-

Kratki rezovi (jun/jul): Evo nas opet!

Kratki rezoviUtihnulo je malo s novim kvalitetnim pesmama u regionu, pa smo tako i mi odlučili da napravimo malu pauzu od rubrike „Kratki rezovi“ . Ali, sada smo ponovo tu i nadamo se da je ovo zatišje samo znak da nas u narednom periodu očekuje puno svežeg zvuka koji će nas terati da objavljujemo i proširena mesečna izdanja. Držimo fige da tako bude!

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, nagradićemo banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 20. avgusta u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Vizelj – Struja

Kako vam se dopada nova faza benda Vizelj? Znate, ova faza dosta obrađenijeg, poliranog, fino produciranog zvuka, ni nalik onoj sirovoj, staroj, gitarskoj? Što se nas tiče ona je neočekivana, znatno drugačija i konačno sa singlom „Struja“ dobija smisao i jasnoću u zvuku, stilu, pravcu. “Struja” podstiče na igru, uključuje slušaoca i okupira ga svojim skakutavim ritmom. Svojim jednostavnim, a veoma efektnim klavijaturnim progresijama u refrenima podseća na dobro poznat tridesetak godina star beogradski zvuk alternativne scene zbog čega kod publike biva veoma lako uvrštena u favorite iz Vizelj opusa. Kako će ovo uživo zvučati ostaje realna bojazan, ali ne preterano važna. Bitno je da radi, a novi Vizelj očigledno radi na struju.

Gospoda Glembajevi – Lanac ishrane

Crnogorski sastav, odavno poznat još iz osamdesetih godina, Gospoda Glembajevi izbacio je u etar novi singl „Lanac ishrane“ . Ova višedimenzionalna pesma u svakom svom segmentu nosi drugačiji vajb. Ako samo slušate muziku, uživaćete u morskim džez linijama, talasanju i opuštanju kako bi jedan letnji singl i trebalo da vas pogodi. Međutim, ako se malo koncentrišete na tekst, koji je dosta konfuzan i pun pesničkih slika, doživećete pesmu kao jedno konceptualno delo.

Šaputanje vokala uz ambijentalne linije saksofona i gitare u pozadini doprinose da čak i ako ne razumete o čemu se govori, možete da uživate. Potpuni utisak se stiče kada pustite i spot koji prati ovu numeru. Estetski veoma lep uradak koji nosi tešku poruku. Prikazan je ljudski nemar za prirodu i njeno očuvanje, provučen kroz filter melanholije sa melodijskom pratnjom laganog ambijentala. U ovoj “pravoj morskoj” pesmi možete da uživate i bez videa i bez teksta, ali bi svakako bilo bolje da pogledate sve odjednom i vidite šta su momci iz Glembajevih pokušali da urade.

https://youtu.be/WYba5D_zk-A</p

Vojko V – Evo me opet

Evo me opet, drugovi moji. Izgleda da šta god on uradi ima određenu težinu. I čini se da je upravo u tome Vojkov uspeh. U njegovim tekstovima se lepo sažima sva težina balkanske svakodnevnice koja uključuje uvrnuta razmišljanja, zadrte stavove, mučki posao, strahove i događaje u kojima se prosečan Balkanac i Balkanka (čitaj svi sa ovih prostora) mogu prepoznati. Vojkov šmek je u tome što on sve to predstavlja na nama izrazito duhovit način, a svi mi sa smo najvičniji u smejanju na svoj račun i smejanju svojoj nesreći (živeo, Balkane).

Dodatak ovoj numeri je evociranje Louisovog pevanja iz istoimene numere sa Južnim vetrom (ne, najmlađi naši, nije iz onog filma), koje je celoj numeri dodalo na otužnosti, ali savršeno upotpunilo ugođaj zbog kojeg sada vama predstavljamo ovu numeru. Na sve to, kada u YouTube pretragu ukucate „Evo me opet“, prvo će izaći Vojko, a onda ono što želite preskočiti, a nisu Louis i Južni vetar. Ima i od toga vajde.

BRAVOmomci – Moja zemljo

Skupina dobrih prijatelja se okupila i donela nam jednu milozvučnu i nadasve šarmantnu odu koja dokazuje da ne moraš biti pun „ratničkog“ naboja i agresivnih nacionalističkih pokliča kako bi opevao lepotu mesta na kom živiš. Naprotiv, BRAVOmomci pesmom „Moja zemljo“ pokazali su da je za to potrebna samo jedna gruvi minimalistička instumentalna podloga, četiri glasa u omamljujućoj harmoniji koja opušta i dušu i telo, široki osmesi i mnogo mnogo ljubavi.

Ali opet, ova pesma ne sadrži samo sladunjavost, već se naspram nje nalazi i ono čemu svi mi svakog dana prisustvujemo, a to je uništavanje svih dragocenosti od strane „otimača“ koji ne vide ništa drugo osim savršenog načina da se ponovo bogate. Kako i sami BRAVOmomci kažu: „Pesma nosi vrlo važnu, opštejugoslovensku poruku, tj. tiče se svih naših ljudi, što je dobro u cilju opšteg osvešćenja svih naroda Balkana“.

Kanda Kodža i Nebojša – Beton

Popularni KKN (pojedini zli jezici preko sebe prelamaju kao slova abecede) izlio je početkom vrelih dana „Beton“ da se dobro osuši i prekrije sve dosadašnje povike upućene članovima benda, poput Kakav „Popis“, dajte nešto novo, novo i slično. Zato, ovim, novim singlom, najveći, a najaktivniji rokenrol bend sa ovih prostora (koliko otrcan izraz) najavljuje svoj novi album istovetnog naziva. Koliko je to uzbudljivo?

Zapravo, jako mnogo ukoliko uzmemo u obzir kad je „Popis“ izašao i kada je snimljen njihov poslednji studijski album sa novim stvarima. Pored toga, sama legura ove pesme donosi taj Oliverov dandyjevski, stylish, odnosno posh, što bi mladi rekli, izražaj u vokalnoj i fizičkoj prezentaciji, prožet antiposh upuštanju u talasanje, teturanje i ljubljenje betona, što odlično doprinosi simbiozi KKN doživljaja, koja ide od uzvišenog do poptuno urozanog. Ne kontate? Brzo na link!

Autori: Branislav Cvetković, Andrea Ambruš, Mladen Milošević

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 month).

Ko je Vaš favorit?

BRAVOmomci - Moja zemljo
43.59%
Vojko V – Evo me opet
19.66%
Vizelj - Struja
19.66%
Kanda Kodža i Nebojša – Beton
12.82%
Gospoda Glembajevi - Lanac ishrane
4.27%