-

Kratki rezovi (septembar): Uz topao čaj

Ubi ova kiša napolju, ali zato imamo par numera na našoj listi da vas malo razmrdamo i podignemo iz ove jesenje letargije. I bogami, šarena je kao i uvek. Imamo stari bend s novim imenom i fazonom, dva mlada sastava, jedno metalsko gruvanje i jedan bend koji je ponovo na okupu posle „kućnog“ albuma objavljenog prošle godine. Skuvajte neki fin čaj, sipajte ga u omiljenu šolju, ugrejte se i uživajte u našoj septembarskoj listi.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 15. oktobra u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Rebel Star – Početak i kraj

Rebel Star se prošle godine vratio na scenu novim albumom, tada u nekoj vrsti solo projekta Milana Glavaškog koji je ceo album snimio sam u svojoj kući. Sada, Rebel Star najavljuje još jedan album, ali ovog puta u all star, bendovskoj postavi, a među najzvučnijim pojačanjima su svakako Zvonka Obajdin (Svemir, Sjeverozapad) i Željko Markuš (Kristali, Pacifik).

Nakon prošlogodišnjih „Demona“ , koje je obeležio nešto sporiji tempo i tmurnija atmosfera, novi singl „Početak i kraj“ vraća nas nekih šest-sedam godina unazad, odnosno u vreme albuma „Reka“ i kasnije prestanka rada benda. Sada šestočlani sastav, u novoj pesmi donosi dosta razigraniji zvuk, čak iako sam tekst možda i ne nosi notu pozitivnosti i optimizma. Novi album, iako tačan datum izlaska nije najavljen, u etar izlazi sredinom oktobra, a biće začinjen sa nekoliko jako interesantnih gostiju.

Turbo Trans Turisti – Šimpanza

Turisti su se skoro odlučili za mali revamp, rebrending ili čak osnivanje ćerke firme pod nazivom Turbo Trans Turisti (skraćeno TTTuristi). U prethodnih par nedelja su izbacili nekoliko novih stvari pod ovom firmom, a jedna od njih nam je posebno zapala za oko, odnosno uho. Slično kao Iskaz napravili su faktički dva spota i dve pesme od tehnički jedne iste stvari. Spot „Javi se“ je došao čak i do premijere na Mitrovićevom Red TV-u (eto prilike da onaj drugi, paralelni svet čuje šta se kuva po sobama i garažama), a koju nedelju ranije je izašao spot za pesmu sa nazivom „Šimpanza“ . Možda je malo okasnio budući da se sva estetika i ambijent spota može poistovetiti sa onom žegom sa početka leta, ali je bezobrazno dobro skockan da ga možemo okarakterisati u najmanju ruku kao zanimljiv.

Muzički momenat je nešto suštinski ostalo od starog koncepta Turista, samo još više u, hrabro ćemo reći, elektro-pank maniru, što je očigledno nedovoljno eksploatisano na našim prostorima. Upravo taj put kojim se ređe ide ih postavlja na mapu lakše nego druge koji se tradicionalnom svirkom, više puta razvodnjenom, pokušavaju progurati na višu instancu. Možda ova pesma neće postati hit i možda još uvek nije došlo vreme da Srbija skapira TTTuriste ili možda TTTuristi još uvek nisu dovoljno efikasno realizovali svoju ideju, ali ekipa upire svu svoju snagu da pronađe svoju autentičnost i pokaže da to nije samo još jedan unapred mrtav bend ili projekat.

Sitzpinker – Sudan

Mlada beogradska trojka je publiku posle godinu i više dana konačno počastila novim singlom „Sudan“ . Posle odlično prihvaćenog singla „Da li“ koji je prostrujao venama alternativne publike ali i šire, momci i devojka iz nabujalog, takozvanog „novog“ Novog talasa beogradske muzike su pokazali da nisu sedeli besposleni, već su vredno radili na razvijanju svog muzičkog stila. „Sudan“ je singl bogat ritmovima koji podsećaju na one koji prate afričke plesne i plemenske obrede. Ovoga puta u začarani krug uvode nas šamani – Dunja, sa svojim ravnim ali hipnotišućim vokalnim deonicama i Pavle i Danilo u ritmičkom transu.

Izuzetno zanimljiva kompozicija je mahom oštećena bizarnim spotom, koji potpuno odvlači pažnju i neophodno je zatvoriti oči tokom sledećeg sušanja kako bi magija pesme postala primetna. Iako je trud oko video uratka vidan, preporuka svima je da pesmu ipak prvo oslušnu zatvorenih očiju, a zatim i pogledaju spot. Utisak će biti nebrojivo jači jer je pesma zaista keči i nećete moći da je izbacite iz glave danima.

EGO – The Right Mistake

Posle prvog singla „Hypnotech“ kojim su pokazali sposobnost pravljenja moćne pop pesme s keči refrenom, niški bend EGO nam je u svom drugom singlu „The Right Mistakes“ pokazao i svoju drugu, nešto mračniju, stranu koja dosta miriše na muziku 80-ih. Jedna veoma značajna razlika između ove dve pesme se vidi u aranžmanu koji je ovoga puta mnogo više podređen ritam sekciji, dok su ostali instumenti tu da pojačaju atmosferičnost i naprave dinamiku.

Tekst i pevanje su skladno uklopljeni i sjajno oslikavaju osećaj umor, razočarenje i situacije u kojima se sami začudimo zbog svojih izbora. Vokal je poprilično dubok i ravan, ali nikako dosadan zahvaljujući ritmičkim kontrastima u melodiji – strofe su više u spoken word fazonu, dok refren tako lepo otvori celu priču. EGO, već svojim drugim singlom, pokazuje svoju šarenolikost i podstiče publiku na to da pokuša da pretpostavi šta je njihov sledeći korak. Ovaj je bio gotovo potpuno nepredvidiv, videćemo šta je sledeće.

Stvor – Nothingness

Posle nešto duže pauze u objavljivanju groove metal bend Stvor se vratio na scenu singlom „Blue“ koji je očigledno prebacio loptu benda na stvaranje pretežno na engleskom jeziku. To su nastavili i s najsvežijim singlom „Nothingness“ , ali u još besnijem i moćnijem fazonu. Iako i dalje pretežno ostaju u groove metalu ova pesma donosi i veoma fine black metal začine, a vokal vas za tri minuta prošeta kroz sve moguće načine pevanja – čas je oštar, čak veoma dubok, a čas potpuno clean, neprestano iznenađujući slušaoca.

Ono što je takođe zanimljivo je nemogućnost da se jasno razazna struktura ove pesme, odnosno gde ova pesma tačno poentira, što na prvo slušanje može zasmetati. Već na drugo slušanje shvatate da to uopšte nije bitno i da ova pesma tako dobro gazi od početka do kraja da prosto, po svom nahođenju, možete odlučiti šta je ovde refren, šta strofa, a šta brejk. Sve u svemu, jedna moćna pesma koja će vas već prvim tonovima snažno ošamariti i vući vas nemilosrdno za nos svakim svojim delom do svog haotičnog kraja.

Autori: Mladen Milošević, Uroš Matović, Đorđe Reljić, Andrea Ambruš

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 10 months).

Koji je vaš favorit?

EGO – The Right Mistake
46.67%
Sitzpinker – Sudan
22.22%
Stvor – Nothingness
12.22%
Turbo Trans Turisti – Šimpanza
12.22%
Rebel Star – Početak i kraj
6.67%