-

Kratki rezovi (mart) – Tango svetlosti i mraka

Kratki rezovi mart

Na ovomesečnoj listi donosimo vam jedan interesantan prikaz regionalne scene i numera koje su u potpunoj suprotnosti. Naime, imamo dva benda iz Makedonije (što nije čest slučaj) čije pesme preovladavaju žestinom i mračnim temama, dok kao kontra-teg na njih dolaze bendovi iz Hrvatske koji donose nešto toplije zvuke. Između ovih sastava, nalaze se dve pesme srpskih bendova od kojih jedna više prelazi na stranu južnih suseda, dok druga definitivno zauzima poziciju centra u ovomesečnom zvučnom spektru.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 7. aprila u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Klinika Denisa Kataneca – Patkica

Prvi krug. Dok sa blago iznenađenim izrazom lica, zbog nedostatka karakterističnog Katanecovog drhtavog glasa, lagano klatite glavom u ritmu bubnja, potpuno površno obraćate pažnju na sam tekst pesme. Drugi krug. Primećujete da se tempo pesme minimalno promenio i da je sve za nijansu glasnije. Ali, tekst ostaje isti, osim što je promenjeno lice iz kog se peva i ovog puta već sadi zrnce interesovanja u vašu glavu. Treći krug. Ovde pesma već hvata zalet. Ponovo se menja lice, ali tekst sada već znate i počinjete da ga pevušite dok polako dopuštate celom telu da se klati u ritmu „Patkice„. Sledi lagani build i odlična najava za ono što nas čeka u četvrtom krugu. Tempo pesme u ovom trenutku je nekoliko puta brži od onog sa početka i više nemate kontrolu nad svojim ponašanjem. Glava leti levo-desno, svirate zamišljene bubnjeve i „Sanjam, sanjam kako padam…“ pevate iz sveg glasa iako ste kod kuće, a ne na koncertu. Kada se pesma završi, dok vam srce ubrzano lupa, blago iscrpljeni pritiskate replay.

Mizar – A Day is Coming / Доаѓа Ден

Ukoliko volite da ste istovremeno uplašeni i ushićeni dok slušate muziku, nova pesma makedonskih darkwave pionira, benda Mizar, će vam svakako naježiti sve dlake koje imate na rukama i nogama. Numera „Доаѓа Ден“ je jako specifična jer imate osećaj da plovite mračnim talasima beznađa, ali vas svako malo snažan zrak Sunca pogodi u glavu i tera vas da i dalje veslate. Ova muzička slika sjajno se uklapa i s tekstom pesme koji govori o trenutku kada ćemo pokazati da li smo vredni „života bez kraja i početka“. Sukob svetlosti i tame u muzici je nešto što retko ko ume da izvede na ovako efektan i zabavan način, bez preteranih, naglih i usiljenih prelaza. Celu pesmu nosi ritam sekcija i duboki glas Zorana Tortevskog, ali ipak glavne promene dešavaju se kroz atmosferične harmonijske igre klavijature i gitare. Sjajna pesma, nadamo se da ona nagoveštava i objavljivanje još novog materijala Mizara.

Hardfaced – Ножот Крвав

Gnev od Makedonija! Nezadovoljstvo i bes je uvek bilo najlakše ispoljiti kroz metal ili hardcore, a upravo na mestu gde se ta dva sudaraju iskače makedonski Hardfaced sa svojim novim singlom. „Nožot krvav“ je izvučen sa njihovog aktuelnog albuma „Dreamless Slumber At The Shores Of Youth„, a prati ga spot isprepletan sjajno uklopljenim animacijama Mihaila Naumova. Iako nas je Hardfaced navikao na ovaj nivo agresivnosti, ovo brutalno gaženje duple pedale tokom većeg dela pesme zvoniće vam u ušima danima, a nakon poslednjih trideset sekundi pesme ostaćete bez glasnih žica i sa ukočenim vratom od hedbengovanja. Ne sumnjamo da će nakon ovog spota „Nožot krvav“ postati još jači adut na koncertima.

