-

NaslovnaMesečna izdanjaKratki rezoviKratki rezovi (jun) - Sport i reinkarnacija

Kratki rezovi (jun) – Sport i reinkarnacija

balkanrock kratki rezovi

Izbor za ovomesečnu listu nije bio ni malo lak, pa su nijanse odlučile da se u ovom izdanju rezova nađe baš ovih pet pesama, dok je bar još toliko ostalo tik ispod cenzusa. A da je ova godina ipak nešto bolja nego što se priča, pored jako produktivnog meseca, tu je i činjenica da se na listi nalaze dva povratnička sastava, doduše u delimično izmenjenim, ili nekim sasvim novim oblicima.

Kao i do sada, nastavljamo s izborom najbolje pesme meseca, koju birate upravo vi, dragi čitaoci. Za svog favorita možete glasati do 5. jula, u ponoć, a pool za glasanje se nalazi na dnu teksta. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Detour – Šarena

Pred sam početak predizborne šutnje u Beograd iz Zagreba su stigle glasne i lepe vesti. Konačno su priznali da je Tesla ipak Srbin? Modrić je priznao da je Srbin? Milanović se deklarisao kao Srbin?! Ne, ne i ne. Polako. Detour je obznanio singl Šarena. A, to. Da, to! To je kršilo šutnju. Detour je naglo skrenuo i na tri, četiri, sad nas poveo na jako uzbudljivo putovanje galaksijom u trajanju od nešto više od dvesta sekundi. Nema šta da se čeka, ko ne bi želeo ludu, šarenu, elektro pop vožnju kroz zvezde? Iza vas su sve brige, mrak, dim, eksplozije, ide se samo napred kroz ljubav. Prelepo. Ako se ikada (ponovo) budete osećali utamničeno, lišeno slobode i potišteno, probajte ovu vožnju. Sigurni smo da ćete se navući i da ćete želeti u krug, u krug, u krug.

Sitzpinker – Da li

Jedna od uzdanica aktuečnog muzičkog talasa koji poslednjih nekoliko godina praši Beogradom je upravo i bend Sitzpinker. Ovaj bubanj-bas trio je ujedno i ekipa koja poprilično voli da eksperimentiše sa svojim zvukom i baš iz tog razloga su kroz naše rubrike kretali od blata do zvezda i nazad. Sa jedne strane imate bend koji želi da bude bučan i buntovan, a sa druge jedan miran i staložen, koji na razgovetan i jasan način želi da pošalje neke poruke, pre svega o unutrašnjim borbama. I u ovom poslednjem su jako dobri. Pesma “Da li” je apsolutni predvodnik te mirne strane Sitzpinkera koja je, sa naše tačke gledišta, ubedljivo najjači adut ovog benda.

Robovi Roboti – Aumba Aamba

Koliko često ste imali priliku da vam se bend predstavi pesmom sa b-strane? Upravo to su uradili Robovi Roboti koji su za svoj debi sing izabrali pesmu “Aumba Aamba”. Ipak, gledajući iz ugla značenja drevne mantre Aumba Aamba, za koju se kaže da predstavlja sudar dve energije od kojih je nastao današnji svet, čini se da su ovu pesmu Janko Ćirković i Milenko Belić, koji su i ranije svirali zajedno u čačanskom bendu Za Dž, možda izabrali i simbolički. Dve akustične gitare daleko od ukalupljenih opštih mesta, drevna mantra i jedan mini-tekst sakriven u pesmi dovoljno privlače pažnju na ovo novo ime na sceni, ali takođe i dovoljno golica maštu ostavljajući u neizvesnosti šta nas sve očekuje nakon ovog debi izdanja. 

Prljave Sestre – Unazad

Verovatno ste već čuli, videli vest da su Prljave Sestre objavile svoj drugi studijski album pod nazivom “Najgore tek dolazi”. Ukoliko ste ljubitelj klasičnog rokenrol zvuka ovaj album će nesumnjivo jako prijati vašim ušima. Ako pretpostavimo da ste album samo slušali, a da niste pamtili kako se koja pesma zove, onda biste novi singl Sestara prepoznali po refrenu i stihu Nasmeši se, najgore tek dolazi i verovatno biste pomislili da pesma nosi ime albuma ili obrnuto. No, nije tako. Njeno ime glasi “Unazad”. Ova numera je treći singl sa albuma koji broji deset rok kompozicija od koji je svaka mogla činiti singl. Stvar “Unazad” svojim tekstom donekle sažima sve ono o čemu Švece pevaju u deset nastavaka. Dosta ironije, crnih slika, bezizlaznih situacija. Uzalud se trudiš i bežiš iz besmisla u kom nemaš kontrolu, vezane su ti ruke. Dolaziš do tačke od koje nema nazad, ali onda dolazti refren i veli ti Okreni se, greška čeka da se ponovi. Nasmeši se, najgore tek dolazi. Savršeno ironičan odgovor. Od najgoreg ima gore. Poletna insturmentalna pratnja je to znala od samog početka. 

Multietnička atrakcija – San Francisko

Kada jedan zabavljač sedne za bubanj i kada pozove samo još jednog muzičara, basistu koji će da besno šamara bas kao što će zabavljač bubanj i kada su ta dvojica Osman Ahmed i Andrija Babović onda dobijete Mulitetničku, ali pre svega muzičku atrakciju. Atrakcija je nedavno obelodanila singl i spot za stvar “San Francisko”. Po difoltu se ovo moralo naći u novim Rezovima. Svima nam je nedostajao težak, baš težak rokenrol. Dvojac će vam ovom numerom oduvati mozak, a do vas je jedino da pojačate do granice izdržljivosti. Iako u tekstu pominju San Francisko rokenrol i njujorško podzemlje, ova stvar puca od Detroita. Jednom bas gitarom i jednim bubnjem su dobili težinu za koju je Dirtbombsima bilo potrebno da dupliraju ritam sekciju. Fantastično u kontinuitetu, baš kako sami pevaju. Momci, milioni su i dalje pred vama, novca ili publike, to zavisi od toga šta vam duša ište. Na stranu to, jedno je bitno –  Atrakcija je vaskrsnula!

Autori: Branislav Cvetković i Uroš Matović

[yop_poll id=”12″]