-

Naslovna Mesečna izdanja Kratki rezovi Kratki rezovi (novembar 2013)

Kratki rezovi (novembar 2013)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

kratki rezoviU novembarskim Kratkim rezovima poslušajte ljubavni electro E-Play, moćne rockere Cojones, mračne Bjesove, na duhovit način ozbiljne Neozbiljne pesimiste i njihove goste, retro Bang Bang, Beograd i Indijance te kotrljajući KKN. Na samom kraju čekaju vas singlovi kojima također trebate dati priliku i poslušati ih, a zatim i oni koji vjerojatno neće zadovoljiti većinu pa se zato preporučuju samo obožavateljima.

E-Play – Divan dan

Za nekoliko dana izlazi novi album E-Playa, ali šteta je ne napisati ništa o ovom singlu dok je još usamljen. Iako se u videu divan dan prikazuje kao vedar i sunčan, sigurno će se naći i oni koji će za nadolazeće smrznute i snijegom ispunjene dane također izjaviti koliko su divni. Ljubavna tematika ispjevana sa ženske pozicije uz pratnju electro rocka definitivno je pjesma koja bi mogla uljepšati čitav dan kada bi se poslušala već u rano jutro, uz prvu kavu.

Cojones – Rocker

A na red dolazi i pjesma koja bi vam mogla pomoći da čitav dan budete ‘nabrijani’. Deranje iz petnih žila, skakanje, mahanje kosom samo su neke od reakcija na Rockera. Uz dečke iz Zagreba postat će vam jasno zašto je fraza ‘rokenrol je mrtav’ samo fraza.

Bjesovi – Ustaj, majko zemljo

Hmmm, odlučiti se za obradu pjesme black metal benda The Stone sigurno nije bilo lako, ali zato je rezultat zanimljiv. Svi oni koji iz nekog razloga zaziru od samog spomena black metala na ovaj će način moći čuti da to što se stvara u toj vrsti glazbe uopće nije loše. Bjesovi su pjesmu dovoljno začinili da bude prepoznatljiv njihov stil, a usput će i mnogi napokon razumjeti o čemu se to pjeva u pjesmi.

Neozbiljni pesimisti – Dobrodošli u Švedsku

S obzirom na to koliko je pjevača sudjelovalo u ovoj izvedbi, bio bi prikladan i naziv Band Aid. Još da se novac od izvedbe namijeni mladim nadama i talentima “u Švedskoj”, možda bi i neki drugi glazbenici krenuli njihovim stopama. Videom se prikazuje što to sve jedna zemlja nudi, a tekst sastavljen od različitih poslovica i izreka pokazuje koliko pogrešno razmišljanje pogrešnih ljudi i nezainteresiranost mogu biti pogubni za jedan narod. Nebitno je li to Švedska, Srbija ili netko treći; poruka je ista.

Bang Bang – Vozi me

‘Cestovna’ retro pop plesna pjesmica Bang Banga vodi nas u neka druga vremena. Kao asocijacija nameće se Lucasov film American Graffiti iz 1973. u kojemu se grupa srednjoškolaca vozikala ulicama i usput družila. Baš kao i American Graffiti, i Vozi me ima neki nostalgičan štih.

Grupa Beograd – Zrnca prašine

Grupa Beograd pripada pionirima elektro zvuka na prostoru bivše Jugoslavije pa u tom stilu nastavljaju i danas. Pjesmu Zrnca prašine obogatili su semplovi ritualnog indijanskog pjevanja. Tekst govori o tome koliko smo mali i beznačajni u ogromnom svemiru, ali usput priziva i latinsku izreku ‘Carpe diem’ i uživanje u malim stvarima.

Kanda, Kodža i Nebojša – Sve je stalo (u r’n’r)

Za kraj, tu je novi singl grupe Kanda, Kodža i Nebojša. Nešto laganija pjesma garantira pet i pol minuta uživanja, najbolje u društvu cigarete i piva, dok ste zavijeni u dim. Kao i u pjesmi Vozi me, i ovdje je video urađen u stilu filma ceste, s tim da je kod KKN-a naglašen rock ‘n’ roll na svakom koraku.

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje (ili: slušajte na vlastitu odgovornost):