-

Kratki rezovi (mart): Prolećno šarenilo

Kratki rezovi aprilIako se kroz rubriku Kratki rezovi uvek trudimo da predstavimo što različitije domaće autore, martovski izbor je bio toliko šaren da je praktično nemoguće zamisliti ovih pet sastava na istoj bini. Pred vama je nekoliko iskusnih faca koje su nakon određenog vremena izbacile nove pesme, nekoliko poznatih lica u nekim novim odelima, ali i jedan sudar dva titana iz suprotnih muzičkih svetova.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, nagradićemo banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 7. aprila u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Janko Ćirković – Sinoć je ponovo došao Đavo na Dorćol

Kako stih kaže „U ritmu bossa nove stiže istina“. Istina je da se retko nalazi ovako autentično izdanje, bez pretencioznosti i šminke, koje odiše iskrenom energijom i intimom. Šaputavi glas kantautora, iako dolazi sa zvučnika ili slušalica, deluje kao da je tu pored vas u prostoriji, čemu doprinosi i povremeni smešak koji se čuje kroz pevanje. Moderniju notu akustičnoj gitari i flauti dodaje sintisajzer sa „ružnom farbom“, koja tako savršeno naleže na sve i taman dovoljno razbija tu iluziju kućne atmosfere. Flauta i metlice na dobošu u ovom ritmu pokreću na stidljivi ples koji predvode četiri tona na električnoj gitari, koji se kroz pesmu provlače kao neki lajt motiv.

Ovaj singl zaokružuje i presimpatičan animirani spot koji ovoj priči, koju nam Janko priča, dodaje još više slikovitosti. Uz savršeni fade out, iskorišćen na pravi način, dovodi do toga da vam se ova pesma zavuče duboko u mozak. Bez obzira što ostavlja utisak iskrenosti i autentičnosti, odmah se vidi da je svaki ton u aranžmanu pametno promišljen. Možemo da se kladimo da će vam posle slušanja satima šetati po glavi to šaputavo „Sinoć je ponovo došao Đavo na Dorćol“ .

ŽIVA – Dualism

Ako bi u jednoj reči trebalo opisati ovu pesmu, onda joj je sama autorka dodelila najbolje ime – Dualism. ŽIVA je solo projekat Lucije Ivšić, nekada udarne pesnice hrvatskog punk-rock sastava Punčke, danas stacionirane u Australiji, zbog čega je bend već neko vreme u haitusu. Kao što smo već pomenuli, „Dualism“ odlikuju dve Lucije – ona koju vuku tradicionalni koreni i ona koju vuče novi život u novoj zemlji. Spojem ta dva, dobili smo pesmu u kojoj se smenjuju etno i elektro momenti, kako u samoj pesmi, tako i u spotu, ili ukratko, kako je Lucija opisala, nešto što bi se moglo nazvati slavic-pop.

Uvek je zanimljivo videti muzičare koji su postali poznati radeći jednu stvar kada se oprobaju u nečemu potpuno novom, ali je još lepše videti da se saradnja sa onima iz nekog prošlog života nastavlja, makar i samo kroz aranžman pesme, na kom je Lucija radila zajedno sa Anom Tkalec koja je svirala bas u bendu Punčke.

Nula – Iza Vela

Nula je posle nešto duže pauze objavila jednu pravu grdosiju od pesme. „Iza vela“ je tako surova i sirova, tako teška i mračna, tako moćna i oštra, a opet nekako u svom tom haosu izuzetno slušljiva numera. Ovo je jedna od onih ogromnih pesama koje vas od početka do kraja drže fokusirane, neprekidno vas animirajući. Iako pomislite na početku da će ovo biti jedna opora, tiha i atmosferična vožnja, pesma iznenada prokida zahvaljujući neverovatnim vokalnim sposobnostima Miloša Miloševića, koje svojim glasovima sjajno dopunjuju Milan Vićić i Milan Radoičić praveći zajedno neku vrstu crkvenog pojanja, i neverovatnom, „megatonskom“ gruvu koji pravi ovaj bend. 

