-

Na današnji dan – 12. novembar/studeni

1945 — Rođen je Neil Young, kanadski pevač, tekstopisac, gitarista i jedan od najcenjenijih i najuticajnijih muzičara poznat po svom jedinstvenom glasu, energičnoj izvedbi i inovativnom pristupu sviranja gitare. Svoju muzičku karijeru započeo je kao član grupe Buffalo Springfield, jedne od najpopularnijih folk-rok grupa šezdesetih, a nakon njenog raspala, Young se pridružio sastavu Crosby, Stills, Nash & Young, da bi 1970. započeo i bogatu solo karijeru.

1947 — Rođen je Donald Roeser, poznatiji kao Buck Dharma, jedan od osnivača i jedini stalni član grupe Blue Öyster Cult, čiji je autor i izvođač nekih od najpoznatijih pesama, uključujući „(Don’t Fear) The Reaper„, „Godzilla“ i „Burnin’ for You„. Poznat po svom jedinstvenom stilu sviranja gitare, koji kombinuje elemente hard roka, psihodelije i hevi metala, Dharma je jedan od najuticajnijih gitarista u istoriji roka, a njegov stil sviranja je inspirisao generacije muzičara.

1964 — Rođen je David Ellefson, koji je osnovao grupu Megadeth zajedno s gitaristom i pevačem Daveom Mustaineom, učestvujući kao koautor nekih od njihovih najpoznatijih pesama, uključujući „Holy Wars…The Punishment Due„, „Peace Sells…But Who’s Buying?“ i „Rust in Peace… Polaris„. Poznat po svom jedinstvenom stilu koji kombinuje elemente treš, prog i hevi metala. Efferson se izdvaja i svojom energijom na bini, kao i vokalnim sposobnostima, ostajući jedan od najuticajnijih basista hevi metal žanra.

1965Grupa The Velvet Underground održala je svoj prvi živi nastup u srednjoj školi Summit, naišavši na negativnu reakciju publike mladih učenika koji nisu bili upoznati sa avangardnim zvukom. Mnogi su koncert za koji je grupa bila plaćena svega 75 dolara napustili pre vremena, a oni koji su ostali često su zvždali i vikali, međutim, The Velvet Underground su nastavili da sviraju, etablirajući se ubrzo nakon toga kao jedna od najuzbudljivijih i najinovativnijih novih imena njujorške scene.

1966 — Objavljena je „I’m a Believer“, pesma koju je izvorno napisao Neil Diamond, ali je kasnije odlučio da je preda Monkeesima, koji su je snimili i objavili kao hit singl  koji je dosegao prvo mesto na Billboard Hot 100 listi u SAD-u i još nekoliko zemalja. „I’m a Believer“ je jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pesama svih vremena, obrađivana bezbroj puta od strane mnogih izvođača, uključujući The Beatlese, The Beach Boyse, Elvisa Presleyja i Smash Mouth.

1970 — The Doors su održali svoj poslednji koncert s Jimom Morrisonom, koji je preminuo samo nekoliko meseci kasnije, u 27. godini života. Preostali članovi benda su se sećali da je Morrison izgledao kao da je izgubio svu energiju kako se koncert bližio kraju, često prestajući da peva usred pesama ili odlazeći sa bine, da bi koncert završio tako što je bacio mikrofon o pod.

1976 — Objavljena je pesma „Somebody to Love“, britanske rok grupe Queen, koju je napisao pevač i pijanista Freddie Mercury, a postigla je drugo mesto na britanskoj top listi i trinaesto mesto na Billboard Hot 100 listi u SAD-u. Iako po svojim složenim harmonijama i gitarskim soliažama slična njihovom ranijem hitu, „Bohemian Rhapsody“, Queen su se u ovoj pesmi umesto imitiranja engleskog hora okrenuli gospelu, pokazavši daQueen može da svira sving jednako dobro kao i rok, uključivanjem duha gospel muzike„.

Najnovije vesti

Izdvajamo