-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (oktobar 2016)

Kratki rezovi (oktobar 2016)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

kratki rezoviDva velika politička pitanja su ove godine intrigirala ceo svet pa tako i nas nebitne.

Prvo su Britanci rešili da više neće da se igraju Evrope uprkos tome što su imali povlašćeni položaj u odnosu na ostale „jadnike“. Jedna od posledica čuvenog Brexita manifestovala se odmah sutradan kada su vlasti u Irskoj dobile tonu zahteva za državljanstvo od svojih suseda.

Nešto slično desilo se pre neki dan i Kanađanima. Nakon pobede Donalda Trumpa na izborima u Americi prso je sajt kanadskog imigracionog tela. Evo još uvek analitičari i svakakvi stručnjaci palamude o tim izborima, o kafanama da i ne govorim. Ameri ispizdeli i izašli na ulice dok se naš čovek zadovoljno smeška u fazonu „ako ako nek zaigra mečka i kod njih“ dok zamišlja brata Trampa i omiljenog srpskog KGB-ovca kako trse votku u kafani i ganjaju kurve po Moskvi. Oni malo upućeniji u politiku znaju koliko je Trump dosledan u svojim izjavama, odnosno da menja ploče brže nego DJ Shadow, i već su počeli da se mršte na ekipu koju novi predsednik skuplja za Belu kuću. Doduše nije kao da bi drugačiji ishod izbora bio mnogo bolji. Možda to najbolje ilustruje plakat na kome je pisalo „Glasajte za Ktulua! Zašto birati manje zlo?“. Ruku na srce ima Trump dobru stranu – Melaniju. Svakako je bolje gledati nju na Tv-u nego Hillary. A i maltene je naša… nešto ko Gorenje.

Izgleda da je sve ovo bilo previše i za legendarnog Leonarda Cohena koji nas je prerano napustio. Znam da je imao 82 godine, ali za dobrobit sveta i umetnosti i to je rano. Ostavio nam je u amanet jedinstveno muzičko blago iz koga ćemo, u skladu sa situacijom, izdvojiti samo jedan stih:

I’ve seen the future brother
It is murder…

Stereo Banana – Nemoj da znojiš tehniku

Novi singl niškog dvojca privukao je pažnju šire publike zahvaljujući glavnom akteru spota. Radi se o malom Stanoju iz Montevidea koji je zalečio nogu, izdžigljao i došo u Niš da bude mangup. Naravno, iako je reč o spotu to nije sprečilo pojedine portale da love senzaciju pišući u naslovima da je Stanoje postao narkoman. Najubitačnija bas linija na albumu, uvek sjajan tekst i Maksa u ulozi tonca su ipak bitnije stvari.

Cardinal Point – Mesmerised

Pravoslavlje i southern rock logično dolaze sa juga (Vranja u ovom slučaju). Prvi spot sa albuma „Spit On Trust And Reliance“ adekvatno je smešten na auto-otpadu tako da sve pršti od teških gitara i teških metala.

Billy Andol – Linije

Poslednji singl sarajevskog alternativnog benda je ujedno i naslovna pesma albuma pa se od nje očekivalo puno. Međutim iako numera nosi jaku poruku i objavljena je u pravo vreme (izbori u BiH), ipak je ukupni utisak da je ovaj singl slabiji od prethodna dva.

Nežni Dalibor – Godinu dana

Daliborci nastavljaju da objavljuju pesmu po pesmu sa predstojećeg albuma „U slojevima“ i može se slobodno reći da su svi „slojevi“ do sada bili bez greške i sam vrh alternativne melanholije u nas. Bend je ušao u neki drugačiji vajb i to obećava bitno izadnje i za sam bend i za publiku.

Consecrtation – U Karkosi

Beogradski trio rešio je izgleda da novim albumom među svoje fanove usisa i zaluđenike za serije. Prve dve numere sa novog izdanja nose nazive „Tvin Piks“ i „U Karkosi“. Prva je očigledno nazvana po kultnoj Linčovoj seriji dok druga takođe vuče terminologiju iz nešto novije popularne serije True Detective. Čak i radni naziv albuma „Plava laguna“ ima veze sa kinematografijom. S nestrpljenjem čekamo ostatak.

Svakako treba poslušati i:

Let 3 – Mazi (rock, Rijeka)
Stray Dogg – Away (indie/americana, Beograd)
Achromatic Attic – Dig it (alternative/garage, Zagreb)
Northern Revival – Tongue Twister Titleholder (stoner/sludge, Novi Sad)

Za obožavatelje žanra:

Big Strip Gorila – Sudar s istinom (indie rock, Zagreb)
Pridjevi – Kantarion (ili gospina trava) (psychodelic rock, Zagreb)
Dosh Lee i Mašinko – Zašto pijemo (punk-rock, Zagreb)
Del Arno Band – Ljut sam (reggae, Beograd)