-

Kratki rezovi (maj 2013)

kratki rezoviMaj je za nama pa je red da se pregleda što nam je to ponudio kada je riječ o regionalnim singlovima. Ponuda je raznolika pa su tu Fantodrom, Šinobusi, El Buzz, As I Fall, Hladno pivo, Pero Defformero, Iskaz i Let 3. A što to nude i hoće li ih se slušati i ubuduće, pročitajte i poslušajte u nastavku.

Fantodrom – Moju malu vole svi

Oko tri minute ponavljanja skoro iste rečenice kao mantre, bez neke očite poruke. To je najkraći mogući opis ovog singla koji najavljuje album crnogorskog benda Fantodrom. Glazba nije dosadna, ali nakon što nekoliko puta zaredom poslušate pjesmu, vjerojatno ćete i sami sebe uvjeriti da „vašu malu vole svi vaši drugovi“. A drugovi – biseri rasuti… Vrlo originalno.

Šinobusi – Naš dan

Najavni singl četvrtog albuma Šinobusa vrlo je optimistična, prava proljetna, razigrana i šarmantna pjesmica. S bendom pjeva Jelena Bračika, tu je i solo na usnoj harmonici, a zvuk je mješavina rocka, bluesa i funka. Šinobusi na jesen obilježavaju desetogodišnjicu rada i ovaj singl lijep je poklon obožavateljima, kao što će, nadam se, biti i novi album.

El Buzz – Nemoj da me čekaš

Da bend i nije naveo kako je ova pjesma „omaž beogradskom novom talasu s početka osamdesetih“, to bi se dalo zaključiti već iz prvih taktova koji podsjećaju na spoj Električnog orgazma i Šarla Akrobate. Tekst je minimalistički, pjesma ima moć da raspleše, ali taman što se rasplešete – pjesma staje. Ne kaže se bezveze: sve što je lijepo, kratko traje.

As I Fall – Dark Days

I Banjalučani najavljuju novi album, a radi se o bendu koji svira mješavinu melodic death metala, metalcorea i alternative metala. Što god značio taj opis, u jednom me dijelu svoje nove pjesme opasno podsjećaju na zagrebački Kevlar Bikini i njihovu pjesmu Kiss It Like It’s Skinny Liv Tyler. No sveukupno, pjesma nije loša i ima zanimljiv tekst.

Hladno pivo – Na ovim prostorima

Hladno pivo nedavno je proslavilo 25 godina postojanja „na ovim prostorima“ i vrlo je očito kako su u tih 25 godina promijenili svoj zvuk. Nekima je to plus, nekima minus, no i ovim novim singlom jasno je koliko se bend udaljio od prvotnih glazbenih ostvarenja. Tako na kraju ostaje jedino tekst koji treba pohvaliti, a koji je „punk“ osuda, kritika „ovih prostora“.

Pero Defformero – Ćerka đavola

Prva i zadnja minuta pjesme vrlo su ugodne uhu. A kako opisati nešto za što više ne znam je li zezancija, sprdnja, parodija, kritika ili nešto deseto? Pjesma definitivno predugo traje, rima je abcc pa u refrenu abbaabcc, a ćerka đavola je plavuša. Tko voli – nek izvoli.

Iskaz feat. Coyote (Eyesburn) – Warfare

Iskaz ovom pjesmom najavljuje album – drugi dio duologije „Kritična masa“, a u pomoć su pozvali Coyotea iz Eyesburna. Coyote, pjevački prepoznatljiv, unosi živost u hip hop pjesmu. Tema pjesme izvire iz stihova „samo ustupi svoje biće tehnologiji zabave, lako, ali sigurno to doći će ti glave“, a kritika je upućena korištenju medija u svrhu skretanja pozornosti s problema.

Let 3 – Punjeta

Prema Mrletovim riječima, pjesma je himna radničkoj klasi. Ako uzmemo u obzir da je dio teksta napisan još prije tridesetak godina pa je sve do sada dorađivan, u zraku visi pitanje – što se promijenilo u tih trideset godina. Ne s bendom, oni ostaju u svojim okvirima, nego s ljudima, radnicima, s državom (državama). Očito ne mnogo budući da i Let 3 pjeva: „jer u našoj glavi jako šupljo je“!