-

Na današnji dan – 12. oktobar/listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike
1969 – Grupa King Crimson objavila je 21st Century Schizoid Man“, pesmu koja kritikuje Vijetnamski rat, traje skoro sedam i po minuta i poznata je po svojim teško distorziranim vokalima koje izvodi Greg Lake, kao i instrumentalnom srednjem delu, nazvanom „Mirrors„. Žanrovski obuhvatajući hevi metal, džez-rok i prog rok, smatra se velikim uticajem na razvoj prog metala.

Istog dana, rođena je Martie Maguire, poznata kao jedna od osnivačica grupe Dixie Chicks, tekstopisac i talentovana muzičarka koja je značajno doprinela kantri muzici. Maguire je još kao tinejdžerka osvajala nagrade na nacionalnim prvenstvima u sviranju violine, a takođe svira mandolinu, violu, kontrabas, gitaru, peva prateće vokale i aranžira gudačke aranžmane.

1978 – Basista i prateći vokalista Sex Pistolsa, Sid Vicious, uhapšen je zbog ubistva svoje devojke, Nancy Spungen. Nakon noći zabave, Spungen je pronađena izbodena do smrti u njujorškom hotelu Chelsea gde je par živeo, međutim, pre nego što je slučaj mogao da se razmatra na sudu, Vicious je umro od predoziranja heroinom, još uvek na slobodi.

Queen
1979 – Objavljena je „Crazy Little Thing Called Love“, pesma britanske rok grupe Queen, koju je napisao Freddie Mercury za album „The Game„, a bila je i poslednja njihova pesma objavljena tokom sedamdesetih. Budući da je „Crazy Little Thing Called Love“ komponovao na gitari, Mercury je svirao ritam gitaru dok ju je izvodio uživo, što je prvi put da je svirao gitaru na koncertu sa Queenom.

1981 – Objavljen je „October“, drugi studijski album irske rock grupe U2, tekstualno inspirisan članstvom Bona, Edgea i Larryja Mullena Jr. u hrišćanskoj grupi nazvanoj „Shalom Fellowship„, i stoga sadrži duhovne i religijske teme. Njihova umešanost u „Shalom Fellowship“ izazvala im je sumnje u odnos između hrišćanske vere i životnog stila tipičnog za rokenrol, zbog čega se njihova muzička karijera umalo nije završila.

1987George Harrison je objavio obradu pesme „Got My Mind Set on You“ kao singl na svom albumu „Cloud Nine„, a originalnu numeru je prvi put čuo tokom posete sestri u Sjedinjenim Državama 1963. godine, pet meseci pre nego što su se Beatlesi prvi put pojavili u emisiji The Ed Sullivan Show. Njegova sestra je živela na selu u Ilinoju, te dok je bio tamo, Harrison je obišao prodavnice ploča i kupio razne albume, a jedan od njih je bio album Jamesa Raya iz 1962, koji je sadržao pesmu „I’ve Got My Mind Set on You„.

Istog dana, grupa INXS objavljuje „Kick“, svoj šesti studijski album, ujedno i najveći kritički i komercijalni uspeh sa pesmama poput „Need You Tonight„, „Devil Inside„, „New Sensaion“ i „Never Tear Us Apart„. Svih pet singlova sa ovog albuma dospelo je među top 10 na Billboard Hot 100 listi u Sjedinjenim Državama, a on je postao najprodavanije izdanje benda do danas.

Najnovije vesti

Izdvajamo