-

Kratki rezovi (jun) – Zvučna sunčanica

Kratki rezovi Mimi Mercedes Tus Nua KKN Kralj Čačka i Nina Bajsić Auf WiedersehenMalo nam je Sunce udarilo u glavu pa smetnusmo s uma da jun ima 30 dana, a ne 31. Stoga s malim zakašnjenjem, vam donosimo izbor pesama koje su obeležile jun u našoj redakciji. U „Kratkim rezovima“ slušajte i čitajte o 5 pesama koje su nas udarile i oborile s nogu poput sunčanice. Za razliku od toplotne, zvučna sunčanica je prijatna i dozvoljava vam da se odmorite, opustite, zavalite i uživate.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 8. jula u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Mimi Mercedez – Podivljam

Kada Mimi Mercedes grize na mikrofonu, Kojot pravi melodiju na trombonu, a Ivan Petrović sve to profi upakuje u studiju dobijamo sjajnu pesmu za ispijanje letnjeg špricera, osvežavajućih koktela i njihanje tela do zore uz reggae ritmove. Nemoj da vas zavara ovako fina ambalaža, jer radi se o pesmi koja lirički donosi veliku dozu nemira, inata i odlučnosti. Onako kako to samo zna Mimi M. Bez dlake na jeziku ona se obračunava s muškarcima koji su je tretirali onako kako ona ne zaslužuje, ali i sa sopstvenim mazohizmom i pogrešnim izborima koje je pravila.

Pesma na svim nivoima zvuči svetski. Produkcija je maltene na nivou npr. Rihannine pesme „Man Down“, a aranžman je konkretan, dinamičan, tako da pesma ni jednog momenta nije dosadna. Sjajno odrađen posao ove heterogene ekipe, čija neočekivana saradnja nam je donela vrhunsku pesmu za rashlađivanje ovog leta.

Auf Wiedersehen – Kao nikada pre

Zdravo doviđenja su ponovo tu sa novim albumom „Hej bejbe„, a za jedan od singlova izabrana je pesma „Kao nikada pre„, za koju se može reći da je veoma reprezentativan primerak pomenutog izdanja. Kombinacija elektronike i gitare obojene s bezbroj efekata, bez sumnje će vas naterati da se pokrenete, makar i samo glavom klatili u ritualnom ritmu bubnjeva.

Umorno pevanje u strofama odlično leži uz težinu vreline koja nas ovih dana pritiska, dok će repetitivno ponavljanje stihova kao nikada pre, ili i sad sve iz početka, u stilu mantri odzvanjati u glavama svih i posle slušanja pesme. Razlog zašto je ova pesma reprezentativan primerak leži u tome što su Auf Wiedersehen uspeli da u nepunih šest minuta smeste tropsku žurku, rejv i svirku alternativnog benda u nekoj rupi u gradu i sve to jako vešto smućkali u isti paket.

Kralj Čačka i Nina Bajsić – Obrnuti red stvari

Dovoljno je samo nekoliko taktova da prepoznate autora. Nenad Marić je uspeo da se srodi se svojim muzičkim izrazom. Čim čujete samo nekoliko sekundi njegove muzike možete da na muzičkoj mapi pokažete Čačak i njegovog Kralja.

Pred vikend vrisnulo je veče da se otisnem u grad

Motiv grada je nepresušna inspiracija za umetnike, pogotovo one koji svoje uzore pronalaze u tradicionalnom američkom, country-blues muzičkom izražaju. Zbog uticaja američke kulture, koja je u međuvremenu postala pop kultura, rekli bismo da ovo zvuči svetski. Pogrešno je ovde koncentrisati se na muziku, muzika ovde nije u pop službi – službi vožnje, već je pratnja.

Krucijalno bogatstvo ove numere leži u tekstu. Pročitate li ga ili ga odslušate u (brojčano) skromnoj instrumentalnoj pratnji shvatate težinu tih reči. Po čemu bi se ova stvar razlikovala od stihova nepresušnog Boba Dylana, Nicka Cavea ili Leonarda Cohena? Upravo tako, skoro ni po čemu. Lepotu ove pesme nadopunjuje i stihotvorački i vokalni kvalitet izvedbe Nine Bajsić koja obrnutom redu stvari donosi potreban mir. „Obrnuti red stvar“ je jako dobar razlog za gledanje, slušanje radio-predstave „Soundtrack za film koji nije snimljen“.

Tús Nua – Lights Out

Sa svojom novom pesmom „Lights Out„, zagrebački duo Tús Nua lagano surfuje na talasima post-punka, shoegazea, post i alternativnog roka. Ova omamljujuća vožnjica savršeno će se uklopiti na vaše liste za odmor, ali i za kućnu varijanticu uz hladno piće ili toplu kafu. Kako iz benda tvrde, Tús Nua će na novom izdanju, podstaknute okolnostima u kojima se bend našao od izdavanja albuma „Horizons“, okrenuti više ka „unutra“.

Taj prelaz se jasno oseti u pesmi „Lights Out“ koja nam donosi jednu kratku, ali veoma iskrenu introspekciju koja preispituje međuljudske odnose. Melanholija se nameće kao dominantna emocija ove pesme, ali poseduje i veliku dozu optimizma i sreće umetnute u zvučnu sliku. Tús Nua nas je fino čačnuo s ovom numerom i zagolicao nam maštu da razmišljamo o tome šta ćemo čuti na njihovom drugom izdanju.

Kanda Kodža i Nebojša – Tamo gde je sunčano

Posle autorskog albuma „Uskoro“ objavljenog 2019. godine, Kanda Kodža i Nebojša se konačno pojavljuje s novim autorskim materijalom. Ovoga puta KKN izlazi iz svog prepoznatljivog reggea ruha, ali i van okvira rokenrol zvuka koji su gajili na albumu „Volja za noć“ i pred publiku stavlja jedan pravi pop hit. Ipak, u kom god pravcu ova skupina krene, oni ne gube na svojoj prepoznatljivosti, što zbog autentičnog vokala Olivera Nektarijevića, što zbog njima svojstvene „igre“ dve gitare i snažne ritam sekcije.

Izgleda da su ovo novi momenti Oliverove trezvenost, koju je više puta isticao na prethodnom nastupu na Arsenal Festu. Bilo kako bilo, ova toplina u glasu i zvuku, savršeno se uklopila u letnji period i donela prekopotrebnu svežinu i optimizam slušaocima. „Tamo gde je sunčano“ će definitivno biti jedan od većih radijskih hitova ove sezone.

Autori: Mladen Milošević, Uroš Matović, Branislav Cvetković

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).

Koji je Vaš favorit?

Kralj Čačka i Nina Bajsić - Obrnuti red stvari
30.95%
Auf Wiedersehen - Kao nikada pre
23.81%
Kanda, Kodža i Nebojša - Tamo gde je sunčano
19.05%
Mimi Mercedes - Podivljam
16.67%
Tus Nua - Lights Out
9.52%