Imate osećaj kao da vas neko konstatno maljem gađa po potiljku, a svaki ulet rifa je prelepo nemilosrdan i okrutan. Koliko god prvi deo pesme bio sjajan u svojoj tromosti, druga polovina pak donosi nova distorzirana uzbuđenja. Dok se prvi deo naslanjao da jednostavnost, repetitivnost i atmosferičnost, drugi deo dolazi kao pravo osveženje u kom se konstatno sudaraju gruvi rifovi i režeće gitare. Na ovaj način pesma vas u drugom delu razbaca na sve strane, a onda na kraju zakucava najtežim i najsporijim mogućim udarcima. 

I onda se posle slušanja opet vratite na početak, ponovo uživajte u crkvenim harmonijama, a onda vas nanovo prepadne buđenje pakla iz grla Miloša Miloševića na polovini. I tako iznova i iznova.

Po kratkom postupku – Vrati me u život

Kada bend obeležava 20 godina postojanja, red je da se to uradi kako treba. Punk-rocking from Beška since 2002, Po kratkom postupku su u svom maniru nastavili da praše i novim singlomVrati me u život, doduše možda malo jače nego pre. Posle desetak godina, u bend se vratio Jovan Glavaš, pa bend nakon dosta vremena ponovo ima dve gitare, singl su snimali kod Bandara u Piknik studiju i minimum te dve novosti su stvorile uslove da se napravi stvar koja „puca“ u svakom pogledu.

Samu pesmu nosi tri i po minuta punokrvnog punk-rock ritma, a pevač/basista Filip Jurić u svom izvođenju zvuči možda i ubedljivije nego ranije, upotpunjen brojnim bek vokalima, dok će lako pamtljiv i veoma melodičan refren vrlo lako ući u podsvest svakoga ko pusti pesmu. Obeležavanje 20 godina benda započeto je na pravi način, pa ostaje samo da se ovaj veliki jubilej obeleži još možda nekim albumom ili EP izdanjem, kao i sa par svirki.

Artan Lili ft. Juice – Geler

Izgleda da Juice, postaje najviđeniji gost naše liste Kratki rezovi. Prošlog puta smo ga slušali kao frontmena hardcore pank sastava B-MATER, a sada se Juice pojavljuje kao potpuno neočekivani gost na pesmi „Geler“ grupe Artan Lili. Ali, koliko god bilo neočekivano, Juice i Artani su baš dobra kombinacija, veoma upečatljiv sudar senzibiliteta koji donosi osveženje na muzičkoj sceni. Sve ono što je Artan Lili donekle opipavao na singlovima poput „Oud“ i „Foliram“, sada je pokazao na „Geleru“ i tako smo dobili sjajan spoj masivne i zabasovane trip hop elektronike, melodičnosti, ali i oštrice i iskrenosti koju donose Juiceovi stihovi i snažna interpretacija od koje vas zaboli svaka reč.

A onda posle rep deonice, dođe taj veliki refren koji uspori priču, ali tako lepo eksplodira kroz vokalnu harmoniju. Ono što je takođe velika lepota ove pesme je deo koji možete da zamislite da ga otpeva Toma Zdravković ili neki drugi veliki „kafanski“ pevač Gde si bre tugo / Čekam te dugo / Dođi da popiješ sa namama. Tako jednostavno, ali tako slikovito, jer je prosto nemoguće da ne pomislite na osobu koju dugo niste videli i zamislite sebe kako sedite u kafani mašući rukama u pokušaju da je dozovete da vam se pridruži.

Kad je reč o spotu to je već potpuno drugi nivo lepote i tuge dok gledate dečija lica dok se čas ponašaju onako kako se od dece očekuje, a zatim poput odraslih osoba pokušavaju da izgledaju opasno, dok će poslednja slika u kom „se igraju rata“ posebno zaboleti svakoga ko je odrastao na Balkanu. Nažalost, izgleda da zveckanje oružjem na sve strane i dalje ne prestaje, kako kod nas tako ni u svetu, ali bar nam ostaju ovakve pesme da kroz suze ili osmeh odagnamo taj užas okolo.

https://www.youtube.com/watch?v=UOgN-IZzSuQ

Autori: Damjan Jovanović, Mladen Milošević, Uroš Matović

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 9 months).
Nula - Iza Vela
45.90%
Janko Ćirković - Sinoć je ponovo došao Đavo na Dorćol
35.25%
Artan Lili - Geler
11.48%
Po kratkom postupku – Vrati me u život
5.74%
ŽIVA – Dualism
1.64%