-

Na današnji dan – 10. septembar/rujan

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1949Barriemore Barlow, bubnjar i perkusionista britanskog progresivnog rok sastava Jethro Tull, rođen je na današnji dan u Birmingemu. Barrie Barlow se bendu pridružio 1971, ubrzo postavši ključan deo njihovog zvuka, budući da je svirao na više kultnih albuma, uključujući „Thick as a Brick„, „A Passion Play„, „War Child“ i „Songs from the Wood„.

1950 — U Masačusetsu, pod imenom Anthony Joseph Perry, rođen je glavni gitarista i jedan od osnivača benda Aerosmith, Joe Perry. Njegov stil sviranja gitare karakteriše tehnička virtuoznost i jedinstvena kombinacija bluza i roka, koji je zajedno sa njegovim scenskim prisustvom doprineo reputaciji Aerosmitha, dok je sam Joe Perry ostao ključna figura u muzičkoj industriji, smatran izuzetnim gitaristom i ikonom rokenrola.

1958 — Rođena je Siobhan Fahey, engleska muzičarka, pevačica i tekstopisac, najpoznatija kao osnivačica i prvobitna članica pop grupe Bananarama. Nakon svojevremenog uspeha sa Bananaramom, Siobhan je napustila grupu i osnovala bend Shakespears Sister, objavivši pod ovim imenom hitove poput „Stay“ i „Hello (Turn Your Radio On)„.

1964Rod Stewart je snimio svoj prvi singl, obradu pesme „Good Morning Little School Girl“ autora Willija Dixona, a ovom snimku je svoj muzički doprinos dao i budući basista benda Led Zeppelin, John Paul Jones. Stewartova muzička karijera je protekla kroz različite faze, uključujući rad u bendu The Faces, kao i uspešnu solo karijeru, a „Good Morning Little School Girl“ ostaje značajan kao njegov prvi korak u svetu muzike.


1975 — Objavljen je „Alive!“, prvi koncertni album američkog hard rock benda Kiss koji se smatra njihovim prelomnim trenutkom i prekretnicom za koncertne albume uopšte. Ovaj dvostruki album sadrži žive verzije odabranih numera sa njihova prva tri studijska albuma „Kiss„, „Hotter Than Hell“ i „Dressed to Kill„, a njegov uspeh je odigrao značajnu ulogu u lansiranju benda u mejnstrim, utemeljivši njihov status vodećeg rok benda sedamdesetih.

1984Matthew Followhill, poznat kao gitarista i član američkog rok benda Kings of Leon, sa kojima se proslavio hitovima poput „Sex on Fire„, „Use Somebody“ i „Notion„, rođen je na današnji dan. Kao ključni član benda doprineo je gitarskim dionicama koje su postale prepoznatljive u njihovom muzičkom opusu.

1991 — Singl koji je Nirvanu probio u mejnstrim, „Smells Like Teen Spirit“ objavljen je u SAD-u na današnji dan. Međutim, pesma koja se pojavila na njihovom drugom albumu „Nevermind“ nije odmah postala hit, već se to dogodilo tek kada je prateći muzički video, u kome okupljanje srednjoškolaca eskalira u nered, počeo da stiče popularnost na MTV-u.

Najnovije vesti

Izdvajamo