-

Kratki rezovi (jun 2013)

kratki rezoviAko ste u potrazi za novim pjesmama koje ćete slušati preko ljeta (a možda i u nekim drugim godišnjim dobima), ovdje možete saznati što su to regionalni izvođači ponudili u junu. Ako tražite nešto veselo, tu su Hype!, Ničim izazvan, Lude Krawe i ZAA. Ako tražite nešto umirujuće, tu su Damjan od Resnika, Opća opasnost i Dark Sky. Sink vas može iznenaditi, uz Trigger možete kritizirati društvo, a Punčke su za „prije spavanja“.

Damjan od Resnika – Sivi dan

Kantautor Damjan pjesmom „Sivi dan“ najavljuje treći album vrlo maštovitog naziva „Treći album“, koji priprema u suradnji s bendom S.A.R.S. Stoga i na ovoj pjesmi gostuje njihov član Tihomir Hinić na perkusijama, a također je tu i ženski vokal Zorica Vujović. Muško-ženski dvoglas zvuči odlično, pjesmu prožima psihodelična atmosfera uz dozu gitarskog sola. Sve upakirano i zvukom podsjeća na sivi dan, ali nazire se i sunce.

Hype! – Simple Creature

Prošla su neka tri mjeseca od izdavanja njihovog debi albuma „Hype“, a već su izdali novi singl. Punk rock, ženski vokal, garažni zvuk. Zvuči poznato. Ovi Zrenjaninci ne nude ništa novo na sceni, ali su vrckasti i energični, što je veliki plus. Možda je trebalo malo stati na loptu pa onda prionuti na stvaranje novog materijala. No sve u svemu, potencijal je tu.

Sink – Trn

Beogradski hard rock i trash metal bend nastao je prošle godine. Netko je „rođen slep“, ali zato mi nismo gluhi pa čujemo kako je ova pjesma na nivou. Pjesma počinje lagano, ali već prije polovice kulminira i svjedoci smo žestokog zvuka. Pri kraju se opet vraća u laganije vode. Malo duži uvod, dobar vokal, odličan bas i zanimljiv tekst zaokružuju „Trn“ u cjelinu.

Opća opasnost – Nenapisana stranica

Teško se obradovati novoj pjesmi Opće opasnosti kad već neko vrijeme „to nije to“. Bend je odmaknut od onih svojih najboljih hard rock dana. Uz pjesmu „Preživio sam“, „Nenapisana stranica“ najavljuje njihov novi album. Power-rock balada? Da je bolji tekst, da je više power i da je više rock – bilo bi zadovoljavajuće. Ovako jedino vokal vraća u sjećanje bolja vremena ovog benda. Izgleda da „lađe tonu“, ali ne samo u pjesmi…

Ničim izazvan – Glas

„Zar nije muzika sve što nam treba?“ Jest. I Ničim izazvan to i dokazuju spajajući nekoliko žanrova i stvarajući zanimljivu arabesku. „Sve je mnogo lakše kad se pusti glas.“ Naravno. Iz vokala kao da izvire etno zvuk i savršeno se uklapa u lepezu žanrova s kojima bend koketira. Ovo je ujedno i treći singl koji najavljuje novi album.

Lude Krawe – Ringišpil

Lude Krawe nastavljaju u svom prepoznatljivom stilu i najavljuju novi album koji bi se trebao pojaviti na jesen. Zvuče kao i do sada, ali tekst… pa recimo da izgleda kao da su ga pokušali zapakirati uz pomoć stilskih figura, ali to im nije uspjelo pa je sad malo nezgrapan i vrlo je očito što se htjelo reći i koga se htjelo pecnuti.

ZAA – Time

„Time“ je drugi singl s albuma koji dolazi i pomalo podsjeća na neke uratke benda No Doubt. No ZAA je i dalje osvježenje i ako se i radi o utjecaju poznatog benda, to nije donijelo ništa loše. Veselo, ali s tekstom iznad kojega se treba zamisliti. Savjet: „Make this day little different then yesterday!“

Trigger – Ne hrani ljudoždere (ft. Darko Downstroy)

Beograđani najavljuju treći album koji bi se trebao pojaviti krajem godine, a u ovoj pjesmi gostuje pjevač benda Downstroy – Darko Živković. Vokalima i najveći aplauz jer je Darkov glas u suprotnosti s glasom pjevačice Triggera, što zvuči vrlo dobro. Tekstom se pokušava kritizirati pohlepu.

Dark Sky – Večno zaspali

Pjesma o prolaznosti, o prohujalom vremenu. Odlično zvuče ovi momci i uvijek treba pozdraviti ostavljanje tekstova na engleskom jeziku iza sebe. Ovim singlom bend iz Kosovske Mitrovice najavljuje album na materinskom jeziku i ako bude na tragu ove pjesme, bit će zadovoljavajuće.

Punčke – Prije spavanja

Svoj prvi studijski album „Sunčano s povremenom naoblakom“ još nisu izbacile pa je tu pjesma „Prije spavanja“ da pokaže što možemo očekivati. A očekivati možemo blagi pomak od onoga što su nam Punčke do sada ponudile, u smislu da zvuče zrelije i profesionalnije. Ili malo tvrđi punk rockić.