-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (mart 2018.)

Kratki rezovi (mart 2018.)

Rečeno – učinjeno: Kratki rezovi konačno u novom ruhu. Proljeće je, naravno, pravo doba za predstavljanje novog izgleda, a tako su, čini se, razmišljali i neki izvođači koji su nam upravo u martu predstavili svoje nove singlove. Dobro naćulite uši jer izbor je poprilično raznovrstan.

Stuttgart Online – Gubitnici

Beogradska garaža je ovog puta usporila malo i poentirala stihovima. Sveprisutni i ovog puta nešto povučeniji Štutgarti su objavili generacijsku himnu. Bez preterane buke, sav akcenat su stavili na pomalo sarkastičan tekst i zaraznu melodiju. Jeste za krug dvojke i njihove drugare, ali priznajemo, gađa poentu jer se i mi pronalazimo. Bojan Slačala se opredelio na proveren recept Artana, tako da sve prikupljene ovogodišnje singlove objavljuju u jedan kompletan album do kraja godine. E da, iza kamere je bila lepša polovina Slačale koja je briljirala minimalizmom.

Chromatic Point – Clockwork

Makedonski etno-progresivci Chromatic Point svojim novim singlom “Clockwork” otkrivaju novu dimenziju progresivne rok muzike koja je inspirisana specifičnim zvukom tog podneblja. “Clockwork” ilustruje kako zvuči fuzija bluza, džeza, metala i jedinstvenog makedonskog folklornog nasleđa. Izraz koji neguje ova ekipa muzičara do sada je iznedrio tri studijska albuma, a muzički mehanizam “Clockworka” polako nas vodi i ka četvrtom.

Tús Nua – There’s a thin line between everything

Još posle intimnog koncerta u beogradskoj Kvaki ove devojke nas ne ostavljaju ravnodušnima. Putujući i sanjujući spot je diskretno upakovan u prelepe post-rok melodije numere “There’s a thin line between everything” koji inače predstavlja njihov treći singl sa debi izdanja. Moramo priznati jako lepo i na ovim prostorima nesvakidašnje.

ZAA – Closer

Singlom “Closer” ZAA hvataju zalet ka novom poglavlju, ka novom studijskom albumu sa novom vokalnom solistkinjom Anđelom Ilić. Gomila noviteta, ali i dalje je tu ona dobra, razigrana energija po kojoj su Kruševljani prepoznatljivi na domaćoj muzičkoj sceni. “Closer” obećava da nas neće razočarati te željno iščekujemo taj novi album na kome cela ekipa radi punom parom.

Goran Bare & Majke – Ljubav krvari

Devetominutna nova pesma Gorana Bareta je novi singl s albuma naziva “Nuspojave”. Ne, nisu “Teške boje”; ne, nije najbolja rokenrol pesma u 21. veku, ali je bolesna i mučna mantra koja se na prvo slušanje uvlači pod kožu i kao virus zarazi sve oko sebe. Malo mi je “Goribor” estetika, ali neka, ne mari, bol je to, patnja je sveprisutna, Bare je to, a i sa njima su tu Majke. Nove. Podmlađene. Šteta što se samo ova pesma izdvaja kao apsolutni hit sa celog albuma.

Svakako treba poslušati i:

Letu štuke – Supermarket
Soulcraft – Boots Tracks
Urban&4 – Kuća sjećanja

Za obožavatelje žanra:

Belfast Food – Samo jedan glas
Bob Rok – Ulični gruv
Quasarborn – Blood Honey
Requiem feat. Hana Blažević – Ti me ne voliš