-

Pažljivo slušaj (februar 2014)

Foto: Miloš Cvetković
Foto: Miloš Cvetković

Februar nije baš mesec bogat jakim izdanjima generalno, niti ih ima mnogo. Obično je to mesec u kome diskografske kuće plasiraju albume bendova koji ne bi mogli da se bore sa konkurecnijom između prolećnih ili jesenjih izdanja. To ne znači da nije moglo da se probere nekoliko dobrih albuma. Domaći Psihomodo Pop izdao je odličan disk, jubilarni deseti. St. Vincent je spremna da zaigra u višem rangu, a Bek je napokon izdao novu ploču. Pored pomenutih, februarsko izdanje „Pažljivo slušaj“ predstavlja albume Go Back To the Zoo, Nine Person i kolaboracije Lesa Klejpula i Brajana Kehoa (Duo De Twang).

Psihomodo Pop – Čiribu Čiriba (Dallas Records)

 

ciribu_ciribaNeumorni Gobac i Psihomodo Pop novim albumom poručuju da nemaju nameru još da dignu belu zastavu i odustanu od rokenrola. A medijska pažnja koju su dobili u regiji pred izlazak albuma dobar je znak da bend ne treba da staje. „Čiribu Čiriba“ njihovo je deseto studijsko ostvarenje koje u svetu kome dominira alternativni rok malo osvežava jednim čistim, klasičnim rokenrolom. Modernija produkcija i stari recept za muziku izrodili su dobar proizvod. Plus, društvu Psihomodovih „dama“ pridružila se i „Dona“, omaž istoimenom klasiku Ričija Valensa. Nema mnogo sporih pesama, tako da se ne narušava dinamika albuma, te se u jednom dahu može odslušati svih 10 numera. Dobar i zabavan rokenrol, koji toplo preporučujemo.

Ocena: 4.5/5.0

Beck – Morning Phase (Capitol Records)

 

Morning-PhaseDobrodošao nazad, Beče Hansanu! Ovo slobodno može biti naslov recenzije u čast albumu „Morning Phase“. Od albuma „Morning Glory“ prošlo je šest godina, a u međuvremenu je Bek mnogo lutao (da ne kažem poblesavio). Imao je svakakvih projekata, neki manje uspešni („Song Reader“, neko?), neki nešto bolji („Beck Reimagines David Bowie’s Sound & Vision projekat“). „Morning Phase“ poput jutra koje najavljuje novi dan, možda najavljuje novo poglavlje u Bekovoj karijeri. Počev od promene izdavačke kuće (Capitol Records) pa do noviteta u zvuku. Bekovi pojedini radovi umeli su da umore slušaoca (kao što je slučaj bio sa singlovima koji su izašli u prethodne dve godine), što ovde teško da će biti slučaj. Donosi on sa sobom dobru dozu melanholije, ali, hej, zar nisu jutra uglavnom takva? „Morning Phase“ koketira između modernog alternativnog roka i folka. Dosta lepih aranžmana (najveći plus albuma) predvođeni akustičnom gitarom i smirujućim bubnjevima. Između pojedinih delova može se povući paralela sa solo radovima Dejvida Gilmora ili kasnih albuma Pink Floyda, makar po toplom glasu pomenutog muzičara. Svakako krajnje prijatno izdanje, koje se može preslušati bez prekida. A ako je verovati medijima do kraja godine uslediće još jedan Bekov album.

Ocena: 4.2/5.0

Go Back To The Zoo – Zoo (V2)

 

zooSa ovim holandskim bendom prvi put sam se susreo na EXIT festivalu pre nekoliko godina. Iako nisu nimalo originalni i imali su jedan komercijalan, osrednji album, pesme poput „Beam Me Up“, „Electric“ i „Hey DJ“ imali su hitičnost, a uživo prave dobru zabavu. Drugi album je bio skoro neprimetan. Došao je red na treći, poslednji test. Ali ga Goo Back To The Zoo nisu položili i moraju ići na popravni…što pre! Na „Zoo“-u previše lutaju, čini se besciljno. Pesme su previše razbacane, od Ramones pankića (Hero of Our Time), modernog sint popa (Milkshake), popa (Head Up High), do klasičnog roka (Charlene) i alternative (You)…. Ruku na srce, ovaj bend nije nimalo obećavao, ali su iz Universala želeli da rizikuju sa njima i naprave bend od njih, međutim to se čini sve težim. Još jedno ispod prosečno izdanje GBTZ.

Ocena: 1.5/5.0

Duo De Twang (Les Claypool and Bryan Kehoe) – Four Foot Shack (ATO Records)

 

four-foot-shackOvaj neobičan projekat Lesa Klejpula, vrsnog basiste i muzičara benda The Primus u najavi je zvučao intrigantno. Ovo kantri – blugras izlaganje prevashodno Primusovih originala uz po koju obradu, ako ništa drugo, krajnje je zanimljiva. Na trenutke obrade deluju kao parodije. Svakako niko ne bi ni mogao da pretpostavi kako bi zvučala disko himna „Stayin’ Alive“ (Bee Gees) u kantri maniru, pa ni poznati Alice in Chains Hit „Man in the Box“. Da li je ovo kvalitetno izdanje teško je presuditi. Muzički je izvrsno odsviran, a u celini utisak zavisi od raspoloženja. Može vas itekako zabaviti, ali ako niste navikli na ovakav zvuk, sat vremena vam se može činiti kao čitava večnost.

Ocena: 3.5/5.0

Nina Persson – Animal Heart (The End Records)

 

animal-heartDok se čeka novi album ponovo okupljenih švedskih rokera The Cardigans, njihova prva dama Nina Person ohrabrila se i izdala svoj debitantski solo album. Oni koji su navikli na malo čvrstiji zvuk Cardigansa ostaće razočarani laganim tempom albuma. Tekstovi su mogli biti daleko ozbiljniji, baš i nije jasno zašto bi žena Personove reputacije (i godina), dozvolila sebi da peva pesme za depresivne tinejdžerke koje pokušavaju da prebrode svoj prvi raskid. Muzička podloga mu je vrlo jednostavna, logično, da ne bi stajala na put Ninom pumiljatom glasu. Znano je da je pevačica talentovana, ali ovo je možda prvi put da je njen vokal ovoliko slobodan i u prvom planu. Tako se i primećuje da je na njenu tehniku uticaj imala čuvena Stivi Niks iz Fleetwood Mac…što je možda jedina pozitivna strana albuma.

Ocena: 2.5/5.0

St. Vincent – St. Vincent (Loma Vista/Republic)

 

st_vincentKada je Eni Klark najavila svoj novi album pod pseudonimom St. Vincent prva novina koji je bila uočljiva je njena frizura. Ona nije tu samo zarad oslikavanja naslovnice diska, već će kako stvari stoje biti novi imidž i na koncertima. Još jedna novina je da je dodatno radila i na scenskom nastupu, što se videlo u gostovanju u emisiji Colbert Report izvevši nekoliko pesama sa novog albuma. Sa muzičke strane nije bilo toliko drastičnih i naglih promena. Primećuje se unapređenje u zvuku, ali u granicama koje su prihvatljive njenim fanovima. Distancirala se od baroknog popa, za razliku od prethodnika „Strange Mercy“. Teme su mahom lične, ali se na više mesta provlači tema tehnologija, i zavisnosti od istih; na trenutke je distopijski, post-apokaliptičan… Jedno je sigurno, ovo je najzreliji rad St. Vincent, a prema prvim utiscima i ozbiljnijoj medijskoj promociji čini se da će biti i njen najuspešniji do sada.

Ocena: 4.0/5.0