-

Pažljivo slušaj (oktobar) – Muzika o lažima, idealima i razočarenjima

Pažljivo slusaj oktobarOktobar je mesec od kog smo pre 20 godina očekivali mnogo. Danas imamo realističnija očekivanja, a to su da nam se znatno ne povećaju računi za grejanje i da nas ponovo ne zatvore u karantin. Albumi na ovomesečnoj listi se mogu okarakterisati kao snažne slike onoga što danas živimo, ali i one koje su bile dominantne tog famoznog oktobra 2000. godine. Srećemo se sa temama poput nametanja (prodavanja) istine od strane medija i političara, priče o idealima i univerzalnim željama, ali i oni teškim poput sećanjima na gubitke i razočarenja u život uopšte. Jako malo svetlih tema, nažalost.

Blankfile – Truth Be Sold (samostalno izdanje, 30. 09 .2020)

blankfile Truth be soldJako su česti primeri kada bend prenapumpa najavu novog albuma, pa tako često ostanemo razočarani u finalno izdanje koje je u najboljem slučaju mlako. „Truth Be Sold„, novi EP beogradskog hardcore benda Blankfile sa prethodnom konstatacijom nema aposlutno ni jednu jedinu dodirnu tačku. Bilo je dosta priče oko toga ko je radio produkciju ovog EP-ja i kako će sve to zvučati, ali to ovog puta nećemo ponavljati jer smatramo da bi samo skrenulo pažnju sa jedinih likova koji u ovom trenutku zalužuju spotlight, a to su momci iz benda Blankfile. Dosta manje melodičan album od prethodnika, a sa druge strane napucan sirovom snagom i razbuktalim emocijama koje su se očigledno jako dugo taložile u njima i čekale da eksplodiraju. Kako i sami članovi benda kažu, bend je dugo tražio i eksperimentisao sa zvukom, a „Truth Be Sold“ je mesto na kome su se svi poklopili i možemo reći da se posledice toga i te kako osećaju.

Uroš Matović

All Them Witches – Nothing as the Ideal (New West Records, 04. 09. 2020)

All Them Witches - Nothing as the IdealAll Them Witches su definitivno rok bend 21. veka. Njihovo vreme je zaista došlo. Kao gosti na turnejama Mastodona i Ghosta, savršeno su gradili probranu publiku koju nastavljaju da iznenađuju sa svojim muzičkih koketiranja raznih žanrova. Njihov šesti po redu album „Nothing as the Ideal“ donosi 44 minuta gotik atmosfere i ogorčenosti na današnji svet. Momci su se ovog puta opredelili na siroviji zvuk i bez klavijature jako dobro funkcionišu kao trojka (bubanj, gitara i bas). Siroviji u smislu fokusiraniji, precizni tako da je svaki ton sa smislom odsviran. Na albumu ima svega, od bubnjarskih vratolomija, preko lepršavih ambijentalnih, ali i post metal gitara, do sumornih tonova basa. Ovo je zaista kompletan album i tako mu se treba i posvetiti, a ne slušanjem pojedinačnih pesama. Upamtite, All Them Witches su putovanje, a ne odredište.

Nemanja Đorđević

Pallbearer – Forgotten Days (Nuclear Blast, 23. 09. 2020)

Pallbearer je jedan od mnogobrojnih kvalitetnih bendova koji definitivno ne dobija pažnju koliku zaslužuje, makar izvan krugova zagriženih ljubitelja doom-a.  Porodica, gubici, rasplitanje uma i sećanja, tematika naslovne numere albuma „The Quicksand of Existing„, zajedno sa umerenom dinamikom definitivno su glavna obeležja Pallbearera. As long as I’m alive, the darker days will always multiply. Ad nauseam, until I’ve sunken down – and down” – sve vam je jasno, prava dumčina. Produkcija na prethodnim albumima nije trpela, ali sa Randall Dunn-om (Sunn O))) / Earth) za miksetom, ovo studijsko izdanje nosi određeni specifični šmek.

Danilo Radić

Doves – The Universal Want (Heavenly, 11. 09 .2020)

Doves - The Universal WantMančester kao grad ima taj luksuz da može da se pohvali bendovima iz druge lige koji komotno mogu da upadnu u Ligu šampiona i čak namuče pojedine favorite. Doves su svakako jedan od takvih džokera. Majstori severozapadne melanholije, kako vole da ih zovu ostrvski mediji skloni pompeznim epitetima i hroničnim preuveličavanjima, ušetali su u britansku indie kulturu tiho i efikasno 2000. godine. Vrlo brzo trio je izgradio poverenje publike i kritike koje je poprilično opravdao na narednih 4 albuma. Nakon toga je usledila jedanaestogodišnja tišina koja je prekinuta izdanjem koje je pred nama. Možda jeste kliše ali prvo što pomislite kada preslušate je album je “kao da nisu ni odlazili”. I zaista, verovatnije deluje da je između poslednjih izdanja prošlo 11 meseci, a ne godina. Da li je to loša stvar? Može biti… Naročito ako ste u fazonu da bendovi moraju konstantno da evoluiraju. Ako ste pak bili iskreni fan Dovesa onda ste samo presretni jer čujete ponovo glas Jimi Goodwina koji vam vraća spokoj. Jer iako su stomaci malo veći, a glas malo hrapaviji, to je ipak onaj isti bend koji vam poručuje: “Ne brini, će si bude. Kad tad će ponovo da se smire stvari. Na poslu nije toliko strašno a imaćeš i opušteno da platiš račune”. Nešto kao Elbow samo sa manje orkestrascija…

Čoveče, koliko je ovo gore opisano zapravo dad rock za nas koji smo se lagali da život počinje u tridesetoj. Nema veze: “Ooooooh, I’m gonna take you dooown / Back to the old fairgrounds”.

Aleksandar Nikolić

Pineapple Thief – Versions of the Truth (04. 09. 2020)

Pineapple Thief - Versions of the TruthAko tražite album koji vas neće opterećivati svojim zavrnutim rifovima i komplikovanim aražmanima već nešto pitko i melodično, novi album benda Pineapple Thief je prava stvar za vas. Glavno oružje ovog albuma su vokalne melodije osmišljene do detalja i tekstovi koji predstavljaju kritiku modernog sveta koji je prepun informacija od kojih vam retko koje zaista trebaju. Naravno, kao glavnog krivca za to vide medije koji se trkaju kako bi predstavili svoju ultimativnu istinu. Lepota izdanja se ogleda upravo u suprotnosti takvom pristupu – sve je tako nenametljivo, a opet tako upečatljivo, sve neometano teče, a opet vas zakucava svojom konkretnošću i silinom. Kao glavne tačke albuma istakli bismo naslovnu numeru „Versions of the Truth„, nešto progresivnije „Our Mire“ i „Break It All„, ali i potpuno pop pesme poput „Leave Me Be“ i „Demons„. Mnogi će reći da ovaj album previše liči na radove Stevena Wilsona, ali bismo mi pre rekli da ja ovo muzika koju bi on voleo da može danas da stvori – kvalitetan pop album na prog osnovama.

Mladen Milošević