-

Kratki rezovi (septembar) – Dobro društvo za spremanje zimnice

Kratki rezovi septembar

Rodilo dobro ovog meseca. Već na samom početku su nas spucala dva potpuno različita hita, da bi nas pri kraju zaskočila i pesma koja najavljuje novi album jednog beogradskog benda i usadila u nas veliku dozu nestrpljenja za ovim predstojećim izdanjem. Ovih dana mnogi od nas se bave spremanjem zimnice, cepanjem drva i „uživanjem“ u svim onim malim čarolijama koje nose pripreme za zimu, a ove numere vam mogu biti dosta prijatno društvo u vašim poduhvatima. Prve tri predlažemo za ljušćenje paprike, a poslednje dve su ipak više za silovito udaranje sekirom.

Kao i obično, pobednika glasanja koje se nalazi na dnu teksta ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 7. oktobra, u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Lira Vega – Uvek ću te voleti

Kratki rezovi možda jesu mesto na kome se promoviše nova muzika, ali kada vas iza ćoška zaskoči jedna pet godina stara pesma, osvežena novim spotom, naprosto će u vama probuditi neke emocije koje ste možda jako davno zaboravili. Album „Duhovi benda Lira Vega je uspeo da ostavi poprilično jak utisak te 2015. godine, a Zoja i Vlaca vam naprosto neće dozvoliti da ovaj album zaboravite, već će vas povremeno podsećati na njega, oživljavajući neke od bisera sa tog albuma kao nove singlove. Kao najnoviji, izabrana je pesma „Uvek ću te voleti, a posebno je zanimljiva činjenica da je bez spota ostala još samo jedna pesma sa pomenutog albuma. I dok priča zvana „Duhovi“ polako zatvara svoj krug, iskoristite poslednje sunčane dane u ovoj godini za zaborav i pustite da vas upravo ova pesma vodi kroz njih.

Lačni Franz – Naša kri ne bo nikoli bela

Starije generacije alternativaca će grupe Lačni Franz i Buldožer uvek smatrati nezaobilaznim stubovima jugoslovenske muzičke scene baš kao što će naše domaćice uvek imati poverenja u Gorenje. I zaista, logika nalaže da se tome ne može protivurečiti. Ipak, nama (malo) mlađima su Zoran Predin i ekipa bili donekle neuhvatljivi kada smo počeli da češljamo ex-yu muzičke klasike. Jedna pesma kul, druga onako, treća ne baš i tako u krug. Čak i nakon prestanka postojanja benda, Predinova solo karijera je takođe varirala od pesama za 8. mart do maestralnog albuma sa Matijom Dedićem. A onda je jednog popdneva na radiju zasvirala nova pesma koja je zvučala iskusno, a opet nekako sveže. Ton je posedovao tu preciznu, hladnu ozbiljnost koja tako dobro stoji slovenačkim izvođačima (poput Laibacha ili Siddharte), ali i iskrenu veru u sve nas sa ovih ubogih prostora. Ako i ostatak novog albuma bude ovakav, bogami ćemo i mi „klinci“ pod stare dane da krenemo da se ložimo na Franza.

Ida Prester – Kvar

Septembar je krenuo silovito i već smo nakon trećeg dana imali dva sigurna gosta ovog izdanja. Reč je o iako nespojivoj kombinaciji (Gavranovi i Ida Prester), mada dobitnoj kada vam ponestaje snage dok ljuštite prvih 100 kila paprike za ajvar. Idin „Kvar“ predstavlja najkompletniji i najzreliji uradak od kad je zaplovila u vode samostalnih umetnika. Njena sposobnost da se poveže sa slušaocima i njihovim emocijama i željama od singla „Dodir“ sve se jasnije kristališe, te tako vrlo lagano možemo u potpunosti da empatišemo sa onim o čemu peva. Jer, budimo iskreni, kome se nije desilo da mu naprosto bude „pun kufer“, a uz „Kvar“ dobija se samo vetar u leđa za ono od čega se uvek beži, a to je preuzimanje odgovornosti i rešavanje stvari, nasuprot obilaženju gatara i terapija za parove na koje na kraju sami idete. Ovom pesmom Ida kroz u humor zavijen tekst, iako prenosi važnu  poruku, pruža i odličnu podlogu za plesanje na nekoj žurci na otvorenom (ako nas oktobar nagradi još kojim sunčanim danom). Spot, iako jednostavan, obiluje predivnim kadrovima snimljenim na moru, te ukoliko se i ne pronađete trenutno u sadržaju pesme prijaće vam talasi, Sunce i more.

Sink – Tri ne

Posle pobede u prvim rezovima u kojima ste mogli da glasate, Sink se vraća u ovu rubriku sa potpuno novom pesmom. Dok je prethodni put bilo u pitanju recikliranje stare pesme s novi pevačem, sada možemo čuti pun kreativni i vokalni potencijal Filipa Trnavca i osetiti svu svežinu koju je uneo u studijski rad benda (uživo smo tome već imali priliku da svedočimo). Pesma „Tri ne“ je nešto drugačija od onoga na šta su nas momci iz benda navikli, jer se pretežno oslanja na vokalnu interpretaciju, a mnogo manje na kompleksnost aranžmana i sviranje. Dvojac Trnavac-Bogdanović briljira u slaganju harmonija i preplitanjem dva vokalna karaktera gradi interesantnu tenziju u uhu slušaoca. Instrumentalni deo pesme je nikad konkretniji, jer su momci uspeli da spuste loptu i kroz nekoliko ideja izgrade celokupan aranžman, bez rasplinjavanja kom su ponekad skloni. Takođe, ne treba izostaviti ni tekst, koji sirovim i iskrenim stihovima ubojito gađa gde treba. Ova numera je baš veliki korak napred za sastav i jedva čekamo izlazak albuma, jer neki članovi benda tvrde da je ovo možda najslabija pesma na izdanju. Kakve li su onda ostale, bokte?!

Gavranovi – Crni ep: Pjevanija druga

U martovskom broju ove rubrike čuli smo „Pjevaniju prvu i jedva smo čekali sledeću. E, pa stigla je. Čekanje se isplatilo. Stigao je nastavak „Crnog epa, stigla je „Pjevanija druga. Zbog prethodnog singla znali smo da kvalitet snimka nećemo dovoditi u pitanje. Interesovalo nas je kako će se nastavak razlikovati od prvog dela. U nastavku sklad metala i gusli, da li zbog toga što smo sve već čuli pa smo očekivali, ili zbog kvaliteta same numere, zvuči prirodnije, lepše. Onima koji bi na prvu rekli nije moj fah, neću da slušam, predlažemo da izdvoje tri minuta strpljenja i poslušaju. U prva dva minuta dobili smo guslarski intro na brzoj podlozi, dva različita versa (tekst je priča za sebe, nesvakidašnje), razgovetni, a brzi metal rif i savršeno pevljivu melodiju odsviranu na guslama koja čitavu pesmu oraspoložuje i blacku daje prilično boje. Vokali u versovima možda nisu razgovetni, no zvuče jako moćno. Prateći vokali podstiču epski, etno momenat numere koji uzvisuje pesmu i Gavranove postavlja visoko, visoko. U poslednjih pola minuta trake sadržana je sva lepota brze ritam sekcije, britke reči, melodije i tvrdog rifa. Gavranovi lete visoko, ne kanu pasti.   

Autori: Milena Gojković, Uroš Matović, Aleksandar Nikolić, Branislav Cvetković i Mladen Milošević

[yop_poll id=“15″]