-

Na današnji dan – 10. avgust/kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1909 – Slavni izumitelj i osnivač kompanije za proizvodnju električnih instrumenata, „Fender“, Clarence Leonidas Leo“ Fender, rođen je u Kaliforniji. Imao je ključnu u razvitku električnih gitara i baseva, patentujući modele poput Telecaster, Stratocaster i Precision Bass gitara.

1943 – Rođena je Veronica Yvette Bennett, poznata pod umetničkim imenom Ronnie Spector, koje ju je proslavilo kao pevačicu ženskog sastava iz 1960-ih The Ronettes. Njen moćni vokal prepoznatljiv je u pesmama „Be my Baby„, „Baby, I Love You“ i „The Best Part of Breakin’ Up„.

1947 – Škotski muzičar, pevač, tekstopisac i multi-instrumentalista, Ian Anderson, najpoznatiji po svom radu u britanskom rok bendu Jethro Tull, rođen je na današnji dan. Pored toga što u ovom sastavu peva, svira flautu i akustičnu gitaru, Anderson je iskusan i sa klavijaturama, bas gitarom, buzukijem, balalajkom, saksofonom, harmonikom i raznovrsnim pištaljkama.

1979 – Objavljen je „Off the Wall“, peti solo album Michaela Jacksona koji je predstavlja istaknut zaokret u njegovoj muzičkoj karijeri. Quincy Jones, Rod Temperton i Stevie Wonder pojavljuju se kao saradnici na ovom pop, disko, funk i R&B ostvarenju.

1981 – Dvadeset prvi studijski album američkog kantautora Boba Dylana„Shot of Love“, objavljen je pod etiketom Columbia Records-a. Smatran je poslednjim u trilogiji Dylanovih albuma sa hrišćanskom tematikom, sa aranžmanima bližim rok nego gospel zvuku naspram prethodna dva.

1983 – Objavljen je debi-singl američkog hip-hop dua Run-DMC„It’s Like That“. Ovom pesmom su stekli priznanje u mejnstrimu, a danas se smatra klasikom hip-hop muzike koji je oblikovao potonje generacije izvođača i uticao na socijalno osvešćeni rep.

1987 – Australijski rok bend Midnight Oil objavio je drugi singl sa svog albuma „Diesel and Dust„, pesmu „Beds are Burning“Rock & Roll Hall of Fame ju je uvrstio u listu 500 Pesama koje su oblikovale Rokenrol, dok se na VH1 listi 100 Najboljih One Hit Wondera našla na 95. mestu.