-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (novembar 2015)

Kratki rezovi (novembar 2015)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

kratki rezoviPrimiče nam se sam kraj ove gospodnje 2015. godine. I u duhu Kokakolinih veselih reklama hajde da joj svi lepo poručimo – teraj se u 3 lepe!!!

Gledam prethodne uvode rezova i vidim da se ništa lepo, u suštini, nije desilo cele godine. I sad kad bih počeo da pišem o novembru svelo bi se na napad u Parizu, solidarne trobojke i uvek prisutno digitalno kontriranje na takve poteze od strane srBskih patriota u fazonu „oni su nas 99.“, „nisi izražavao saučešće kad se desilo još veće sranje u mestu za koje nikad nisam čuo nego sam izguglao tebi u inat, a ne znam da ga nađem na mapi“… sigurno imate nekog takvog među Facebook prijateljima.

Ali zato je muzički mesec bio „u fulu“ što bi rekli mladi. Od samog starta su se nametnuli bitni singlovi koje sam ispratio na vreme tako da posle dužeg vremena neću da kaskam i da sklapam dvobroje. Što bi rekla stara kambodžanska: volim liste koje lako kleknu!

Disciplin A Kitschme – Zaboravili rokenrol

Novi singl Discipline u dva stiha postavlja dijagnozu srpskih mladalačkih vrednosti i najavljuje novi album pod nazivom „Opet.“. Usna harmonika se pokazala kao pametan potez, a one sklone tradicionalnim Disciplinarnim vrednostima će obradovati to da je Koja ponovo zapustio žbun na glavi.

Partibrejkers – Sirotinjsko carstvo

Dugo najavljivano „Sirotinjsko carstvo“ je tu. Mislim na novi album Brejkersa, istoimeno državno ustrojstvo nam je odavno tu. Cane i ekipa su ubacili sintisajzere, modernu produkciju i gusle u svoj zvuk. Lažem, nisu zaboravili rokenrol.

Dubioza Kolektiv – Free.mp3 (The Pirate Bay Song)

Dubioza je uvek imala njuh za velike i popularne stvari, ali su ovim nadmašili sebe. Pesma ko pesma je standardna za njih, ali je duhovito i dobro urađen spot adut koji će ih još više popularizovati u inostranstvu. Čak ih je i sam Pirate Bay stavio na svoj home page što je dovoljno da spot nabije preko 3 miliona pregleda za mesec dana.

Frenkie – S.C.A

Već neko vreme je Frenkie jedan od najjačij MC-jeva u regionu. Njegov najnoviji album „Re-Expirience“ donosi presek dosadašnje karijere sa jednom novom pesmom. U pitanju je upravo ova stvar koja predstavlja svojevrsnu udaračku himnu njegovoj rodnoj Tuzli.

Kandžija i Gole Žene – Đuro

Stjepko se ne zajebava kad je video promocija u pitanju. Sa novog albuma „Nema labavo“ izbacio je čak 4 spota pre nego što je album uopšte izašao. Poslednji u nizu je za pesmu „Đuro“ i sniman je na lokacijama po Parizu. Stvar je tragikomika jer nažalost svaka opština od Vardara pa do Triglava ima makar po jednog Đuru (i to ukoliko ima sreće).

Svakako treba poslušati i:

Stray Dogg – No one but you (indie folk, Beograd)
Gatuzo – Ja plešem drugačije (rock, Zagreb)
The Cockblockers – Love fight (blues/rock, Kragujevac)
Irie FM – Kliziš (reggae,Beograd)

Samo za obožavatelje žanra:

Downscript – Genocide (alternative nu metal, Beograd)
Bacili & Masturbeator – Majstori na djelu (hip hop, Nikšić/Bar)
Guybrush Treepwood – Na starom Savskom mostu (rock/metal, Požarevac)