-

Kratki rezovi (mart 2013)

kratki rezoviIako nam proljeće još nije stiglo u pravom smislu, mart je inspirirao i razigrao neke bendove pa vam donosimo pregled singlova izašlih ovog mjeseca. Ovaj put doista možemo govoriti o singlovima „iz regije“ jer su se osim srpskih i hrvatskih, na popisu našli i po jedan makedonski i slovenski bend. Od Mel Camina, ZAA, Skyrisea, preko Zemlje gruva i Dece Loših Muzičara, do Big Strip Gorila, Elvis Jacksona i Paydo Komma. Krenimo…

Mel Camino – Moderan

Velikogorički takozvani „sneni tornado rockeri“ singlom „Moderan“ najavljuju drugi studijski album „Kolumbo svoje duše“. Dobro odabrana pjesma koja može privući nove potencijalne obožavatelje. Brzog je ritma uz dobro kombinirani zarazni zvuk Martininih klavijatura. Usudim se reći da je tekst antiljubavne tematike uz nezaobilaznu kritiku pojedinca pa onda i samog društva u kojemu je taj pojedinac izrastao.

ZAA – ’99 Hope

Nemoguće je ne gibati se i ne poskakivati uz ovu pjesmu! Uz prepoznatljivu stilsku raznovrsnost, ovaj kragujevački bend donosi nam i odličan tekst. Pjesma najavljuje njihov treći studijski album, a ujedno šalje poruku Europi o preživljavanju ’99. i, što je najvažnije, o nadi koja je uvijek tu negdje. Citat „Just one smile can change the world, / don’t let the world to change your smile!“ odlično zaokružuje pjesmu.

Skyrise – Playing God

Makedonski alternativci još nisu osjetili dolazak proljeća pa im je pjesma nekako zimski tmurna. Dosta je mirna, jedino je refren nešto žešći, ali slabo izvlači pjesmu. Da traje bar minutu kraće, možda bi ostavila bolji dojam. Ovako ostaje nada da će im ostali uradci biti maštovitiji.

Zemlja gruva – Sudopera

Zemlja gruva ne najavljuje album jer su odlučili sukcesivno izdavati singlove i raditi video spotove. Početak „Sudopere“ je zvučno zanimljiv i obećava dobru pjesmu, ali onda ono „jedno te isto“ postaje naporno dok zvuk trube ne izvuče pjesmu na bolji put. Zoe je opet glasovno na nivou, a zbog teksta će pjesma sigurno postati himna mladih domaćica širom zemlje pa i dalje…

Deca Loših Muzičara – Flora i Fauna

Hmmm… Deca Loših Muzičara ni nakon dvadeset i pet godina uopće nisu loši. I dalje energični, zapaljivi, u svakom smislu korektni. Ne daj Bože da sjedite dok oni sviraju! Jer i Ivan Jevtović kaže: „samo zbog tebe igram uz ovu sranje stvar“. A uvjerite se sami je li ova stvar baš takva kakvu ju opisuju ili ne.

Big Strip Gorila – Negacija savršene priče

Definicija njihovog glazbenog stila kao zoo rock nekako i ne odgovara kada je nova pjesma u pitanju. Nema tu nešto puno divljanja, niti ničeg životinjskog. No ipak je to solidna pjesma za najavu njihovog novog EP-ja koja govori o neispunjenim snovima.

Elvis Jackson – Window

E, ovi dečki su već dočekali proljeće. Bilo bi odlično slušati ovu pjesmu i gledati kroz prozor sunčani dan! „Window“ nije pjesma obavijena u njihov prepoznatljiv zvuk, nešto je mirnija, ali ipak se osjeća „ono nešto Jackonovski“. Tekst je pogled na njihove koncertne nastupe, a prozor s prelijepim prizorom je njihova zadovoljna publika.

Paydo Komma – Mi plačemo iza tamnih naočara

Dobri Isak, pa Paydo Komma. Dobri Isak, pa Paydo Komma. Dobri Isak, pa Paydo Komma. I više ne znaš što je original, a što obrada. To može značiti samo jedno: obrada stoji rame uz rame originalu. Atmosfera je odlična, a dobrinosi joj i glavni vokal.