Regulator – Zracima

Najnoviji singl benda Regulator sa predstojećeg drugog albuma stigao je u pravo vreme – neposredno pred početak proleća. Sam naziv albuma je „Osveženje“ što se svakako idealno uklopilo i poput svežeg prolećnog zraka donelo nam poslasticu pod imenom „Zracima„. Ova pesma je aranžmanski veoma zanimljivo rešena i nikako ne prati standardni strofa-refren-bridge šablon, a sve to začinjeno je dvoslojnim vokalima frontmena Ognjena Ilića. Instrumentalni deo je ispraćen jakim rifovima, na trenutke stonerskim i mračnim dok vokali oslikavaju nešto drugo mnogo svetlije. Na trenutke se čini da se dešava borba industrije i mehanike koje je stvorio čovek i prirode koja je svuda oko njega. Tematika tekstova kao svoj centar ima već dobro poznate „regulatorske“ priče o prirodi, ljudskoj svesti i čovekovom odnosu prema svetu koji ga okružuje. Dok iščekujemo konačan izlazak celog albuma, ostaje nam da svoje plejliste i ušne školjke osvežavamo „Zracima“ koji dopiru iz zvučnih kutija.

Porto Morto – Čekam ih

Pred sam kraj meseca Porto Morto svojim novim singlom „Čekam ih“ obezbedio je sebi mesto u ovoj rubrici. Najsvežiji uradak objavljen je nakon skoro dve godine od prethodnog albuma. Baš kao što se i „Portofon“ umnogome razlikovao od albuma „Porto Morto“, novim obraćanjem publici može se naslutiti da ćemo ponovo dobiti moderniji zvuk, a jasno je i da su momci nastavili da eksperimentišu i pomeraju granice. Za snimanje pesme (i spota) bili su zaduženi članovi benda, a sniman je u novootvorenom studiju „Šećer“. Repetitivan tekst, ispraćen dinamičnom matricom lagano se ureže u pamćenje, a uz sve češće sunčane dane, miriše na nešto što ćemo rado slušati na žurkama (nadamo se) ovog leta. Do tad, uživajmo u ekscentričnom i nesvakidašnjem spotu, čije gledanje ne preporučujemo pre odlaska zubaru.
P.S. Ako je ovo trep, doktori bi mogli da daju recept i ostalim bendovima koji (bezuspešno) pokušavaju da ga sami smućkaju.

The Stone – Kosturnice

Retko smo viđali da The Stone neku pesmu objavi kao singl, a još ređe da on bude ispraćen spotom. Sada smo dobili jedan maestralni video uradak koji se savršeno uklapa s muzikom sastava. „Kosturnice“ je naslovni singl novog albuma benda i zvuči najpribližnije onome što je ova ekipa radila u vreme albuma „Golet“. Interesantno je kako The Stone pravi ovako moćne i mračne pesme, a da se dok ih slušate nikako ne osećate sumorno, već imate konstantan nalet adrenalina. Aranžman pesme je takav da vas svakog trenutka animira i iznenađuje delovima koje nikako niste očekivali. Tako se u ovih pet minuta prošetate od atmosferičnog razlaganja, preko blekerskih blastova, zatim nesvakidašnjeg refrena koji rasvetli pesmu, da bi ste onda došli do doom metal brejka koji će vas zakucati u mestu. Moćno od početka do samog kraja, a čak i na momente veoma keči, ko bi rekao i da se to može naći u blek metal pesmi.

Autori: Uroš Matović, Milena Gojković, Andrea Ambruš, Mladen Milošević

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).
Regulator - Zracima
32.20%
Hardfaced – Nožot krvav
26.55%
Denis Katanec - Patkica
15.82%
Mizar - A Day is Coming
10.73%
Porto Morto - Čekam ih
10.17%
The Stone - Kosturnice
4.52%