-

Kratki rezovi (mart 2014)

kratki rezoviNakon izbora, novih poskupljenja, rezanja plaća, najavljenih štrajkova i svih ostalih nedaća koje su nas stigle u martu, da se bar uz glazbu opustimo kao ljudi. Ispod noža su se našli bendovi Hype!, Kiša kerozina, Lollobrigida i Svi na pod!, Manntra, Samosvjetlo, Stuttgart Online s Draganom Kneževićem, Trigger s tri gošće te Urban & 4. Društvo je raznoliko, nađe se za svakoga po nešto.

Hype! – Kill ’em All

Gaga, jedna od najatraktivnijih pjevačica regionalne scene prema izboru muškog dijela redakcije BalkanRocka, i ovoj pjesmi pristupa vrlo energično i reži „kill ’em all“ i „burn in hell“. Iza naslova, brzog ritma te muškog i ženskog vokala krije se dva puta u cijelosti otpjevan tekst u kojemu iz Hypea minimalistički i putem asocijacija progovaraju o temama kao što su nezaposlenost i korupcija.

Kiša kerozina – Srebrna kiša

Zvuk nadolazeće oluje razbija elektro „srebrna kiša“, a u nastavku imamo priliku čuti preplitanje tog elektro zvuka s gitarama što ostavlja dojam mističnog. Nakon podužeg uvoda, svjedoci smo toga da i vokal doprinosi misterioznom štihu dok pjeva o istraživanju i upoznavanju sebe, mijenjanju i ponovnom nastajanju.

Lollobrigida feat. Svi na pod! – Uzalud

U svom prepoznatljivom stilu Lollobrigida i u „Uzalud“ daje packu muškarcima. Živahnoj Petri i vrckastoj Idi pridružila se još jedna atraktivna mlada dama – pjevačica benda Svi na pod! Bojana Vunturišević – i začinila video spot još jednim trudničkim trbuščićem. Veselo, luckasto, razigrano…

Manntra – Mornar

Nakon što su prvim albumom „Horizont“ poharali sve pred sobom, dečki iz Manntre kreću u nove pobjede, a u tome im pomaže „Mornar“. Klapski utjecaj dobro se uklopio s njihovim zvukom, no tek kada Marko zagrmi „ovim morem plovim sada, ja sam mornar praznih nada“, pjesma počne isijavati nekom posebnom snagom.

Samosvjetlo – Sve što je iza nas

Kao opis supergrupe Samosvjetlo na njihovoj službenoj stranici piše da je „za ljubitelje sanjivog psihodeličnog rocka“ i to je doista i najkraći mogući opis njihovog prvog singla „Sve što je iza nas“. Ako ste do sada lebdjeli uz „White Rabbit“ i slične pjesme koje vas uvuku u svoju ‘zemlju čudesa’, Samosvjetlo nudi dostojnu zamjenu za koju se ne bi reklo da je nastala u 2014.

Stuttgart Online feat. Dragan Knežević – Da je nađe

Jen’, dva, tri i… evo nam još jedne vesele i razigrane pjesme kakvu su nam predstavile i Lollobrigida i Svi na pod!, s tim da su ovdje muškarci u glavnim ulogama. Slavi se ljubav, nema čak straha ni od velikog brata. Baš kao i u spotu – hajdemo plesati, skakati, mlatarati kosom i… volimo se!

Trigger feat. H.E.R. – Nisam ta

Trigger nastavlja suradnju s domaćim glazbenicima pa su u pjesmi „Nisam ta“ ugostili Draganu (Hype!), Ljiljanu (Mad Red) i Katarinu (Etar) koje su zapjevale s Milenom. U nešto laganijoj pjesmi četiri se ženska vokala odlično prožimaju i dovoljno je da samo jednom poslušate pa da osjetite koliko iz svakoga glasa pršte emocije. Je li ovo pjesma samo za žene, morat ćete sami provjeriti.

Urban & 4 – Sutra ćemo pričati

Eksperimentiranje sa zvukom koje su Urban i Četvorka predstavili na EP-ju „Kundera“ osjeti se i na novom singlu, ali glazba je ovdje u potpunosti podređena tekstu i služi samo kao pozadina dok Damir recitira. Tekst je, naravno, čista poezija, a predstavlja dijalog između muškarca i žene (glumca i glumice?).

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje: