-

NaslovnaMesečna izdanjaPažljivo slušajPažljivo slušaj (april 2014)

Pažljivo slušaj (april 2014)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče
Foto: Miloš Cvetković
Foto: Miloš Cvetković

April se pokazao kao bogat muzičkim izdanjima, za šta je većim delom zaslužan i Dan prodavnica ploča za koji su mnogi muzičari pripremili specijalna izdanja, samo za tu priliku. U ovomesečnom izdanju Pažljivo slušaj predstavljeno je nekoliko tih izdanja, uz redovne albume Brody Dalle, singlove nove supergrupe Antemasque i novih domaćih snaga Artan Lili.

Antemasque – Singles

antemasqueProsto niotkuda na sceni se pojavio mistični Antemasque. Malo ko je mogao da sanja da će samo godinu dana nakon ogromne svađe i javnih prozivki između Omara Rodrigeza i Biksler-Zavale (koji su doveli do rane penzije benda The Mars Volta) dvojac ponovo sarađivati. Čak su u priču uključili i bubnjara Dejva Eliča, a u studiju se našao i basista Flea. Kolekcija od četiri singla najavljuje njihov debi album. Prve tri pesme su brzi i energičan alternativni rok sa daškom panka i progresivnog roka, samo sa nekim karakteristikama Mars Volte. Poslednja „Burned All The Witches“ je polu-akustična balada čiji ehoirani refren ostavlja impresivan utisak.

Ocena: 5.0

 

Artan Lili – Artan Lili (I deo)

artanlili_coverKada je saradnja Stuttgart Online i gitariste Dragana Kneževića (Obojeni Program) izrodila pank rok hit „Da je nađe“ bilo je jasno da takva kombinacija treba nastaviti sa daljim radom. To se delimično ostvarilo u bendu Artan Lili. Dragan i Bojan Slačala uz dodatak Marka Ajkovića (Bitipatibi) kreiraju supergrupu koja je već uspela da uzdrma beogradsku alternativnu scenu. Njihov gitarski rok sa pank uticajima odlikuju hitični refreni. Jednostavnog kova, melodična sa pevljivim refrenom je prva numera „Najbolje što znam“. Gitarski zahtevnija je „Nije teško kada se mora“ u kojoj su tekstovi (kao i na ostatku pesama) repetativni i mogu reći i ritualistički, jer kako se utapate u muziku upadate u nekakav trans. Slično deluje „Vreme protiv čoveka“ koja je pomalo klaustrofobična i napeta. Poslednja „Sve iz početka“ više vuče ka nekom nojz roku/popu u stilu Repetitora. Za kraj malo pojašnjenje, ovo je samo prvi deo albuma, jer je bend odlučio da ga objavi iz tri dela sa po četiri pesme. Tako da se uskoro može očekivati nastavak.

Ocena: 4.7

 

Brody Dalle – Diploid Love (Queen Of Hearts Inc.)

diploid-loveZa manje upućene, Brodi je supruga Džoša Homija iz benda Queens of The Stone Age, a za one upućenije poznata je kao članica bendova The Distillers i Spinnerette. Dejlova na „Diploid Love“ donosi najbolje iz svojih prethodnih bendova – uglavnom alternativni rok sa dosta panka. Muzika nije preterano originalna, ali svojim glasom formirala je dosta specifične refrene u kojima vrišti iz petnih žila. S’ obzirom da ima dubok glas (kontraalt) to vrištanje nije ženska cika. Boja glasa joj dosta podseća na Širli Menson iz Garbage. I same su uvidele tu komplementarnost, pa je Dejlova gostovala na novom singlu Garbage-a, a zauzvrat joj je Mensonova gost na pesmi „Meet The Foetus/Oh The Joy“. Kad smo kod gostiju, tu su se još našli Nik Valensi iz The Strokesa, Emili Kokal iz Warpainta, i Majkl Šuman iz Queens of The Stone Age. Možda album nije remek delo, ali je svakako jedno od aprilskih izdanja koje vredi preslušati, makar jednom.

Ocena: 3.9

Bruce Springsteen – American Beauty (Columbia)

american-beautyStarom rokeru poput Springstina u tako dugoj karijeri sigurno ne manjka pesama, te je bez problema za Dan prodavnica ploča iskopao četiri pesme koje je upakovao u izdanje „American Beauty“. Sve četiri numere su zapravo otpale sa poslednjeg albuma „High Hopes“, tačnije nisu ušle u finalnu selekciju i izostale su sa njega. Postoji razlog za to, jednostavno nisu njegov A materijal. Svakako su prepoznatljive i tipične za Springstina, nema razloga da se ne uživa u njima, ali im je definitivno mesto na B stranama.

Ocena: 3.0

Eels – The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett (E Works/Vagrant)

The-Cautionary-Tales-of-Mark-Oliver-EverettEgoizam Marka Olivera Evereta prevazišao je stadijum u kome je jedini zvanični član benda Eels, autor svih pesama i producent albuma, došao do nivoa kada samoprozvani „E“ i albumu daje svoje ime. Situaciju popravlja jedino to što je strava talentovan i što je i ovog puta uspeo da napravi sjajan album. Ovaj disk je zapravo snimljen pre „Wonderful, Glorius“, ali je perfekcionista poput Evereta odlučio da ga odloži dok ne bude potpuno zadovoljan njime. Pesme su jako lične, upravo bazirane na stvarnim događajima iz Markovog života. Iako mu je trebalo dosta vremena da dovrši album, pred nama je stvarno odlično izdanje. Uglavnom je akustičan-gitara i Markov vokal koji su u prvom planu, a prati ih odlično uklopljeni klasični žičani aranžmani i klavir. E je na albumu pomirio alternativni i indi rok sa folkom. Ima tužnih ljubavi (Agatha Chang) i nostalgičnih momenata (Where I’m From), drame (Series of Musunderstandings) i kajanja (Mistakes of My Youth). Emotivna monografija Marka Olivera Evereta koja počinje pričom gde je (Where I’m At), a završava se…nekom novom pričom koja tek treba biti opevana (Where I’m Going).

Ocena: 4.2

R.E.M. – Unplugged: The Complete 1991 and 2001 Sessions (Rhino)

rem-unpluggedMTV Unplugged je kultni serijal koncerata za najveću muzičku TV stanicu u kome su svoje pesme u akustičnoj varijanti, „bez struje“, izvodili mnogi muzičari. Neki od koncerata postali su istorijski. Malo je onih koji nisu iz ovog serijala ispratili Erika Kleptona sa možda najpoznatijim izvođenjem pesme „Layla“, zatim Nirvanu sa čuvenom Bouvijevom obradom „The Man Who Sold The World“ ili emotivnu i rasplakanu Lorin Hil, ili pak „ogoljene“ Pearl Jam i Alice in Chains. Na impresivnoj listi gostiju u serijalu nalazi se i R.E.M., čak dva puta. Kao što naslov ovog izdanja govori, svirali su 1991. i 2001. godine. Za ovogodišnji Dan prodavnica ploča odlučili su po prvi put objaviti kompletne snimke oba koncerata. Tako je na listi od 22 pesme pridruženo još 11 koje do sada nisu emitovane. Na prvom disku bend je svirao kao petorka. Setimo se, član je još bio Bil Beri, a pridružni gitarista bio je Piter Holsepl. Deset godina kasnije pored Stajpa, Baka i Milsa još su svirali Skot Mekogi, Ken Stringfelou i čuveni Džoi Varonker. Zanimljivo je u novom ruhu čuti njihove najveće hitove, ali i dosta pesama koje inače retko izvode. Koncert je odlično koncipiran, aranžmani besprekorni, bogati zvukom i podsećaju nas koliko nam zapravo nedostaju R.E.M.

Ocena: 5.0  

The Flaming Lips – 7 Skies H3 (Lovely Sorts Of Death/Warner Bros.)

7-skies-H3Na muzičkoj sceni The Flaming Lips već dug niz godina nose titulu potpunih čudaka. Oprobali su se u svemu i svačemu i ne staju sa eksperimentisanjem. Oprobali su se i obrađivanju Pink Floyda, King Crimsona, Stone Rosesa; „Skinuli“ su gole Eriku Badu i Amandu Palmer; veselili se sa Mobijem; pravili postere sopstvenom krvlju i tako u nedogled mogu nabrajati. Godine 2011. su u Tarbax Road studiju snimili samo jednu pesmu, koja je trajala 24 časa. Za Dan prodavnica ploča ove godine odlučili su najbolje segmente te „pesme“ probrati i nasnimiti na ploču. Tako smo dobili 50-minutno izdanje iz 10 delova pod nazivom „7 Skies H3“. Sve zvuči potpuno improvizovano, naravno, eksperimentisali su koliko god je to moguće, najviše pod uticajem psihodelične muzike Pink Floyda i King Crimsona. Međutim, ima trenutaka „grandioznosti“ koja zalazi u domen ambijentalne, pa čak i klasične muzike. Što bi značilo da imamo od svega po malo, od potpuno neslušljive buke do prelepih melodičnih segmenata. Doneti sud o ovakvoj ploči jako je teško, neka se završi sa nekom neutralnom ocenom uz preporuku za sve fanove, i napomenu „oprez“ za one koji to nisu.

Ocena: 3.0