-

Kratki rezovi (maj) – Snoviđenja sa prstohvatom nemira

Kratki rezovi maj

Ovog meseca rubriku „Kratki rezovi“ većinski smo posvetili numerama nešto mirnijeg karaktera, mada vas očekuje i jedno iznenađenje od sastava koji je ranije pripadao ovakvim tonovima, a sad dolazi s nečim potpuno drugačijim.

Kao i do sada, nastavljamo s izborom najbolje pesme meseca, koju birate upravo vi, dragi čitaoci. Za svog favorita možete glasati do 7. juna, u ponoć, a pool za glasanje se nalazi na dnu teksta. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Dingospo Dali – Teheran

Početkom godine smo imali priliku da čujemo novi album Dingospo Dalija koji je predstavljen prvim singlom nekoliko meseci ranije u 2019. godini. Na prvo slušanje smo mogli da zaključimo da nas uvode u jedno sonično putovanje koje se bavi, pre svega, emocijama. U našim prethodnim tekstovima ste mogli da pročitate i recenziju celog albuma gde smo se bavili svakom pesmom ponaosob. Najsjajnija tačka albuma je pesma „Teheran“ koja je obljavljena kao drugi singl sa albuma u maju tekuće godine. Spot za singl je nastao u izolaciji i sastoji se od kolaža privatnih snimaka benda sa putovanja na Šri Lanku i snimaka iz izolacionog perioda. Za sve one koji još uvek nisu upoznati sa radom Dalijevaca i njihovim prethodnim ostvarenjima toplo preporučujemo da krenu upravo od ovog singla. Pesma, kao i njen naslov, nas vode na putovanje po mističnim mestima, neistraženim snovima i željama. Već u prvih par akorda primetićete da se radi o visoko kvalitetnoj produkciji i promišljenoj tekstualno-melodijskoj celini.

Virvel – Neobična banda

U beogradskom undergroundu bend Virvel je već postao institucija. Svaki ljubitelj lepršavih zvuka koji karakterišu indi i dream pop verovatno su naletali na njihove nastupe i albume tokom dužeg niza godina. Numera „Neobična banda“ sa njihovog prošlogodišnjeg album konačno je ekranizovana. Spoj nešto svedenijeg aranžmana, upečatljivih melodija, teksta i spota učinili su ovu numeru dosta dirljivom. Očigledno je posvećena deci, a s razvojem pesme i kulminacijom postiže se efekat vrlo moćne i markantne uspavanke. Iako nema toliko zvučne slojevitosti na koju smo navikli od ovog benda, proste i reptitivne gitarske melodije, zajedno sa poetičnim tekstom, pogađaju pravo u metu.

Džijudžicu – San [feat. Sanja Risaund]

Džijudžicu, alter ego Igora Mitića, gitariste benda Moussaka, nedavno je izbacio u prethodnih nedelju dana dve pesme. Prva od njih zove se „San“ i zajedno sa instrumentalom „I te kako“ očekuje se na predstojećem EP-u. Džijudžicu neguje ambijentalni synthwave retro dream pop zvuk sa sada već vizuelnom estetikom neonskih svetala iskopanih iz ruševina osamdesetih godina pomešanih sa uzburkanim talasima zvuka i frekvencija. Vokal potpisuje Sanja Urošević, jednako kreditovana u takozvanom duetu pod imenom Sanja Risaund. Njen mio glas upotpunjuje snenu atmosferu koju je Džijudžicu na svojim mašinama uneo u bit i harmoniju „Sna“. Kako sada stvari stoje, sva je prilika da ćemo na leto još ponešto slušati od Džijudžicu i da ćemo možda pronaći letnji hit za tropske noći baš na njegovom debi EP-u.

Lovely Quinces – WELP

Nekada solo projekat Dunje Ercegović sada je prerastao u punokrvan petočlani sastav. I to kakav! Iako smo i ranije mogli da čujemo nagoveštaj ovakvog zvuka u nekim od pesama Lovely Quinces, sa zadovoljstvom možemo reći da smo iznova razneti u komade. Pojačanja u vidu Marka i Dimitrija na gitarama, Anje iz Punčki na basu, sa kojom je i ranije sarađivala, kao i Leonida iz She Loves Pablo na bubnjevima učinila su da sve bude dosta tvrđe, poletnije, eksplozivnije. Sam spot takođe jako dobro dočarava taj osećaj agresivnosti koji pesma budi na prvo, drugo, treće, ali i apsolutno svako sledeće slušanje. Lovely Quinces su od akustičnih početaka prošli nekoliko oblika od kojih je svaki na svoj način ispričao i zaokružio neki deo priče, dok „WELP“ otvara jedno novo, misteriozno poglavlje u koje jedva čekamo da zaronimo zajedno sa ovom petorkom.

Bullet for a Badman – Sahara

Kako su Bullet for a Badman na svom aktuelnom izdanju „Busola“ pokazali da su u stanju da svoj zvuk prošetaju kroz mnoštvo žanrova, da grade poliritmove, da sviraju na granici raspada, da vas non stop drže u tenziji i nikada vam ne dozvole da se isključite iz pesme, tako su singlom „Sahara„, koji dolazi s istog albuma, pokazali malo drugačiju, komercijalniju stranu. Numera je dosta pamtljiva zahvaljujući duvačima koji su ovde u prvom planu (iako je najviše vremena posvećeno gitarskim solažama) i vokalnim ispevavanjima koja pomalo podsećaju na rad benda Cyclist Conspiracy i numeru „Virility“ (ne govorimo o plagiranju, već samo pravimo paralelu). Ova pesma će prijati i onima koji nisu direktno fanovi rada benda i jedna je od onih koje kao da ste već čuli, ali ne znate kad i gde. Sjajna je i za neometano đuskanje u stanu, dok raspremate, kuvate ručak ili radite bilo koji posao u kom vam je potrebna doza pozitive da vas motiviše.

Autori: Andrea Ambruš, Uroš Matović, Mladen Milošević, Damjan Jovanović, Đorđe Reljić

[yop_poll id=“11″]