-

Na današnji dan – 12. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1949 – Rođen je britanski kantautor, gitarista, muzički producent i kompozitor filmske muzike, David Knopfer. Zajedno sa svojim mlađim bratom Davidom, osnovao je rok bend Dire Straits, čiji je bio glavni vokal, gitarista i i tekstopisac.

1966 – Objavljena je „The Kids Are Alright“, pesma napisana od strane Petea Townsenda iz grupe The Who. Iako svojevremeno nije bila veliki hit, ova numera, zajedno sa ostatkom albuma „My Generation„, postala je himna benda i engleske Mod potkulture 60-ih.

1968 – Engleski rok bend The Kinks objavio je „The Village Green Preservation Society“ pesmu sa njihovog šestog po redu studijskog albuma, „The Kinks Are the Village Green Preservation Society„. Napisao ju je kao nostalgični osvrt i otpevao glavni tekstopisac Ray Davies, ističući u njoj nameru grupe da „očuva“ britansko nasleđe novim pokolenjima.

Neil Young

1985 – Objavljen je četrnaesti studijski album kanadsko-američkog kantautora Neila Younga, „Old Ways“. U intervjuima ga je često oslovljavao sa „Old Ways II„, planirajući da ovaj kantri album izda još 1983, sa čime se njegova produkcijska kuća nije složila zbog želje za više rokenrol zvuka.

1988 – Američki death metal bend, Death, izdao je svoj drugi studijski album, „Leprosy“. Prvi je u nizu primeraka rada Scotta Burnsa koji se mogao čuti na mnogim death metal i grindcore albumima tog perioda, a izglasan je i za najvažniji death metal album ikada, prema nemačkom časopisu „Rock Hard„.

1991 – Metallica“, eponimni, peti studijski album Metallice poznat i kao „The Black Album“, objavljen je na današnji dan. Pet singlova za koje se smatra da su jedne od najpoznatijih pesmama ovog benda, „Enter Sandman„, „The Unforgiven„, „Nothing Else Matters“, „Wherever I May Roam“ i „Sad but True“ našlo se na ovom albumu koji je stekao široko priznanje kritike i postao najprodavaniji njihov album.

2009 – Preminuo je američki džez, kantri i bluz gitarista, tekstopisac i pronalazač, Lester William Polsfuss, poznatiji kao Les Paul. Bio je jedan od pionira solid body električne gitare, a njegov prototip, The Log, bio je inspiracija za Gibson Les Paul.