-

Kratki rezovi (novembar): Zvučna vejavica

Kratki rezovi Novembar Balkanrock

Sneg je izgleda iznenadio naše putare i time nam istovremeno zakomplikovao i ulepšao život. Ipak, numere na našoj današnjoj listi su one koje će ulepšati zimsku idilu u vašem toplom domu i praviti društvo u šetnji kroz snežna prostranstva.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, nagradićemo banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 20. decembra u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Gazorpazorp – Outro

Radi se o singlu, ali ne treba i nemoguće je odvojiti ga od njegove matice, „Od vazduha i sunca“ . „Outro“ sublimira ceo pomenuti EP, ali i podvlači ono gde je Gazorpazorp najjači – gitarske deonice. U numeri nijednog trenutka ne poželite da čujete vokal, već imate osećaj da vam gitare govore. One tromo proizvode zvuk, umorne su, no pričaju iskreno. S ritmičke strane im je pružena snažna, ali takođe spora, podrška koja, kako pesma odmiče, evoluira i u drugom delu dostiže svoj vrhunac.

Najuzbudljiviji deo nam stiže kada dijalog dve gitare dostigne visoku temperaturu zbog zapaljivih reči, te, logično, u tom trenutku nešto izgori. Vika i prepucavanje ne traju dugo, brzo se reči potroše i vraćamo se na dinamiku s početka. „Ja sam zmija koja grize sebi rep“, rekli bi Gazori na početku EP-a. Jasno nam je sad o čemu se radi. Ukoliko vam fale reči, njih možete sami napisati gledajući jako zanimljive animacije koje vizuelno prate ovo muzičko ostvarenje.

 

Ehoton – Medeljin

Kada biste se igrali sa master trakom ove pesme, ali i dobrog dela opusa grupe Ehoton sa njihovog debi albuma „Eho„, mogli biste doći do više zaključaka. Prvi, očigledni, jeste da ako sklonite melanholične ženske vokale, dobijate muzičku podlogu koja se direktno oslanja na prethodni rad pokretnih motora benda – vođe, gitariste i autora Predraga Daničića i bubnjara Milana Firce Arnautovića (Goblini) dok su stvarali kao Eleven. Jedino je primetan taj iskorak u pop senzibilitet, što i nije iznenađenje samo po sebi jer su iz rane energičnosti benda što promenom kursa, što promenom saradnika, zglajznuli ka melanholiji i introvertnijem muzičkom izrazu.

Ehoton takođe obitava na prilično jednostavnoj i straightforward muzičkoj podlozi koja im se ponekada spočitava, ali drugi kraj paradoksa je upravo onaj “pesma se pravi na akustari” stav mnogih muzičara, što ova pesma očigledno ispunjava – ako izdvojimo samo taj kanal. Iako “Medeljin” i nije neki banger ili bombshell, dovoljno je da se vidi kuda Ehoton želi slušaoca da povede, a dokle će u tome doći saznaćemo u narednom periodu. Do tada je jedan korak već ostvaren.

 

Porto Morto – Fatamorgana

Vreme je da se zaboravi na sve predvidljive filmske franšize i distopijske svetove i uplovi direktno u synopsis “Fatamorgane” . Vek je dvadeset i drugi, ti pojma nemaš šta to znači reč “bend”, a sa nekog medija sutrašnjice, još invazivnijeg od televizije, kljukaju te generičkom muzikom koju su na kvarnjaka članovi benda Porto Morto uvalili pokolenjima. A možda je ta daleka godina već sutra? Na mnogo stvari se postavlja pitanje i baca u razmišljanje dok slušamo jedan, skoro u potpunosti lišen živih instrumenata, hit na tragu malo manje zavodljivog Depeche Mode-a uz nezaobilazno koketiranje sa autotjunom.

Čini se da takvo koketiranje već daje odgovor na pitanje kada će se takvo nešto desiti, a ako se to možda već dogodilo, priznaje poraz i priključuje se pobedniku. Ipak je ovo budućnost po jevanđelju Porta Morta, a kada je sadašnjost u pitanju, jedva čekamo da čujemo živo izvođenje ove stvari, nije isključeno da će takva izvedba biti neuporedivo bolja od studijske, kao što je to bio slučaj i sa ranijim pesmama koje smo već slušali uživo.

proto tip – krećem se

Drugačije je, značajno se razlikuje od onog što biste pomislili da ćemo čuti. Iznenađenje, uz nekoliko milih vokalnih tonova u strofi, sa refrenom koji se lako pamti, aranžmanski pametno uklopljeno, bezbroj ukrasa i kraj koji to nije, već iza sebe krije još dva minuta raspleta… zato su ovde, u ovoj rubrici, proto tip i pesma „krećem se“.

Prvih nekoliko sekundi numere bi nas navelo na pogrešan trag da nas čeka nešto mračno, atonalno, grubo, nerazgovetno. Međutim, proto tip spušta loptu i bez problema kapariše slušaoce narednih pet minuta. Nikolinom prodornom glasu odgovara spuštena lopta i melodične gitare, a na drugačijem izrazu proto tip verovatno treba da zahvali promenama u svom sastavu. Promene su obuzdale silovitost i obogatile sirovost njihovog zvuka, što se u ovom singlu lepo uočava. S toga proto tipu možemo poželeti još pametnih aranžmana, mirnih tonova i razgovetnih bas linija kakve su čuju u drugom delu numere, jer strah od promene je samo strah od izvesnog.

Izgubizmo – Plovi

Jedan ekipa oformljena u Bijeljini je odlučila da promeni svoje ime, ali i donese nam nešto drugačiji zvuk od onog na koji su njihovi fanovi navikli. Naime, reč je o bendu Izgubizmo (ex G.R.I.M.M.) i njihovom novom singlu inspirisanom govorom Ive Andrića na dodeli Nobelove nagrade – „Plovi„. Izgubizmo ima rifove teške tri megatona, sjajan osećaj za dinamiku, oštrinu u zvuku i vokalu, ali i sjajnu veštinu pripovedanja. Aranžman je jednostavan, ali izuzetno efektan i odlično drži pažnju do samog kraja pesme. Posebno treba istaći haotičnu završnicu u kojoj se, do tada već neobuzdana svirka „raspojasava“ do kraja, a zatim stiže lagani oprost od ove numere uz pomalo arhaične stihove. Sve u svemu, jedna konkretna, jezgrovita numera koja predstavlja sjajan singl za novi početak.

Autori: Branislav Cvetković, Đorđe Reljić, Mladen Milošević

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 11 months).
Izgubizmo - Plovi
63.11%
proto tip – krećem se
27.05%
Porto Morto - Fatamorgana
4.92%
Gazorpazorp – Outro
4.10%
Ehoton - Medeljin
0.82%