-

Umesto hvalospeva (oktobar) – Pretprazničko smeće

Umesto hvalospeva oktobar

Dobro, dobro, znamo da Aleksa Šantić nije pisao „Pretprazničko veče“ pred Noć veštica (Svetog Luku, ili zovite ga kako vam volja), ali nekako nam ova pesma pade na pamet kao jedna od najstrašniji u opusu domaće poezije. Isto tako nas podilazi jeza i od pesama s ovomesečne liste, samo što to nije nikako od slikovitih opisa i iskrenih emocija. Naprotiv, one su strašno loše, nemaštovite, a većinski pretenciozne da to boli. Jedino strašnije od Noći veštica su pesme na Balkanrokovoj „Umesto hvalospeva“ listi dan pre ovog praznika. Uživajte u silnim užasima.

God Observe – Monument

Kako izgleda kad se metalci navuku na moderne zvukove i delay efekte? Zvuči upravo ovako. Iako se nikakva primedba ne može dati na kvalitet muziciranja, audio i video produkcije, sam koncept svega ovoga je floskularan, stereotipan i, nažalost, očekivan za bend ovakve orijentacije koji želi privući nekakvu publiku k’ sebi. Spot je svom svojom estetikom prepun opštih mesta i mnogo puta viđenih fora: napuštena i zapuštena hala, bend šatro svira na svojim dovučenim instrumentima, a centralna figura je lik na stolici vezan okovima. Vau. Zvuk na pesmi je takođe u nezahvalnim vodama između metala i alternative sa stremenjima ka popu što bi bilo prilično smešno da je parodija; ovako je tragično i otužno. Tek na momente, pre svega zahvaljujući dobroj produkciji, može da se nazre neka paralela sa Alice in Chains i Soundgarden, sa pitanjem da li je namerna ili, pak, slučajna. Tekst kao bitan element svake pesme takođe oslikava rasulo ideja i kreativnosti. Iako odsustvo rime nije samo po sebi loša stvar, loše je kad i zaobilazeći taj zahtevni zadatak napišeš nešto potpuno nedefinisano iz introvertne metalske glave koja patetiku doživljava kao umetnost. Jedina uteha bendu je da će „Monument“ pored sveprisutnih drugara zasigurno privući i poneke mlade, naivne lutkice iz alternativnog ili metal miljea, samo je pitanje da li će im naredna pesma nositi neki lajt-motiv ili će nastaviti sa ovim već oprobanim receptom.

Nemi pesnik – Koliko si luda

Novosadski sastav Nemi pesnik je dospeo, neki bi rekli da je okasnio, pod naš radar. Iako je nama jako drago da čujemo sve i svašta, nakon ovoga možemo reći da smo čuli samo svašta. Svašta. Nemi pesnik u numeri „Koliko si luda“ zvuči kao da je hteo rokerski da se izrazi, makar bismo to rekli po gitarama (basu i gitari). No, te gitare zvuče sirovo, ali loše sirovo. Da li je zbog loše opreme, lošeg tonca, lošeg zapisa ili loše produkcije, to je na vama, Pesniče, da prokljuvite. U vokalu ima više izražaja, više emocije, ali ni vokal ne zvuči ubedljivo, moguće da je tako zbog već pomenutih razloga. Izražaj naginje ka vokalu S.A.R.S. frontmena, što u nekim trenucima podseća, odnosno sugeriše da bi ovu stvar možda mogao da izvodi neki od estradnih bendova, poput Amadeusa ili njima sličnih. Međutim, to bi podrazumevalo klavijature, s toga nismo sigurni da je ova opaska na mestu. Tekst je priča za sebe. Možda umesto vremena potrošenog na spot, da malo više vremena posvetite muzici, progresiji, a onda i finalno upakovanom proizvodu. Moguće da bi ovaj vokal u drugom aranžmanu delovao bolje, ukoliko se potrudi za bolji tekst, naravno.

