-

Pažljivo slušaj (maj) – Antiprolećna lista

Pažljivo slušaj maj

Na našoj ovomesečnoj listi nekako su se većinski našli albumi koji predstavljaju suštu suprotnost maju mesecu i proleću, tako da smo dobili izbor koji odiše melanholijom, agresijom i nezadovoljstvom. Ukoliko ste fanovi tvrđeg zvuka ili omamljujućih alternativnih vožnji, definitivno ćete uživati u majskoj listi rubrike „Pažljivo slušaj“. Ukoliko niste, možda vas ipak neki od izvođača iznenadi, nikad se ne zna.

Cannibal Corpse – Violence Unimagined (Metal Blade, 16. april 2021)

Cannibal Corpse - Violence UnimaginedVeterani death metal zvuka Cannibal Corpse objavili su svoj petnaesti studijski album „Violence Unimagined„. Umesto Pat O’Briena, nakon 22 godine, Erik Rutan dolazi na mesto lead gitariste, ali i producenta. Sa 11 numera i nepuna 43 minuta, ekipa sa Floride nastavlja da igra na šok faktor, po kojem je i ozloglašena – krv, leševi, mučenje, blast beatovi, teški riffovi i veoma prepoznatljiv growl Corpsegrindera. Dok je muzički stil ostao relativno nepromenjen, produkcija je svakako napredovala. Svaka pesma je maksimalno utegnuta i svaki instrument zajedno sa vokalom uspeva da se probije kroz miks. Međutim, da li nakon 33 godine možemo reći da je Cannibal Corpse i dalje podjednako kontroverzan i unikatan? Fanovi ovog benda su fanovi sa razlogom i verovatno će ovaj album dočekati kao i prethodne, sa ograničenim, i nakon slušanja, verovatno zadovoljenim očekivanjima, dok ostatak metal zajednice verovatno neće biti preterano oduševljen. Sa druge strane, i na ovo izdanje možemo gledati kao na još jedno iz opusa jednog od najprepoznatljivijih death metal bendova. Old school death metal sigurica.

Danilo Radić

Mayales – Domovina (Aquarius Records, 23. april 2021)

Mayales – DomovinaPostoje ti neki albumi koji nose neku posebnu, teško opisivu snagu i težinu sa sobom, a „Domovina“ je upravo jedan od njih. Od prve do poslednje sekunde albuma, Mayales uspeva da nam okupira pažnju i ne dozvoljava nam da mrdnemo ili radimo bilo šta drugo paralelno. Prva pesma kaže na samom početku „Još niko o nama nije napravio film“, ali naše mišljenje je da su Mayales sa „Domovinom“ uspeli da naprave film sami o sebi. Uspeli su da ispričaju jednu priču o bendu koja obuhvata sve, od melanholičnih tmurnih dana do sunčanih plaža i vrućeg peska. Prstohvat alternative, prstohvat proga i psihodelije, prstohvat popa, prstohvat indija i trunka moćnih bek vokala koji tako dobro upotpunjuju atmosferu na nekim pesama i daju im posebnu dimenziju. Na live albumu „Katran Session“, koji su izbacili par godina ranije, pokazali su svu raskoš koju bend može da pokaže na jednom takvom nastupu i iskreno jedva čekamo nešto slično sa novim pesmama sa „Domovine“.

Uroš Matović

King Gizzard and the Lizard Wizard – L.W. (KGLW, 26. februar 2021)

King Gizzard and the Lizard Wizard - L.W.Da neko pusti King Gizzard & the Lizard Wizard da uplate mesečne račune u srpskoj pošti, dok dođu na red snimili bi tri albuma, sedam singlova i po koji spot. Prosto reći, oni su mašina za albume. Nakon nešto više od 10 godina postojanja objavili su 17 albuma, a „L.W“ je poslednji u nizu. Pored toga, njihov sledeći album „Butterfly 3000“ izlazi bukvalno za dve sedmice. Tako da, pratite Balkanrock i Pažljivo slušaj jer će verovatno završiti i u junskom izdanju ove rubrike.

