-

Pažljivo slušaj (jun 2014)

Foto: Miloš Cvetković
Foto: Miloš Cvetković

Pred letnje jenjavanje muzičkih izdanja i u jeku priprema za velike muzičke festivale iz juna biramo neke od albuma koji vas mogu zainetresovati. Podržavamo lokalnu nišku scenu sa debi izdanjima Voida, Marice i Kontrasa, a sa svetske scene biramo Kasabian, Mastodon i Ed Sheerana.

Void – EP (Tribal Rajber Label)

voidPrvi utisci sa svirki mladog benda Void bili su pozitivni i bend su vodili u pravcu grandž muzike. To im je donelo i jedno od prva tri mesta na prošlogodišnjem Medijana Balkanrock festivalu za niške demo bendove. Na prvu loptu, odnosno prvu pesmu „Meatgrinder“ čuju se Mastodonski gitarski rifovi i lično mi je drago da bend izlazi iz okvira grandž muzike u moderniji sladž i alternativni metal. Završavaju baladičastom, Alice In Chains nalik pesmom „Deformation“. Produkcija je odlična, muzika dobro realizovana i ako je suditi po EPu, dosta dobrog se može očekivati od Voida u budućnosti.

Ocena: 4.5/5

[bandcamp width=100% height=42 album=2748256073 size=small bgcol=ffffff linkcol=0687f5 artwork=none]

Marica – Subliminal EP (Tribal Rajber Label)

maricaGrmljavina bubnjeva i trkačke gitarske deonice bombarduju um i šalju subliminalne poruke iz Niša. Svež treš metal sa juga Srbije predvodi harizmatični Marko Jocić Pupak, nekadašnji član benda Testator. Melodičan metal sa odličnim growl vokalima i instrumentalnom uvežbanošću zagarantovano će uzdrmati ovdašnje krajeve i metal scenu. Treba poraditi na izgovoru i malo na produkciji (pogotovo oko bubnjeva) da bi ovo bilo na zavidnom nivou. EP je tu samo da zagolica maštu, a prava žestina može se očekivati na njihovom debi albumu.

Ocena: 4.2/5

[bandcamp width=100% height=42 album=3006507589 size=small bgcol=ffffff linkcol=0687f5 artwork=none]

Kasabian – 48:13 (Columbia)

48-13Disko singl „Eez-Eh“ pre nekog vremena najavio je novi album Kasabiana. Čuvši taj horor, iskreno me je bilo strah da pustim album „48:13“, ne želeći da se razočaram u ovaj, inače odličan bend. No, dobro je, ovih 48 minuta i 13 sekundi je sasvim podnošljivo za slušanje, makar jednim delom. Album su podelili na tri celine koje razdvajaju instrumentalni segmenti Shiva, Mortis i Levitation. Pod Shiva spadaju dve odlične pesme „Blublebeee“ i „Stevie“ koje su odličan Kasabianov psihodelični i alternativni rok, tipičan za njih. Mortis deo je dosta eksperimentalan i poigrava se sa hip hopom, trip hopom i elektronikom. Na „Glass“ treba posebno obratiti pažnju, jer je potpuno različito od ičega što je bend do sada uradio. Levitation počinje sa Dandy Warholskom „Clouds“, sadrži disko „Eeez-Eh“, simpatično tripoznu „Bow“ i evegrin baladu „S.P.S.“.

Ocena: 3.0/5

Kontras – Grad (Balkanrock Records)

Omot albuma "Grad"

Niški Kontras na svom debi albumu „Grad“ donosi pravu letnju ska pank zabavu. Uz koje pivo i dobru klopu, kao što su se i predstavili u spotu za „Bleja“ ovaj album će biti prava poslastica. Sa druge strane, nekome ko želi ozbiljnije da se pozabavi albumom, može da zasmeta tehnički loš vokal i osrednja produkcija. Nema sumnje da se na koncertnom izvođenju novih pesama može očekivati dobra zabava. Bend donosi društvene teme koje su svakodnevnica njihovog grada – Niša, iz ugla pank subkulture. Preporuka broj jedan sa izdanja je „Ostajte ovde“ rađena po stihovima Alekse Šantića.

Ocena: 3.5/5

Mastodon – Once More ‘Round The Sun (Reprise)

once_more_round_the_sunAko je „The Hunter“ bio nešto najbolje što su američki Mamuti iznedrili u studiju onda je naslednik „Once More ’Round The Sun“ njegov nastavak i održavanje standarda za kvalitet koji su postavili svojim kolegama. Mastodon iz albuma u album pomera granice sladž metala, vozi vas svojim distorzijama i melodijom i potpuno unerede gitarskim solažama. Napraviti 11 pesama koje zvuče tako skladno kao da su jedna ogromna, kompleksna numera samo iz tehničkih razloga podeljena na 11 segmenata. Može li bolje od ovoga? Videćemo kad Mastodon objavi naredni album, dotle teško da će iko moći da im priđe. Jedan od kandidata za album godine, bez pogovora.

Ocena: 5.0

Ed Sheeran – X (Asylum/Atlantic)

xVelšanin je sve popularniji među svetskom publikom, a malo ko je očekivao da će novim albumom „X“ osvojiti vrhove muzičkih listi. Album obiluje baladama i power baladama, a iako je ovo pop album, dovoljno je snažan da zainteresuje i širu publiku. Na pojedinim pesmama se oseća bes i strast koju Širan prenosi na akustičnu gitaru i generalno u svojoj muzici. Ako se ignorišu pesme poput „Sing“ i „Don’t“ koje su tu da osvoje komercijalno tržište, izdanje će se dopasti svakom muzičkom sladokuscu. Ne propustite „One“, „I’m A Mess“, „Photograph“, „Thinking Out Loud“, „Even My Dad Does Sometimes“ i obavezno „I See Fire“ napisanu za drugi deo filma Hobit.

Ocena: 4.0