-

Kratki rezovi (oktobar): Oterajte kišu!

Kratki rezovi oktobar

Poslednjih nekoliko dana vam se verovatno dešavalo da šta god isplanirate, postane bar još dva puta komplikovanije zbog „prelepog“ vremena i smogne zavese. Možda je baš zbog tog stanja bolje da, u ovakvim danima (ukoliko ste u mogućnosti), ostanete u svom toplom domu i uživate u dobroj muzici. U tekstu ispod se sasvim sigurno nalazi bar jedna numera koja će upotpuniti vašu plejlistu.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 16. novembra u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Naked – Pada mrak

Mada je razumljivo da ova poskočica nekima i nije baš ono što su naručili od konobara, brojniji deo će (ili bi tako bar trebalo) ovo ipak popiti na eks. Sa punim pravom, jer, da se ne lažemo, ovoga kod nas nikad dosta, a čini se u poslednje vreme nikad manje. I tako smo dospeli na par koraka do asociranja world music žanra po Kusturici, te postoji strah da će preuzeti sudbinu surfera koje više niko ne može prepoznati dok ih ne posadiš uz Tarantina. I ne samo zbog toga, Naked su i zbog kvaliteta i energije kojima zrače, a što se vidi i u novoj pesmi “Pada mrak”, dostojni ne samo regiona, već i svetske scene. Iako nije tajna da je i world music deo sveopšteg trenda, nikad glavni ali uvek tu, činjenica je da se “ono naše” u sceni koju godinama pratimo negde zagubilo. Uz zarazan ritam i niz concierto sekcija svih instrumenata, muzikanti nas kroz spot uvode u čergarski dolce vita da nam pokažu da radost i sreća nisu pod svetlima reflektora, iako ih svojim potencijalom nikako ne mogu izbeći.

Moussaka – Samo pesma zna

Veoma neobičan izbor za prvi plan i promociju kroz spot, ali setite se kada je poslednji put neko izbacio neki sentiš? A Moussaka nam je, uz sentiš koji je proslavio Usniju Redžepovu, promerdžovala i malo Šabana Bajramovića i dobili smo predivan instrumental “Samo pesma zna” uz ništa manje lep animirani spot gde četvorkica uz pratnju četvoronožne slatkoće jezdi u Zastavinom kombiju, svom Moussakamobilu, slušajući musaku od Šabana Šaulića, Dicka Dalea i Ramonesa na starome leku, preko sedam gora do prvog mora i prvog velikog talasa da ga zajašu i otprangijaju onako šmekerski kako samo oni mogu.

KAL – Chapter 23

Ako ste bar malo upućeni u proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, čuli ste za neka poglavlja koja Srbija kao treba da ispuni. E pa tih poglavlja ima 35, a ono koje je tema ove pesme, Poglavlje 23, bavi se ljudskim pravima, pravima manjina, pa samim tim i pravima Roma. Grupa Kal ističe da je to poglavlje otvoreno 2016. godine, a kada će biti zatvoreno “niko ne zna”. U tekstu napisanom iz prvog lica romskog dečaka saznaćete da li država i Evropa zaista imaju interes da pomognu Romima, da li ima razloga za brigu ili zabavu, da li će svi ljudi konačno biti jednaki, kao i da li više neće biti siromašnih. Na pet godina neizvesnosti, obećanja, akcionih planova i strategija, Kal u pesmi odgovara ironijom:
“Chapter 23 – Europe wrote, that’s my hope, for my family. Europe has a plan Gypsy will be then happy, country where I live everything will give for me” .

Šiza – Oprostite, oprostite, oprostite

Posle tri singla kojima su najavili svoj prvenac “Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjemŠiza se pojavila s još jednim video uratkom. “Oprostite, oprostite, oprostite” je pesma koja se bavi lepim i pristojnim gestom, ali opisujući pojavu do koje dovodi kada se prečesto praktikuje – do toga da ostanete bez kičme, da prestanete da se bunite i da pred svakom opasnošću ili nepravdom kažete samo “oprostite” kao da ste vi nešto krivi i povučete se. Naravno, Šiza svojom muzikom i stavom predstavlja potpunu suprotnost toga. Momci snažnim slikama u stihovima (oprostite na neredu, dok posipam se pepelom), britkim tonovima bassa, moćnim bubnjevima i glasnim i besnim vokalom jasno prenose poruku ove numere koja odlučno zakucava album. Oni definitivno bez kompromisa stvaraju i izvode svoju muziku i nemaju se bilo kome ispričavati za bilo šta.

Bohemija – Levo oko

Nakon dve i po godine od drugog albuma “Nasmeši se i reši se”, Nišlije su nas konačno obradovale novim singlom. Iako su višeglasja, melanholija i svi ostali pečati ovog benda prisutni, ovo izdanje razlikuje se od prethodnog u tome što je nostalgiju zamenila setna romantika i poletnost u tekstu, ali i harmoniji. Nema sumnje da ovo jeste Bohemija koju znamo i volimo, samo što ovaj put nose neke nove boje. Ono što ovu pesmu izdvaja od nekih ranijih radova ovog mini orkestra jeste malo jasnija pop struktura, što publici može više prijati na prvu loptu i dovesti do većeg broja slušanja i zaraznog pevušenja. Celom iskustvu doprinosi i veoma simpatičan spot koji dodaje ljupkoj „ćaknutosti“ ovog benda. Ovakvim singlom Bohemija definitivno budi apetit i znatiželju za budućim izdanjima.

Autori: Đorđe Reljić, Uroš Matović, Damjan Jovanović, Mladen Milošević

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).

Koji je Vaš favorit?

Bohemija - Levo oko
38.71%
KAL – Chapter 23
27.42%
Šiza - Oprostite, oprostite, oprostite
14.52%
Moussaka - Samo pesma zna
14.52%
Naked - Pada mrak
4.84%