-

Kratki rezovi (mart): Osv(j)ežilo, bogami!

Kratki rezovi mart

U bratskoj Crnoj Gori, bogami, lepo glasanje za osv(j)eženje palo, dok se na delove Srbije, nažalost, sručila potpuno druga svežina u vidu iznenadnog martovsko-aprilskog snega. No, ono što je konstanta u regionu, i ama baš nikakvo iznenađenje, je to nam muzičari na našu veliku sreću i radost svakog meseca podare sjajne numere koje nam „zapadnu za uho“ i inspirišu nas da u njihovu čast napišemo par redova.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, nagradićemo banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 12. аprila u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Miki Solus – Michael Scott

Ukoliko ste fan američke verzije serije „The Office“, prosto ne postoji šansa da vam nova pesma zagrebačkog šansonjera Mikija Solusa ne bude bar veoma simpatična. Osim što pesma nosi ime jednog od glavnih likova serije, tu su i brojne reference, ali i sama muzika koja je inspirisana naširoko poznatom uvodnom špicom serije odsviranom na ukuleleu, koja će bez sumnje svakog fana serije ostaviti zadovoljnim i nasmejanim… That’s what she said.

Pojačana za gitaru, klavir, trubu i ostale instrumente, pesma ubrzo dobija svoj pun autorski oblik, a zajedno sa tekstom prosto će rasterati sve sive oblake i štakore iz cveća. Novi album „Najbolji su pjevači bez sluha“ je uveliko na svim striming platformama, a Mikija možete uhvatiti i u Srbiji, na koncertima 6. i 7. aprila u Beogradu i Novom Sadu.

Lira Vega – Hodam

Beogradski duo Lira Vega krajem prošle godine objavio je album „Posledice rada I“, pesma „Hodam“ definitivno predstavlja jednu od krilatica tog izdanja. Ova šestominutna mantrična pesma, bez problema može biti proglašena jednom od himni kasnih večernjih povrataka kući punih razočarenja i trenutaka kada prosto želite sve misli da izbacite iz glave.

Dok hodate praznim gradskim ulicama između visokih solitera obavijenih mrakom, vozikajuća bas linija davaće tempo vašem koraku, a tekst pesme u kombinaciji sa Zojinim glasom i coldwave synthom ulivaće vam neku vrstu snage i odlučnost da istrajete, odnosno „ishodate“ kroz sve probleme i teskobe. Do prve sledeće prilike u gradu, testirajte zašto je baš ova pesma savršen odgovor za sve egzistencijalne krize koji vas mogu pogoditi kada ostanete sami sa svojim mislima u praznom i mračnom gradu.

Sunshine feat Funkless – Frka gori

Sunshine, ovaj put u tandemu s Funkless, opet upadaju u frku u novom spotu. Ulična šibanja alternativaca sa dizelašima, klupske tuče, žene i poroci… i Bvana, koji opušteno kulira u pozadini. U praksi, već hiljadu puta viđena varijanta, utabana kako u pogledu zvuka, tako i vizuelno – uprkos tome što je, u nekim drugim prilikama, produkcija The Code napravila pravi skok u pogledu vizuala domaćeg hip hopa.

Ipak, udarnički uvod, to jest, refren, provučen kroz VHS filter i druge vizuelne manipulacije, lagano bi mogao da prođe kao tvrdi crossover hip hop spot 90-ih, što ne može da ne izmami neke jako pozitivne asocijacije. Naravno, ovo je daleko od nivoa „Likvefakcije“, ali je lep podsetnik na minula vremena, kada je hip hop još bio opskurna andergraund kultura, kojom se dičila hrpa klinaca sa hrabrom vizijom.

Repetitor – Sa izvora

Repetitor je repetirao, pa opalio neskrivenim omažom filmovima tipa „Pink Flamingos“, „Gummo“ i sl. na dvoipominutnoj rokalici, „Sa izvora“, koja daje uvid u pravi white trash mikrokosmos u domaćoj interpretaciji, gde se vrednosti života meri pohabanim novčanicama od deset dinara.

Do zuba naoružana i spremna da ubije, ova garažna stvar sa albuma koji je izašao još pre dve godine, predstavlja susret bakra sa zlatom, garaže sa glamom, i drečavo roze sa umrljanom crnom. Prosta kao pasulj singlica, kojoj je vizuelni šmek podario novi, pasji život.

Ljubičice – Da li roboti se plaše

Dok čekamo rat ljudi protiv mašina, logično i posledično se otvorilo pitanje „Da li roboti se plaše“. Ljubičice kažu da je to njihova stvar i da je bitno zabaviti se „Dok čekamo pad“. Ukratko, lirički bi se tako mogao sažeti drugi album pančevačkog bratskog dua – Ljubičice.

Činilo se da im je fokus prethodnih godina bio na kolaboracijama i muzičkim doprinosima svojim prijateljima i saradnicima, ali Stevanovići, Petar i Vuk su nas početkom marta podsetili da u čekanju pada postoji potreba za gruvom i jako udobnom muzičkom pozadinom, te su objavili album i vodeći singl, čime su svoju muziku vratili u žižu ineteresovanja muzičke javnosti.

Autori: Uroš Matović, Nikita Šestak, Branislav Cvetković

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 month).

Ko je vaš favorit?

Repetitor - Sa Izvora
34.78%
Ljubičice - Da li roboti se plaše
30.43%
Lira Vega – Hodam
21.74%
Miki Solus – Michael Scott
8.70%
Sunshine feat Funkless – Frka gori
4.35%