ZeroTwo x Ataraxia – 88-176-352

Ova ekipa kao da misli da ukoliko spojiš električnu gitaru (ko je uopšte čuje svaka mu čast) s bilo kakvim elektronskim elementima odjednom se plasiraš 5 klasa iznad nekih masnih rokera koji nikako da skapiraju da je rokenrol mrtav. A da se ne lažemo, čak su i oni ovim spojem drum ‘n’ bassa sa distorzijama daleko promašili vek, a ovo što su nam sad predstavili kao nekakvu revoluciju i bunt (o kojima se u tekstu truća do mile volje), je ništa drugo do možda najdosadnija pesma koju je Pendulum mogao napraviti. Tekst je posebna priča. Toliko praznih reči i fraza odavno nigde niste mogli da čujete, a da su izgovorene toliko pretenciozno kao da je njihov autor niko drugi do sami Mesija koji dolazi da nam otvori oči. Konzumerizam, blablatruć…sudija, porota, blablatruć, otrovani sistem, lančana reakcija blablabla… Banalno da banalnije ne može biti, ali „toliko kul“ jer se brzo izgovara i naravno je na engleskom, jer bi na srpskom svako veoma lako čuo koliko je sve ovo šuplja priča. Valjalo bi da ekipica malo više uloži u pesme, a malo manje pokušava da ide „ispred ostalih“ i bude „mnogo kul“.

POT – Reci ti

Uh, ovakva pesma se verovatno desi kad toliko svirate tezge Ex-Yu smećarije poput Bijelog Dugmeta, Prljavog Kazališta i ostalih čije ime zaista ne moramo pominjati, pa rešite da uradite nešto svoje. Ovoliku dozu zavijanja na vokalu odavno niste čuli, a gitare reže kao u godinama „pravog rokenrola“. Dušu izbaci ovaj pevač, a nije uspeo da nam prenese ništa drugo osim da žalimo njega samoga – što zbog toga što kroz celu pesmu strepimo da li će mu pući glas ili zbog njegove užasno nesrećne sudbine. Ipak, njegovo pevanje izvlače prateći glasovi, koji su jedina gora stvar od njegovog vokala. Naspram njih on zvuči kao jebeni Fredie Mercury. Mi koji pišemo ovu rubriku, se zaista nadamo da će doći jedan broj a da nećemo morati da uvrstimo bar jedan ovakav bend koji najčešće dolazi iz izdavačke kuće TIOLI Records. Čak i oni koji su nekada bili muzički jugonostalgičari, posle ove numere će sigurno znati da pojava dobrih bendova iz te ere vuče i pojavu bendova nalik Potu i odmah će sva svoja osećanja vezana za taj period spakovati u veliku crnu kesu, začepiti iz sve snage nos i baciti ih u obližnji kontejner.

Industrijski Kombinat – Sistem

U moru suggested i sponsored pesama koji nam svakodnevno naleću na društvenim mrežama i platformama lako se nailazi na generične rok/pank/metal bendove sa tipičnom pesmom napisanom po formuli, sa istim „jeftinim“ zvukom distorziranih gitara i kliše tekstovima. Ali tu i tamo iskoči iz mase neki bend i privuče nam posebnu pažnju. Sastav Industrijski Kombinat iza sebe ima već neka ostvarenja, u klasičnom maniru srpskih pankera, koja se savršeno uklapaju u gore pomenuti opis, dok njihov novi singl poprilično odstupa. Numera „Sistem“ u sebi nosi poprilično lep nu metal gruv, tako da na osnovu prvog utiska ne bismo uopšte mogli zaključiti da je u pitanju pank bend. Iako je pomalo zvukom zarobljena u vremenu kad je taj žanr bio popularan, za nu metal pesmu produkcija, gruv i aranžman su sasvim na mestu. Slaganje i boja vokala, kao i artikulacija pevanja odlično idu uz instrumental i na autentičan način zaokružuju ovo kao jednu celinu. Nakon ovoga verovatno se pitate zašto je ova numera završila u rubrici Umesto hvalospeva. Ono što je direktno plasira u ovu kategoriju jeste tekst koji uništava sve kao besno dete koje ruši kulu od peska. Politički angažovani tekstovi moraju biti pametni, promišljeni, satirični i sofisticirano upakovani, mogu biti i sirovi, ali sa šmekom. U ovom ostvarenju nemamo ni jednu od ovih karakteristika. Pre svega u Srbiji pisati tekst ovog tipa na ovakav način je potpuno passé, a kada je to urađeno na ovako prizeman i neinteresantan način, uz gomilu klišea, to rezultuje potpunim promašajem. Uprkos svemu ovome vidi se da je veliki pomak za bend bilo uvođenje nove pevačice Dubravke Stjepanović. Kada bi Industrijski Kombinat malo poradio na aranžmanima, u zvuku dao neki “lični pečat” i potpuno batalio ovako glupave tekstove mogli bismo pred nama imati poprilično kvalitetan bend.

Autori: Branislav Cvetković, Damjan Jovanović, Đorđe Reljić, Mladen Milošević