-

Kratki rezovi – Majsko muzičko buđenje

Kratki rezovi maj remedy superpaun ochi dead mans bells kaali koi koi

Eto nas opet na kraju meseca maja. Ko bi rekao da je godinu dana od uvođenja vanrednog stanja proteklo tako brzo! Elem, maj je mesec kada se priroda budi, a u kontekstu muzike i umetnosti, kada se kultura budi posle svog jednogodišnjeg sna. Ovoga puta za vas imamo pregršt novih bendova čija će prva izdanja izaći u toku ove godine, ali i jednog starog znanca sa svojim novijim sastavom.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 7. juna u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

KOI KOI – Misisipi

Proteklog meseca nismo dobili jedan već dva nova singla beogradskog benda KOIKOI. Jedan od ova dva je „Misisipi„. Ova traka počinje suptilnim gitarskim rifom koji evocira mekanu melezičnost Rik Šaferovog saundtreka za VtM:B, gde ubrzo biva razbijen dens tretmanom u maniru nekadašnjih disko pank manijaka, Xaxaxa iz Makedonije. Numera takođe nosi domaće boje sa ponosom, u čijem zvuku referira na bendove poput Repetitora, Vizelja i Artan Lilija, ali i na neke zapadne sastave, naime na Foalse i Editorse i generalno na gas alternativu od 2009. do 2012. i to se pogotovo čuje kada u pesmi krene refren.

Spot za pesmu sniman je kod mesta Skela blizu Obrenovca i to u režiji Raška Miljkovića, koji je radio spotove za pesme „U slojevima“ i „Ne mislim“, benda Nežni Dalibor. Takođe se mora napomenuti da je ovo drugi zvanični singl benda i da KOIKOI izdaje svoj prvi album 4. juna za izdavačku kuću Moonlee Records. Ono što je bend do sad pružio obećava solidna izdanja u budućnosti, koja će ih možda diferencirati od uobičajene audio ponude kod nas, apropo čega se može reći da ovaj mladi bend zaslužuje podršku slušalaca.

Remedy – Feeding The Stone

Sve dok se neka budža s krova muzičke industrije Srbalja ne seti da Nemanji Kojiću dodeli kakvu nagradu za životno delo, na njemu je da radi ono što radi najbolje, a na nama da ispratimo, damo sud i utičemo na taj establišment koliko možemo. Utoliko je lakše sve sa novim albumom grupe RemedyEthiopian Mountains„, čija je jedna od ubodnih igli i „Feeding the Stone„. Pesma kao pesma prati standard i stil njegovog lika i dela, i dalje bez kompromisa i sa jasnom vizijom zvuka koji gaji – komplementarno puna melodija i energije. Produkcija, kao i uvek, vrhunski prati tu viziju čistotom zvuka čak iako gitara nosi ogroman potencijal da stvori buku. Da, tu predivnu buku. Spot, iako svež, već budi nostalgiju na izgubljeni BIGZ i u narednim godinama predstavljaće uspomenu i živi dokaz da je ova betonska grdosija emitovala gro kreativnosti grada Beograda duže od decenije. Još jednom, kapa dole!

Dead Man’s Bells – Path To Righteous

Evo i jednog sjajnog primera kako se uz pomoć clean gitara, dubokog ženskog vokala nesvakidašnje boje, kontraintuitivnih bubnjeva i dinamičnih aranžmanskih rešenja može postići veći efekat nego sa svim distorzijama i urlanjima na ovom svetu. Dead Man’s Bells sa svojim prvim singlom „Path of Rigtheous“ predstavlja prijatno osveženje u grupi bendova koji prate zvuk devedesetih. Ipak, za razliku od svojih parnjaka ova skupina radije bira tripoznu atmosferu, harmonije, psihodeliju i melanholiju nego snažne rifove, agresivne gruvove i in your face pevanje.

