-

Pažljivo slušaj (jul 2014)

Foto: Miloš Cvetković
Foto: Miloš Cvetković

Jul je izgleda bio odličan mesec za Nišlije i njihove bendove. Styptic je izdao dugo, dugo iščekivani debi album „Noesis„, Paydo komma je svoje singlove uklopila u sajajn album „Strano“ koji je pretendent za jedno od najboljih izdanja, Plastic Sunday se vraćaju na scenu sa odličnim drugim albumom „Komunikacija“, a i pankeri Dok7 objavili su svoj novi disk „Misli Mi Prete“. Na svetskoj sceni nije bilo tako uzbudljivo, ali je bilo nekoliko albuma vrednih predstavljanja.

Plastic Sunday – Komunikacija

komunikacijaOno što je za Novi Sad Obojeni Program, to je sve više Plastic Sunday za Niš. Napokon se pojavio naslednik debija „Radostan Dan“. Sirovog zvuka, a opet produkcijski odličan, uvodi nas u surovost moderne Srbije, apatiju i melanholiju našeg društva. Niš je lep grad, ali ima svoje marčne strane koje indirektno Plasticaneri predstavljaju na Komunikacijama. Odličan garažno-psihodelični spoj koji će ove zime svakako osvojite publiku po mračnim klubovima Srbije u kojima „buntovnici“ traže utočište i istomišljenike. Svakako jedan od albuma koji odlično leži uz ovo „turbulentno“ leto.

Ocena: 4.8/5

[bandcamp width=100% height=42 album=1568164590 size=small bgcol=ffffff linkcol=0687f5 artwork=none]

 

Dok7 – Ni 5 ni 6 (Multimedia Music)

ni5ni6Nišlijama je ovo drugi album, ali prvi za veću izdavačku kuću, tako da napokon u prodaji imaju i fizičko izdanje diska. Novina je da je ceo album otpevao gitarista Milutin Popović i da je odradio dobar posao, u skladu sa svojim vokalnim mogućnostima i zahtevima muzike, ali svakako da tu ima prostora za napredak. No, to je u pank muzici u drugom planu, bitni su ritam i stihovi, a tu je kod Dok7 sve na mestu. Tekstovi se ne bave socijalno-političkim temama već svakodnevnicom mladih ljudi i njihovih ličnih problema. Veselo, ritmično, pevljivo pod velikim uticajem popa i kalifornijskog panka.

Ocena: 4.0/5

### – Olovo

### OlovoTri tarabe, tri hashtaga ili onomatopeja „udaranja nasumičnog predmeta tri puta“ jedan je od onih bendova kojima ide od ruke da buku naprave slušljivom. Redak sklop haosa sa jedne strane i melodičnog zvuka bez vokalnih deonica, treba napomenuti. Ovo je već njihov treći EP sa tri pesme i to je očigledno forma koja im dobro leži. Ako nastave ovako mogu uz Repetitor i slične bendove biti nosioci alternativne scene u regionu.

Ocena: 4.5/5

[bandcamp width=100% height=42 album=669149770 size=small bgcol=ffffff linkcol=0687f5 artwork=none]

 

„Weird Al“ Yankovic – Mandatory Fun (RCA)

mandatory-funUvrnuti Al nikada nije bio aktuelniji i popularniji. U vremenu kada scenom preovladava kič i neukus, treba imati jednog ovakvog komičara koji će na kvalitetan način parodirati i ismejati sve te nakaradne pojave. Sa Mandatory Fun je prevazišao sebe i napokon dostigao svoj vrhunac i vrlo lako osvojio top liste. Ako isključimo da se lepo našalio na temu muzike Foo Fightersa, Pixiesa i polke, Al je u stilu svojih čuvenih „Like A Surgeon“ i „Amish Paradise“ obradio aktuelne „Blurred Lines“, „Radioactive“, „Happy“, „Royals“ i druge, i sve to u pratnji odličnih spotova. Sebe je prevazišao parodirajući Lorde u „Foil“ i spotu koji je produkt njegove saradnje sa čuvenom ekipom College Humor.

Ocena: 4.5/5

Tom Petty & The Heartbreakers – Hypnotic Eye (Reprise Records)

hypnotic-eyeBez starca nema udarca! Dosetka koju je pre nekoliko godina potvrdio Brus Springstin sa „Magic“, zatim Bob Dilan sa „Modern Times“ i Leonard Koen sa „Old Ideas“. Zajednički imenilac pomenutim albumima je što su bili napredniji, inovativniji a opet oldschool od njihovih radova u novije doba. Dok se mnogi muzičari u poznim godinama jedva bore da prodaju nekakav tiraž, pomenutima i sada Tom Petiju uspelo je da osvoje novu publiku i top liste. Tako je „Hypnotic Eye“ prvo Tom Petijevo ostvarenje koje ga je dovelo na sam vrhe Bilbordove čuvene liste. Nije sve u listama i rejtingu, Peti je pažljivije i mudrije pristupio izradi albuma. Rokenrol koji se prelama kroz garažni rok, bluz i malo džeza, pa i psihodelije. Njegov najbolji album još od „Full Moona“!

Ocena: 4.7

Antemasque – Antemasque (Nadie)

antemasqueViše puta smo pisali o ovoj obećavajućoj supergrupi koju čine članovi Mars Volta i Flea iz Peppersa. Nažalost, svojim debi albumom nisu uspeli da održe kvalitet koji je imao isotimeni EP koji mu je prethodio. Set od tih nekoliko odličnih pesama nalazi se i na debiju, ali album u celosti vapi za originalnošću i nešto više muzičkog usmerenja. Previše recikliranog materijala i malo kvalitetnih numera, daleko su od eksperimentalnog zvuka koji su Mars Volta negovali.

Ocena: 2.5/5