-

Na današnji dan – 12. septembar / rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1952 — Kanadski muzičar i bubnjar grupe Rush, Neil Peart, poznat po svojoj tehničkoj veštini i složenim ritmičkim strukturama koje je stvarao, rođen je na današnji dan. Ostavivši dubok i trajan uticaj na muzički svet, bio je ne samo virtuozni bubnjar, već i izuzetno talentovan tekstopisac i pesnik, čije je stihove često nadahnjivala književnost, filozofski koncepti i introspekcija.

1957 — Rođen je Hans Zimmer, renomirani nemačko-američki kompozitor filmske muzike, poznat po ostvarenjima kao što su „The Lion King„, „Inception„, „Pirates of the Caribbean„, „Gladiator“ i „The Dark Knight“. Njegova karijera obuhvata više od četiri decenije rada na velikom broju filmskih projekata različitih žanrova, a njegova muzika je često prepoznatljiva i izvan filma, postavši deo popularne kulture.

1975 — Objavljen je „Wish You Were Here“, deveti studijski album kultnog engleskog prog-rok benda Pink Floyd. Ovaj album, prodat u preko 20 miliona kopija, proslavljen je kao jedan od najpoznatijih i najcenjenijih albuma Pink Floyda, ali i jedan od najvećih rock albuma svih vremena, ističući se po svojoj kompleksnoj muzici, dubokim tekstovima i karakterističnom zvuku.

1989Aerosmith je objavio svoj deseti studijski album, „Pump“, pod etiketom izdavačke kuće Geffen Records. Album, na kome se nalazi i Grammyjem nagrađeni hit „Janie’s Got a Gun“ i visokokotiranu, „Love in an Elevator„, dosegao je peto mesto na američkim top listama, dobivši i sedam puta platinastu sertifikaciju od strane RIAA-e, Udruženja za muzičku industriju Amerike.

Garbage Autopark 11. april Beograd
1993 — Bend Garbage pronalazi svoju vodeću pevačicu, videvši Shirley Manson u spotu za pesmu „Suffocate Me“ njenog benda Angelfish, na MTV-ovoj emisiji alternativne muzike „120 Minutes„. Odučujući se na rizik, ona se seli iz Škotske u Viskonsin da bi se pridružila novom bendu, čijem je prepoznatljivom identitetu značajno doprinela svojim izgledom, harizmom i moćnim vokalom, budući da se njen stil često opisuje kao ikoničan i uticajan na modnu i muzičku kulturu 1990-ih.
1995 Lenny Kravitz objavljuje svoj četvrti studijski album pod nazivom „Circus“, još jedno poglavlje u svojoj karijeri u kome istražuje različite muzičke stilove i teme. Prvi singl s albuma, „Rock and Roll Is Dead„, sumira Kravitzovo promišljanje o stanju rock muzike i muzičke industrije tog vremena, a nominovan je i za Grammy nagradu u kategoriji najboljeg muškog vokalnog rok nastupa.

2003 — Preminuo je Johnny Cash u svojoj 71. godini, ostavivši za sobom nasleđe od skoro 100 albuma i više od 150 singlova, uključujući pesme poput „Folsom Prison Blues„, „Ring of Fire“ i „Walk The Line„. I pored velike popularnosti koju je stekao sredinom pedesetih „Čovek u crnom“ je doživeo svojevrstan preporod ka kraju karijere zahvaljujući svojim minimalističkim i emotivnim obradama pesama poput „Hurt“ grupe Nine Inch Nails i „Rusty Cage“ grupe Soundgarden.

Najnovije vesti

Izdvajamo