Ako bismo mogli da uporedimo ovaj sastav s nekim bendom koji je već postojao na našoj sceni to bi bio In Absentias i to isključivo zbog boje vokala, muzički su oni ipak na nešto drugačijem putu. Sve u svemu, znatiželja naše redakcije je veoma uzdrmana i jedva čekamo nove plodove ovog užičkog sastava.

Ochi – Tremor

Riječki dečki iz benda Ochi su bili vredni i podarili nam svoj prvi singl „Tremor“ za koji je urađen i spot. EP izdanje ovog mladog benda možemo da očekujemo već u junu. Ochi su jedinstven spoj distorzije, laganog jedva razumljivog pevanja na strofama dok je refren snažniji i dinamički dovodi do katarze u vokalima. Momci su očigledno prihvatili dobro poznatu dinamičku šemu tiho-glasno-tiho koju koriste mnogi bendovi. Ako ste ljubitelj bendova poput Screaming Trees, Soundgarden, Radiohead pronaći ćete svog novog favorita.

Momci pevaju na maternjem jeziku što ponekad ume da bude škakljiv posao jer nije lako isfurati inostrane muzičke fazone i prilagoditi ih našim jezicima. Međutim, momci to vrlo dobro rade i pesma sadrži sve karakteristike stranih izdanja iz sličnih žanrova. Sve u svemu jedno prijatno iznenađenje sa naše scene. Nestrpljivo čekamo izlazak EP-ja, a do tada slušamo „Tremor“.

KAALI – Alone

Jedna ovakva pesma i jedan ovakav bend ne mogu da nastanu tek tako. Bilo je potrebno da se slože neke kockice. Bilo je potrebno da se jedna kockica iz Rusije, jedna iz Južne Afrike, jedna iz Velike Britanije i jedna iz Srbije slože u sred Sajgona u Vijetnamu i da nastane KAALI. Blackend Hardcore, kako su sami napisali, je veoma adekvatan opis onoga što sviraju, a tekst njihovog debi singla „Alone“ provešće vas kroz preispitivanje života. Sablasni spot odlično prati pesmu, a nastao je u Srbiji, gde se pevač benda Viktor Nagradić (koga znamo i iz niškog benda Suffering’s The Price) privremeno nalazi.

KAALI je zaista specifičan po mnogo čemu, a u prilog im idu i snimci sa svirki koje su tokom prošle godine održali u Vijetnamu, posebno oni sa njihove prve svirke. Ukoliko ikada u okviru neke turneje svrate i do Srbije, ne propustite priliku da uživo izginete uz brejk na kraju ove pesme.

Superpaun – Na vrhu brega

Beogradski pop rock sastav Superpaun pred virtuelnu publiku izašao je sa svojim debi singlom „Na vrhu brega„. Na prvu loptu jasno je da je pesma vrlo slušljiva i prijatna. U moru kvazipank bendova, jedan „easy listen“ singl predstavlja veliki relaks. Mekan ritam i gitare čine odličnu postavku za visoke vokalne deonice koje ovu numeru vode u pravom smeru. Tokom cele pesme postoji komunikacija između melodičnih gitarskih linija i pevanja, što utiče veoma pozitivno na kompletnu dinamiku ove pesme.

Jedini nedostatak ovog singla bila bi blaga linearnost i odsutnost konkretnijeg refrena ili vrhunca. Vidi se da su u pitanju veoma mladi muzičari i da je pred njima veliki put, ali bez obzira na to u javnost su izašli sa odličnim debijem, tako da se možemo samo radovati njihovim budućim poduhvatima.

Autori: Luka Dubak, Damjan Jovanović, Uroš Matović, Mladen Milošević, Đorđe Reljić, Andrea Ambruš

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).

Koji je Vaš favorit?

Dead Man's Bells - Path To Righteous
49.43%
Koi Koi - Misisipi
40.46%
Remedy - Feeding The Stone
4.58%
Superpaun - Na vrhu brega
2.48%
Kaali - Alone
1.72%
Ochi - Tremor
1.34%