-

Na današnji dan – 10. novembar/studeni

1928 — Rođen je Ennio Morricone, italijanski kompozitor, aranžer, dirigent i trubač koji je pisao muziku u širokom spektru stilova, a sa preko 400 filmskih i televizijskih partitura, kao i preko 100 klasičnih dela, Morricone se smatra jednim od najplodnijih i najvećih filmskih kompozitora svih vremena. Njegova dela obogatila su više od 70 nagrađivanih filmova, među kojima su „Cinema Paradiso„, „Exorcist II„, „The Thing„, „Once Upon a Time in America„, „The Untouchables“ i „Ripley’s Game„, a njegova muzika za film „Dobar, loš, zao“ se smatra jednom od najprepoznatljivijih i najuticajnijih filmskih muzičkih ostvarenja u istoriji.

1967 — Rođen je Andrew Vowles, engleski muzičar i osnivač trip hop/apstraktnog kolektiva Massive Attack, poznatiji pod pseudonimom Mushroom, koji potiče od arkadne video-igre „Centipede“ instalirane u kafiću Special K’s, popularnom mestu gde su se okupljali Vowles i njegove kolege iz The Wild Bunch-a, preteče Massive Attack-a. Vowles je bio glavni producent prvog albuma grupe, „Blue Lines„, koji je postigao veliki uspeh i smatra se jednim od najuticajnijih albuma trip hopa, ali je radio i na sledeća tri, „Protection„, „Mezzanine“ i „100th Window„, napustivši nakon toga Massive Attack.

1975Patti Smith je objavila svoj debitantski album „Horses“, smatran za ključni naslov pank roka, kao i za prvo veliko izdanje ovog žanra, mešajući njegove muzičke elemente sa avangardom i art rokom. „Horses“ je postao vrlo uticajan, inspirišući nju vejv, alt-rok i grandž izvođače narednih decenija, kao što su Morrissey, Michael Stipe iz R.E.M.-a i PJ Harvey, a 2009. godine je uvršten i u Nacionalni registar snimljenih zvukova Kongresne biblioteke SAD-a.


Istog dana, grupa Queen je snimila video za pesmu „Bohemian Rhapsody“, smatran revolucionarnim za svoje vreme, budući da je bio jedan od prvih videospotova koji je imao složen narativ i koji je koristio specijalne efekte tokom samog snimanja umesto u montaži. Režirao ga je Bruce Gowers, koji je kasnije režirao i druge popularne videospotove, kao što su „Video Killed the Radio StarBugglesa i „ThrillerMichaela Jacksona, a snimljen je za svega četiri sata, pomogavši pesmi da postane jedna od najpopularnijih u istoriji Velike Britanije, ali i da se promoviše kao globalni hit.

1978 — Objavljen je „Give ‘Em Enough Rope“, drugi studijski album grupe The Clash, koji sadrži singlove poput „Tommy Gun“ i „English Civil War„, dobro prihvaćene od strane kritičara i fanova. Duži i kompleksniji od njihovog debitantskog izdanja, album sadrži elemente drugih žanrova kao što su rege, rokabili i ska, politički je angažovaniji i pomogao je da se The Clash etablira kao jedna od vodećih pank grupa, inspirišući mnoge druge pank rok i alternatine rok bendove.

1983 Billy Idol je objavio svoj drugi solo album, „Rebel Yell“, koji je bio veliki komercijalni uspeh i smatra se jednim od najboljih albuma pank roka i nju vejva svih vremena, sa hit singlovima kao što su „Rebel Yell„, „Eyes Without a Face“ i „White Wedding„. Producent Keith Forsey i Idol su želeli da album ima moderni i elektronski zvuk, koristeći elektronske ritam mašine i druge elektronske instrumente da bi to postigli, te su ovaj inovativni zvuk i Idolovi energični vokali stekli brojne pohvale kritičara i pomogli mu da se etablira kao jedan od najpopularnijih rok muzičara svog vremena.

2008 — Britanski alternativni pop-rok bend Coldplay je proglašen za najprodavanijeg izvođača 2008. godine na World Music Awards-u u Monaku, osvojivši i nagradu za rok izvođača godine nakon što je njihov četvrti studijski album „Viva La Vida or Death and All His Friends“ dosegao vrh liste u celom svetu. Album je producirao Brian Eno, i smatra se jednim od najboljih albuma grupe, sa hit singlovima kao što su „Viva La Vida“, „Lovers in Japan“ i „Violet Hill“.

Najnovije vesti

Izdvajamo