-

Na današnji dan – 1. avgust / kolovoz

Na današnji dan Balkanrock danas u svetu muzike

1942 – Rođen Jerry Garcia, bio je najpoznatiji kao vođa i glavni gitarist kultnog rock benda Grateful Dead. Rođen je 1. augusta 1942. godine u San Franciscu, Kalifornija, a preminuo je 9. augusta 1995. godine.

1942 – Rođen Raymond „Boz“ Burrell, britanski basist i pjevač. Najpoznatiji je kao član rock sastava King Crimson i Bad Company.

1959 – Joe Elliot (vodeći vokal benda Def Leppard) rođen je u Sheffieldu, Južni Yorkshire, Engleska.

1964 – Snimljena legendarna pjesma američkog muzičara Roy Orbisona, „Oh Pretty Woman„, koja je postala veliki hit zahvaljujući zaraznom refrenu i prepoznatljivom ritmu.

1971George Harrison održao je Koncert za Bangladeš (“The Concert For Bangladesh“), prvi veliki humanitarni koncert koji je bio preteća legendarnom “Live Aid-u“.

1972 – Bend Eagles objavio singl „Witchy Woman“ koja je napisana od strane Don Henleya i Bernie Leadona.

1987MTV Europe pravi svoj debi. Prvi prikazani video je „Money for Nothing“ grupe Dire Straits, u kojoj Sting izjavljuje: „Želim svoj MTV„.

MTV Europe je bio evropska verzija popularnog muzičkog televizijskog kanala MTV, koji se prvobitno pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama. MTV Europe je pokrenut s ciljem da pruži europskoj publici pristup najnovijim muzičkim video spotovima, intervjue s izvođačima, koncerte i ostale muzičke sadržaje. Lansiranje ovog kanala je imalo značajan utjecaj na europsku muzičku scenu, pomažući promovirati umjetnike i popularizirati muziku širom kontinenta. „Money for Nothing“ je ikonična pjesma koja je postala himnom MTV-a, a Stingova izjava „Želim svoj MTV“ postala je prepoznatljivi slogan kanala. Ovaj trenutak označavao je početak popularizacije MTV-a u Europi i nastavak njegove kulturne i muzičke revolucije širom svijeta.

1996 – MTV uključio novi kanal pod nazivom MTV2. Prvi podnaziv kanala bio je M2, koji je kroz 4 godine svog postojanja bio gledan u 12 miliona domova. Jedan je od prvih kanala koji su se uživo prenosili na internet, ali te 2000. godine malo ko je imao internet što je na kraju prošlo neslavno.

Najnovije vesti

Izdvajamo