-

Kratki rezovi (septembar 2013)

kratki rezoviJesen je lagano stigla, a za ove sumorne dane predlažemo vam da se ušuškate kraj nekih dobrih zvučnika i uživate uz muziku iz regiona. Jutire uz Goribor, nakon toga sa TetraPankom skrenete s puta, pa idealno vrijeme provedite s Mangorom. Dejan Cukić predstavlja pravu ljubav, Siddharta novi svijet, a Ivana Kindl svog mačka. Dječaci se bore sa Zonijem, dok su Luxus Lord i No Life Left pomalo mistični. Jedno je sigurno: neće vam biti dosadno!

Goribor – Jureći ljubav

Što reći o kultnom bendu kao što je Goribor? Reći da „to više nije to“ bila bi laž, a reći da su „ostali svoji“ zvučalo bi izlizano. „Jureći ljubav“ nudi dovoljno onog tipičnog goriborskog da i dalje ostanete vjerni bendu, a nudi i dovoljno novog da vam zagolica maštu i da poželite još nešto novo iz njihove mašinerije. Budite oprezni, jer bi vam se pjesma mogla uvući pod kožu dok jurite tamo neku ljubav.

TetraPank – Put kojim se ređe ide

Novosadski punkeri iz garaže sigurno će vas razdrmati u ove tmurne kišne dane. Moguće je jedino da će vam putem isprati mozak ponavljajući „Nikada ne idem putem kojim bih trebao / Uvek me odvede tamo gde sam krenuo“ stošesnaest puta.Ipak, uz solidnu solažu, ovo je sasvim pristojna punk pjesmica.

Mangora – Idealno vrijeme

TetraPank vas je razbudio, ali uz Mangoru ćete možda opet zaspati. Ako je suditi po videospotu, idealno vrijeme je ljeto. Video će možda probuditi nostalgiju za morem i vrućinama pa ćete proklinjati i jesen i dosadnu kišu. Iako korektna i glazbom i tekstom, pjesma je sladunjava i postiže kontraefekt: umjesto da vas pokrene, nakon slušanja bit ćete spremniji za zimski san.

Dejan Cukić i Spori ritam bend – Prava ljubav

Priča se da je i Cukić dosadan, ali vrijedi i ono da se obično nema neko mišljenje o njemu. Ipak, ova pjesma pokrenula je raspravu, jer je dotični optužen za krađu. O čemu se radi? U pjesmi je iskorišten rif pjesme „Time Is Tight“ (Booker T. & The MG’s). Cukić se ogradio i rekao kako je pjesma posvećena basistu Donaldu „Duck“ Dunnu koji je preminuo prošle godine i sve će fino biti zabilježeno na omotu albuma. Ako izostavimo taj „mali“ detalj, ostaje dobro promišljen zvuk, ali i dalje nema mišljenja o Cukiću.

Siddharta – Novi svet (Keaziree)

Siddharta je definitivno jedan od najpoznatijih bendova iz Slovenije, koji je u svijetu glazbe skoro već dvadeset godina. Ostali su vjerni sebi, ali ne na onaj način da im je svaka pjesma ista i da vam izlaze na uši od ponavljanja. U suradnji sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije odsvirali su „Novi svet (Keaziree)“ koja započinje zvukom klavira i moćnim vokalom da bi nakon tog uvoda eksplodirala uz ostatak orkestra i još snažnije izražen vokal.

Ivana Kindl – Woody

Naglo je splasnula početna sreća da je netko s naših prostora posvetio pjesmu Woodyju Allenu nakon što je Ivana izjavila kako je pjesma posvećena njenom mačku. Pa dobro, i ljubimci su zaslužili da ih se opjeva, a mačak Woody mogao bi biti presretan što je dobio ovako lepršavu i opuštajuću pjesmicu u retro štihu. I spot bi ga mogao hipnotizirati duginim bojama, bar onima koje prepoznaje.

Dječaci – Zoni ti si lud

Ne sumnjam da će obožavateljima splitskih Dječaka biti zanimljiva ova pjesma posvećena producentu Zoniju. Svima ostalima prijeti miksanje mozga. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte… pa Zonija. Ako je vjerovati stihovima ove pjesme – „treći Dječaci neće izać nikad“. Zato držimo fige da Zoni završi miksanje, pa da se slušaju novi Dječaci.

Luxus Lord – Hram otrova

Nastali kao projekt 2005. godine, danas Luxus Lord imaju potencijal biti pravo osvježenje u regiji. Korčulansko-zagrebački bend vrlo se uspješno igra s alternativnim rockom, grungeom i stoner rockom, pa ako će čitav skorašnji album biti na tragu pjesme „Hram otrova“, onda će se s nestrpljenjem iščekivati.

No Life Left – Necropolis

Rezultat kemijske reakcije spajanja Atene i Niša jest metal bend No Life Left. Pjesmom „Necropolis“ najavljuju predstojeći album „End of the Line“. Nema tu nekih pretjeranih zamjerki, jedino što je u pokušaju miješanja različitih zvukova i ritmova došlo do toga da sve skupa zvuči nabacano. A možda je baš tako i trebalo zvučati.