-

Umesto hvalospeva (jul/avgust) – Ne hvala

Umesto hvalospeva jul/avgust

Nekad prosto neke stvari morate učtivo da odbijete. Neko ima najbolju nameru, želi da vas počasti, ali naprosto to što vam daruje nije nikako po vašoj meri. Zamislite npr. da volite da pijete isključivo pivo, a ortak vam neprestano gura onu rakiju „što je njegov đed pek’o“ pod nos. Ispoštovali biste vi njega, ali želudac se prevrće kako vidi žutu boju u koka-kola flaši, dodatno se zgrči na miris, a na ukus bolje i da ne pomišljate. Nažalost, postoji šansa da takvu mučninu osetite i pri slušanju pesama koje su se našle na letnjoj listi „Umesto hvalospeva„, a možda je ipak ova tekućina zlatne boje u koka-kola flaši prava stvar za vas. Ne znate dok ne probate!

Fighting Sparrow – Drink it

Niška petorka okupljena u celtic punk sastav Fighting Sparrow početkom tropskog avgusta objavila je video spot za pesmu „Drink It„, čime najavljuju svoj album prvenac. Budimo iskreni, retko koga irska muzika ostavlja ravnodušnim. Prepoznatljiv irski zvuk potpomognut pank brzinom i gitarskom distorzijom ljude neminovno pomera i podstiče na ples, druženje, pevanje. U redu, šta je onda problem sa ovom pesmom, zašto se našla u ovoj rubrici? Problem je njena neinventivnost. Uzeta je forma i ispunjena je sadržajem, koji opet ni po čemu nije osoben.

„Drink it“ liči na sve druge pesme ovog žanra. Ništa vam od ove pesme ne ostaje. Ništa nećete pevušiti dok brišete prašinu, perete sudove ili se gubite među nebrojenim rafovima u obližnjem supermarketu. Koncept jeste zanimljiv, dopadljiv, ali to je koncept, nije pesma, koja bez posebnosti uranja u more istih. Nerazgovetni vokal (da ne otvaramo priču o tekstu na engleskom) samo dodatno obezličuje numeru koja je vesela, ali koja ne ostavlja trag. Možda Vrapcu i nije stalo da zvuči bolje, drugačije, posebnije. Možda samo želi za svoju dušu i svoje društvo napraviti dobru klupsku svirku. Sigurni smo da će im to uspeti, ali da će stići dalje od Bugarske, to teško.

Cota G4 – Kad mi svi šankeri zatvore vrata

O zašto još uvek ima ovakvih pesama? Zašto određeni muzičari misle da su, samo zato što su ubacili par bluz fazona, progresiju sklopljenu od mnoštva rock balada, stavili sliku „mučene“ Amy Winehouse na zid (nadamo se Amy da ti zagrobni mir nije narušen ovim postupkom), uspeli da sakriju svoje očigledno narodnjačke porive. Sam naziv pesme sastava Cota G4 će gomilu slušalaca svojom patetikom i površnošću oterati na prvu, a ukoliko se pak upustite u avanturu nazvanu „Kad mi svi šankeri zatvore vrata“ tamo ćete naći sve ono što ste mogli i sami da pretpostavite. Iza zatvorenih vrata čeka vas koktel balada Divljih Jagoda, Bijelog Dugmeta i svih ostalih „brlja“ ex-Yu rocka. Muzička pratnja tu i tamo briljira u jako lepom salonskom bluz maniru, ali melodija, stil pevanja i u najvećoj meri tekst zakopavaju svaku lepotu koja dolazi iz pozadine.

Ničim izazvan – Bože kako si?

Taman kada se čovek ponada da sve maske nekada padnu, stvari dođu na svoje mesto, a Ničim izazvan bespovratno definišemo kao pop sastav, oni se vrate u vihoru kao onaj mraz iz crtaća Đole Proleće da te još jednom iznenadi, pa dogodine ispočetka. Ajde što pokušavaju da se sad malo učvrste, pa se tu, ne toliko tragično, kombinuju masni, blago distorzirani bas, električna za masu, a akustična gitara za definiciju, nego još ubacuju u treću brzinu zasnivajući stvar na klasičnom pank ritmu.

Sad, suvišno je ulaziti u to zašto višestruko etiketirani pop bend sa svojom višebrojnom ciljnom publikom pokušava zvučati kao osrednje dosadni provincijski pank bend, ali činjenica je da smo baš takve često imali priliku čuti, videti i visoko kotirati u svoj svojoj nizini. Zašto bi onda Ničim izazvan, premda pop bend, bio izuzetak? Em se ne razlikuje od svih tih mediokriteta, em, pa brale, kada se ovakvi odluče da otkoče ritam i odvrnu gitaru, tada postaje lično!

UNPNKD – Kako Ustaješ Iz Kreveta Ujutru

Uuuu, pa ova gitara na početku nije nimalo loša. Možda je ovo jedna od retkih pop punk pesama za rubriku „Kratki rezovi“? Nažalost, ulet vokala i teksta pesmu „Kako Ustaješ Iz Kreveta Ujutru“ benda UNPNKD jakim smečom prebacuju na mračnu stranu sajta Balkanrock. OK, očigledno je da naš lirski subjekt nije baš na lepom mestu, ali zar ne postoji bolji način da se to kaže nego da se ovako sve prežvakava. Kad se ovako ispevaju i opišu i najbolnija osećanja izgledaju naivna i na kraju se sažimaju u samo jedan osećaj, a to je samosažaljenje.

Na kraju se, korišćenjem već milion puta prežvakanim floskulama „Samo je bol izvesna, samo je patnja iskrena“ i obrnuto, sve svodi samo na jedno „ah vidite mene kako sam sjeban, da li ste i vi tako sjebani“. Ipak, gitare i dalje zvuče poprilično fino i potpuno su u skladu sa žanrom i melanholijom koju su momci pokušali da prenesu tekstom, čak govori mnogo više od praznih reči. Još mnogo, mnogo čitanja i pisanja tekstova je pred ovom ekipom da bi zaista sve leglo na svoje mesto.

Jorgovani – Romeo i Julija

Jorgovani, najmirišljaviji bend na ovim prostorima, tokom vrelih letnjih dana odlučio se za obelodanjenje i promociju svog drugog studijskog albuma pod nazivom „Ja častim“ (link samo za prave mazohiste). Čime su nas ovog puta boemski pankeri častili? U novom studijskom ostvarenju nalazi se 15 numera polukrindžastih naziva. Međutim, ne dajte da vas predrasude spreče za slušanje ovog albuma i upustite se u četrdeset petominutno putešestvije. Već posle prve-druge pesme shvatate da je možda trebalo ovaj album ostaviti za posebno raspoloženje, kad ono evo je, šesta po redu stvar „Romeo i Julija„.

Pored toga što tekst pesme nezahvalno uzima likove iz najpoznatije ljubavne tragedije i ubacuje u kontekst odnosa dvoje ljudi koji izlaze u grad kako bi se napili i napravili sranja, teško se otimamo utisku da su imena Romea i Julije uzeta samo za potrebe rime u refrenu, koja jedva vredi pet para. Muzika? Na muziku je prilično teško ostati skoncentrisan zbog posebno nepotrebno poderanog vokala, koji atonalno štrči u odnosu na celokupnu pratnju i stvara dozu neprijatnosti slušaocu. S toga, momci, ako vi častite i sledeći put, mi preskačemo. Hvala.

Autori: Branislav Cvetković, Mladen Milošević, Đorđe Reljić