-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (oktobar 2013)

Kratki rezovi (oktobar 2013)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

kratki rezoviToliki su glazbenici bili vrijedni početkom jeseni da bi ovaj tekst postao seminarski rad kada bi se predstavila baš svaka pjesma. Zato će oktobarski Kratki rezovi biti malo drugačiji.

Stara koka, dobra juha?

Dobro, nije baš lijepo nazvati nekoga starim, ali riječ je o nekoliko izvođača koji su već dosta godina prisutni na sceni i od kojih se očekuje da rade i stvaraju sve bolje i bolje. No je li to baš uvijek tako? Provjerit ćemo.

Alogia – Elegia Balcanica

Kada je Alogia u pitanju, onda ovo definitivno nije pjesma koja se od njih očekivala ako se uzme u obzir ono što su radili prije desetak godina. Ako se pak osvrnemo na njihov posljednji album, onda ova elegija još nekako i prolazi. Nekada je Alogia bila uzdizana na pijedestal domaćeg heavy metala, no nakon silaska s pijedestala ostao je gorak okus u ustima. Ako ništa drugo, ova pjesma ima pamtljiv refren.

Goblini – Deca iz komšiluka

S Goblinima je već druga priča. Doduše, zvuk bi mogao biti malo “nabrijaniji”, garažni punk, ali dok se čeka novi album, i ovo je dobro. Vječna borba između “nas” i “njih” našla je svoj put i do Goblina, a da će tema biti velika nagovijestila je i Orwellova Životinjska farma s početka spota za Decu iz komšiluka. Stari Goblini, dobra pjesma.

Proces – Hladan dan

Evo i jedna prava ljubavno-jesenska ska pjesmica. Skoro su svi elementi tu: novembar na pragu, hladnoća, sivi grad, ali nema Nje. Eh. No glazbeno, skroz živahna i simpatična pjesma u kojoj saksofon podiže atmosferu. Pa što ako nema Nje? Doći će Druga…

Trigger ft. Milutin Jovančić (Block Out) – Ponor

Iako traje malo više od devet minuta, ova će vas pjesma uvući u svoj ponor bez dna i poželjet ćete dugo lebdjeti na Triggerovim notama. Zbog Mileninog vokala glazba Triggera i jest specifična, no ova pjesma ima još nešto – ima Milutinovo recitiranje u drugoj polovici pjesme. To će vas (bar u mislima) baciti u neku birtiju gdje ćete uz pivo-dva iz nekog mračnog kutka prisustvovati večeri čitanja poezije na kojoj je Milutin glavna zvijezda.

Nove nade?

Ne smije se zapostaviti ni mlade glazbenike, možda nove nade regionalne scene. Dosta se “novih” žali kako se teško probiti pa evo da vidimo što to oni nude i jesu li stvarno vrijedni probijanja ili bi trebali ostati svirati u izoliranim prostorima.

Disident – Život je

Poruka “Iskoristi dan da ostvariš svoj san” provlači se kroz čitavu pjesmu, ali i video spot za pjesmu Život je. Prva minuta nagoviješta sumornu pjesmu, ali kasnije malo živne. Dečki iz Disidenta svakako su ostavili mjesta za napredak i stvaranje hita, tako da se očekuje neki njihov novi uradak.

Groovy Tunes – Zamisli

Tu je i jedna funky optimistična veselica s porukama za podizanje raspoloženja. Zvuči dosta jednolično, bez nekih iznenađenja što se zvuka tiče. Možda vam dođe da pucketate prstima dok pjevate “Hajde sad pretvori suze u smeh”. Hmmm… je li i vama prva asocijacija na naslov bila Lennonova Imagine? Ali ne, nema nikakve druge sličnosti. Na žalost ili sreću, kako kome.

Marica – Profit Is Not a God

A sada nešto potpuno drugačije. Riječ je o glazbi koju stvara jedan čovjek uz pomoć session članova. Dobar thrash metal daleko se čuje. Tako će valjda biti i s Maricom. Pitam se samo kako bi ovo zvučalo da je tekst na srpskom…

Wan Zhulj – Bol

Punk rock pjesma koja će se vjerojatno izgubiti u moru sličnih. No naći će se na kompilaciji Rock On pa možda ipak ne padne tako lako u zaborav. Uvod je nešto duži pa ćete se možda uplašiti da se radi o instrumentalu, ali bez brige, suočit ćete se i s bolnim ljubavnim tekstom. Da je malo više žestine, bilo bi bolje.

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje (ili: slušajte na vlastitu odgovornost):