„L.W“ ili „Explorations into Microtonal Tuning – Volume 3“ se nadovezuje na prethodno izdanje K.G. Samo, ovog puta mnogo više prže. Psihodelični rok pomešan sa arapskom i indijskom izvornom muzikom dominira albumom, a opet se može čuti i uticaj modernijih žanrova poput funka u „If Not Now, Then When?„. Kao i kod svakog njihovog albuma to nije nešto što će vas oduvati. Međutim, toliko dobro voze da mogu lagano ceo dan da se zadrže na vašoj plejlisti. Nakon prvog slušanja „Pleura“ već ćete u sledećem slušanju moći da mumlate u ritmu pesme. I tako redom pesma za pesmom, dok ne dođete do kraja albuma kada vas sačeka srednjevekovno osmominutno metal razgibavanje sa „K.G.L.W“.

Filip Pavlović

Mustasch – A Final Warning – Chapter 1 ( Tritonus Records / Mustasch AB, 16. april 2021)

Mustasch - A Final Warning - Chapter 1Iako dolaze iz Geteborga, Mustasch ne sviraju tradicionalni heavy metal, već neku kombinaciju heavy i stoner roka – muziku sa stavom koja podseća na radove Corrosion Of Conformity, a kvalitet muzike je evidentan, naročito jer je bend više puta nominovan za švedski Grammy. Njihov novi album „A Final Warning – Chapter 1„, predstavlja prvi deo priče koja će evidentno imati nastavak. Na ovom mini izdanju, koje sadrži svega šest pesama, posebno se ističu hitična numera „Contagious“, besna „Albert Einstein“ i gruvi „You Are Killing me“. Ono što izdvaja ovaj bend je sam zvuk koji proizvode. To je nešto unikatno, nešto retko na današnjoj muzičkoj sceni. Ako ne volite stoner rock, ovo morate zaobići, ali ako ste fan, a niste čuli za Mustasch – možda ste otkrili vaš novi omiljeni bend.

Ilija Đurđanović

Dry Cleaning – New Long Leg (4AD, 2. april 2021)

Dry Cleaning - New Long LegZli jezici kažu da vam za dobar bend treba kvalitetan pevač ili makar neko ko ume muzikalno da se dernja. Da citiramo popularnog domaćeg voditelja: Budale! Dry Cleaning su relativno novi bend iz južnog Londona koji je vrlo brzo skrenuo pažnju na sebe uprkos tome što Florence Shaw kao glavni vokal jednostavno rečeno: ne peva uopšte.
Da da, spokenword umetnici nisu neka preterana novina ali su, na žalost, tradicionalno osuđeni da se motaju po marginama popularne kulture. Florence i ekipa muzički vuku inspiraciju iz bogatog engleskog post-punk nasleđa ali im očigledno nisu strani ni prekookeanski izvođači poput Sonic Youtha. „New Long Leg“ je njihov prvi album i donosi primetne produkcijske zaokrete u odnosu na prethodna dva EP-ja. Zvuk je svedeniji, ispoliraniji i u globalu melanholičniji, ali se energija nije u potpunosti izgubila. Sa pripovedačke strane, Florence se ne oslanja na poeziju kako bi se možda očekivalo. Njena naracija je svojevrsni storytelling svakodnevice koji više podeća na kombinaciju beleški iz dnevnika i pripitog čavrljanja sa najboljom drugaricom. Teme su šarenolike a poređenja dosta uvrnuta što celom albumu daje vajb nekakve čudne knjige za decu. Tako da nije sramota priznati da uglavnom nemamo pojma o čemu se u pesmama radi. Ipak, Dry Cleaning su svakako jedan jako interesantan dodatak britanskoj alternativnoj sceni koju predvode IDLES i Fontaines D.C.

Aleksandar Nikolić