-

Na današnji dan – 13. august / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

 

1938 Robert Johnson svirao je na nastupu u jednom roadhouseu izvan Greenwoda, u Mississippiju. Spekulira se da je Johnson otrovan nakon nastupa, što je uzrokovalo njegovu smrt nekoliko dana kasnije.

1952 – U Los Angelesu, snimljena je originalna verzija pjesme „Hound Dog“ u izvođenju Willie Mae (Big Mama) Thornton.

1965 – Jefferson Airplane imali su svoj prvi nastup u klubu Matrix u San Franciscu, Kalifornija.

1965 – Album Beatlesa „Help!“ objavljen je u Sjedinjenim Američkim Državama.

1967 – Fleetwood Mac imali su svoj prvi nastup na National Jazz and Blues Festivalu u Windsoru, Engleska. Na istom festivalu nastupali su Cream, Small Faces, Pink Floyd, Donovan, Jeff Beck i drugi.

1971John Lennon letio je iz Heathrowa u New York i više nikada nije kročio na britansko tlo.

1985Sting je započeo svoju prvu solo turneju po Sjedinjenim Američkim Državama u San Diegu. Turneja je bila podrška albumu „Dream Of The Blue Turtles“.


1990 – Curtis Mayfield je ostao paraliziran nakon što se rasvjetna oprema srušila na njega prije koncerta u Brooklynu, New York.

1992Neil Diamond započeo je seriju od šest rasprodanih nastupa u Madison Square Gardenu u New Yorku. Diamond je zaradio preko 40 miliona dolara od turneje te godine, što je bila druga najveća zarada u muzičkoj industriji.
1994 – Održan je Woodstock ’94 u Saugertiesu, New Yorku, koji je okupio preko 350.000 obožavatelja. Festival je ugostio izvođače poput Green Daya, Nine Inch Nailsa, Aerosmitha i Red Hot Chili Peppersa. Ulaznice su koštale 135 dolara.

1999 – Prvi put prikazan film “Detroit Rock City“.

1999 – Legendarni član Guns N’ Rosesa, Slash, uhićen je zbog optužbi za napad na svoju djevojku u svom studiju na Sunset Boulevardu od strane šerifa okruga Los Angeles. Pušten je uz jamčevinu.
2017David Bowie se posthumno pojavio u TV seriji „Twin Peaks: The Return“.

Najnovije vesti

Izdvajamo