-

Kratki rezovi (oktobar) – A sada, slatkiši!

kratki rezovi oktobar Brigand SSP Sharks Snakes and Planes Lisilo Savana Šiza

Pošto ste juče dobili samo užas s naše „Umesto hvalospeva“ liste, danas vam donosimo i lepu stranu Noći veštica kroz „Kratke rezove“. Iako se radi o stilski dosta homogenoj listi, znamo da će svako od vas ovde pronaći slatkiš za sebe. Imamo dva potpuno nova benda, jedan skoro pa potpuno novi i dva sastava dobro poznata ljubiteljima alternativnog zvuka u regionu.

Kao i obično, pobednika glasanja koje se nalazi na dnu teksta ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 9. novembra, u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Savana – Fatamorgana

Iako relativno novo ime na sceni, Savana nastavlja sa štancanjem novih singlova, a četvrti u nizu je „Fatamorgana„. U osnovi oni možda sviraju stoner ili desert rock, kako ih često predstavljaju, ali lepota u zvuku ovog benda zapravo leži u transžanrovskom blendu koji je nastao mešavinom najrazličitijih uticaja i verovatno činjenice da svi članovi Savane imaju, ili su bar nekad imali, druge bendove koji se muzički jako, jako razlikuju. Kroz pesmu nas pretežno „voze“ ritam i bas gitara, dok ovi tihi vokali u izvođenju uživo dobijaju jedan potpuno novi oblik, jer tada sva četiri člana istovremeno zauzimaju mikrofon i samu pesmu izvode dosta glasnije. Jedina prilika do sada da Savanu čujemo uživo je bila nedavno na Hali Gali festivalu, a s obzirom da danas ne možemo previše da se nadamo nekoj novoj svirci, ostaje da čekamo naredne singlove koje će bend izbacivati jedan po jedan dok ne zaokruži priču oko debi albuma „Tarangira„.

Brigand – Iza crne duge

Prošlo je skoro devet meseci od objave albuma „Iza Crne Duge“ posle kojih nas je Brigand počastio trećim singlom koji nosi naziv ovog izdanja. Pesmu je ispratio i spot snimljen na probi ove pančevačko-beogradske trojke i njegova atmosfera savršeno odgovara celokupnom vajbu pesme. Najveći aduti ove numere su vokalne deonice Velibora Nikolića u strofama koje će vas proganjati od prvog trenutka kad ih čujete. Ispraćene tromim rifovima voze vas na talasima sve do refrena kada se dinamika jedva primetno menja. Najsvetliji deo cele ove kompozicije je završnica u kojoj se vokal razlaže kroz svaku poru melodije. Stilski nikada ne biste pomislili da bi ovakva pesma postala hit, ali kako se samo lako može pogrešiti. Ako bismo pokušali da vam u nekoliko reči približimo genijalnost ove pesme mogli bismo samo da kažemo da je „Iza crne duge“ vanbračno dete Sonic Youtha zalutalo u Srbiji.

Lisilo – Pater Familias

Mladi bendovi, ne znate kako da se predstavite publici i da privučete njihovu pažnju? Evo vam primera. Verovali ili ne, „Pater Familias“ je debi singl benda Lisilo. Pred vama je, za početak, pesma sa veoma korektnom produkcijom.  Pesma sa jako lepim rešenjem koja poseduje i uvod i razradu i zaključak. Veoma zvučnim refrenom dolazi i do granica onoga što se danas smatra komercijalnom muzikom, ali u isto vreme i jako vešto uspeva da izbegne tu granicu. Tekst, koji i nije nešto preterano inovativan, beži od opšteg mesta, a uspeva da bude lako pamtljiv i pevljiv. Mladi bendovi, pred vama je šablon kako produkcijski treba da izgleda vaša debi pesma.

Šiza – Prsa će kosti čuvati

Kada je krajem septembra izašao ovaj singl, prva misao svakako je bila „Kakav je ovo naziv benda?„, a polazna tačka je bila da se proveri može li da uskoči u sledeći broj Umesto hvalospeva. Međutim, već posle par sekundi slušanja postalo je jasno da je pesmi upravo ovde mesto. Kako i na samom početku spota upozoravaju, on može izazvati epileptični napad. Dosta kontrastnih slika koje se smenjuju, u naizgled običnom sviračkom spotu, upotpunjuju atmosferu i aktiviraju simpatički nervni sistem kako bi vas pripremile za borbu. Da jeste produkt do koga se došlo znojem, jasno je kada uzmemo u obzir da potpun ugođaj obezbeđuju samo basista i bubnjar. I da ne preskočimo slona u sobi, da liče na Royal Blood, ali samo utoliko što se radi o postavi bas plus bubanj i što prvim singlom prave bum, nastupaju direktno i odmah grizu lako pamtljivim melodijama i jednostavnim i agresivnim tekstom. I za one kojima opis nije bio dovoljan da ih ubedi da poslušaju, evo jedne floskule „zvuče svetski, a naši su“.

Sharks Snakes & Planes – Rđavi obarač

Ova pesma je odavno poznata svima koji su iole upoznati s radom ovog beogradskog benda. SSP su čudna pojava na sceni – postoje jako dugo, svaka pesma koju su objavili im je prošla mnogo dobro, ali oni i dalje objavljuju jedva jednu pesmu godišnje (nekada nijednu). „Rđavi obarač“ je bila definitivno jedna od omiljenih pesama publike, a sada je konačno čujemo na studijskom snimku. Dvojac Petrović – Vranjković je i ovoga puta odradio sjajan produkcijski posao i pesmi dao težinu zvuka koja sjajno iznosi njenu turobnu tematiku. Iako ima mnogo ljudi koji i dalje žale zbog izlaska Marka Mićanovića iz benda, Dušan Reljić je u ovoj numeri pokazao da je definitivno više nego adekvatna „zamena“. Možda će vam se kroz prva slušanja činiti da nešto nedostaje vokalu, ali to je samo zbog navike na staro. Takođe, glavni rif i tekst ove pesme su toliko dobri da čak i da je Reljić pet puta gori pevač ne bi nikako mogao da učini lošijom ovu numeru. Nadamo se da ova pesma predstavlja konačni početak aktivnog rada SSO-a, jer će nam biti baš krivo ako budemo morali da ponovo čekamo godinu dana za novu pesmu.

Autori: Milena Gojković, Andrea Ambruš, Uroš Matović, Mladen Milošević

[yop_poll id=“16″]