-

Na današnji dan – 10. oktobar/listopad

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike1954 – Rođen je David Lee Roth, američki rok pevač, tekstopisac, kantautor i bivši radijski voditelj, najpoznatiji kao pevač hard rok benda Van Halen od 1978. do 1984, i ponovo od 2006. do 2015. godine. Stekavši slavu zahvaljujući svom jedinstvenom glasu, energičnim nastupima i oštroumnim tekstovima, Roth je smatran jednom od najikoničnijih figura u hard rok muzici.

1961 – Rođen je Martin Kemp, engleski glumac i muzičar, najpoznatiji kao basista nju vejv benda Spandau Ballet, jednog od najuspješnijih bendova koji su se pojavili tokom ere novog romantizma. On je brat Garyja Kempa s kojim se, osim što je svirao u istom bendu, pojavio u filmu „The Krays„, a poznat je i po svojoj ulozi Steva Owena u britanskoj sapunici „EastEnders„.

1963 – Preminula je Édith Piaf, francuska pevačica, tekstopisac, kabare izvođačica i filmska glumica, poznata kao nacionalna šansonjerka Francuske i jedna od najslavnijih međunarodnih zvezda iz te zemlje. Njene emotivne i autobiografske pesme, kao i intenzivni i strastveni nastupi su imali značajan uticaj na francusku muziku i kulturu, inspirišući brojne druge izvođače.

1966 – Objavljena je „Good Vibrations“, pesma američkog benda Beach Boys koju je komponovao Brian Wilson sa stihovima Mike Lovea. Pionir u mnogim pogledima, složene zvučne strukture, slojevitih melodija i izvan granica pop formule, bila je najskuplji singl ikad snimljen, a kasnije je postala široko priznata kao jedno od najfinijih i najvažnijih dela rok ere.


1969 – King Crimson je izdao svoje prog-rok remek-delo, „In the Court of the Crimson King“. Ovaj izuzetno uticajan album, njihov prvenac, spojio je elemente džeza i klasične muzike sa rok muzikom, dospevši na 5. mesto u Velikoj Britaniji i 28. mesto u SAD-u sa pesmama kao što su „21st Century Schizoid Man„, „Epitaph“ i „The Court of the Crimson King„.

2001 – Pod pritiskom da promene ime zbog niza bioterorističkih napada pismima koji su sadržale spore antraksa, članovi metal benda Anthrax izdaju saopštenje za javnost u kojem objavljuju da to neće učiniti. „U svetlu trenutnih događaja, menjamo ime benda u nešto prijateljskije, ‘Basket Full Of Puppies‘“, navode. „Pre 11. septembra, jedina stvar koja je bila zastrašujuća u vezi sa Anthraxom bila je naša loša kosa osamdesetih i omot albuma „Fistful Of Metal.

2007 – Objavljen je In Rainbows“, sedmi studijski album engleskog rok benda Radiohead, samostalno izdat kao pay-what-you-want preuzimanje. Hvaljen zbog svog eksperimentalnog zvuka, emotivnih tekstova i izvođenja, postao je kritički i komercijalni uspeh, prodat je u više od tri miliona primeraka širom sveta i nominovan je za šest Grammy nagrada.

Najnovije vesti

Izdvajamo