-

Kratki rezovi (maj 2014)

kratki rezoviU mjesecu koji su obilježile katastrofalne poplave u regiji, uz pomoć volontera i ljudi dobre volje širom svijeta, i muzika se pokazala kao dobar lijek. Humanitarni koncerti, bendovi koji su nesebično uplaćivali novac od prodanih CD-ova za pomoć žrtvama, izvođači koji su i sami odlazili na poplavljena područja… svi su se ujedinili i dokazali da „zajedno možemo sve“, kako pjeva banjalučki Aifel. Osim njihovog novog singla, u maju smo slušali i FC Apatride UTD, Hladno pivo, Jonathan, Luce i Stonebride.

Aifel – Zajedno možemo sve

Nema smisla secirati ovu pjesmu, tražiti greške ili isticati vrline. Jasno je što je bila inspiracija za „Zajedno možemo sve“, a vrlo je jasna i poruka. Nažalost, mnogi se mogu poistovjetiti s tekstom; jedino ostaje nada da se doživljeno više nikada neće ponoviti…

FC Apatride UTD – Shotgun Roots

U prošlomjesečnim Kratkim rezovima predstavljena je i Zosterova pjesma o Principu, a sada im se pridružio i FC Apatride UTD. Reggae Gavrilo Princip? Zašto ne? Tko zna što bi mladi Gavrilo slušao da je rođen u neko drugo vrijeme. Uz nenametljivi ritam, ispričana je još jedna povijesna priča. Preporuka učenicima da uz pjesmu uče lekciju o Prvom svjetskom ratu. Lakše je, a i ljepše.

Hladno pivo – Messi

Hladno pivo već odavno nije hladno i „Messi“ to još jednom dokazuje. Iako počinje žestoko, dojam je na kraju ipak mlak. Zvukom je to i dalje „Svijet glamura“ umjesto „Džinovskog“, a tekst nije nogometni, nego o ženi koja ‘dribla’ muškarca. Stihovi „Ona te dribla ko Messi/Mašeš repom ko Lesi“ mogu se zaglaviti u mozgu i stvarati smetnje tijekom prijenosa utakmice. No, tko voli…

Jonathan – Communicate!

„Communicate!“ je pravo proljetno osvježenje. Iako je u međuvremenu izdan i Jonathanov prvi album „Bliss“, ova pjesma obilježila je maj svojom razigranošću. Muzika je toliko živopisna da bi dobro funkcionirala i bez riječi. Ipak, tekst ju upotpunjava i poželjet ćete ju staviti na repeat. Dobro raspoloženje zagarantirano!

Luce – Možda mi

Lucija Ćustić. Zapamtite to ime i prezime. Jer ako ima pravde na ovom našem muzičkom nebu, onda bi se o Luciji trebalo često pričati. Mlada Luce svojim sanjarskim glasom dala je dušu pjesmi „Možda mi“. Muzika nježno mili između riječi i, iako možda nije stvarana s tom namjerom, savršena je za romantični ples.

Za Dž – Čoveče skloni se

Rezovi završavaju s čačanskim rokerima i njihovom veselom pjesmicom „Čoveče skloni se“. Koliko puta vam se dogodilo da vas je netko toliko naživcirao da vam je došlo da mu kažete: „ma daj, čoveče skloni se“? E, pa sada ćete to moći napraviti pjevajući! I dok Za Dž pripremaju novi album, na nama je da pjevušimo „na na na na na na na na“ i cupkamo uz ovu pjesmu.

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje: