-

Kratki rezovi (jul) – Izobiljem kvalitetnog zvuka protiv paklene vrućine

Kratki rezovi jul

Autori: Damjan Jovanović, Branislav Cvetković, Uroš Matović, Mladen Milošević

Baš je upeklo ovih dana, jel’ da? Pa evo jednog od načina da sebi olakšate i koliko-toliko se rashladite. Sipajte hladno piće po želji, zavalite se u omiljenu fotelju, uključite klimu ili ventilator ili se hladite lepezom i slušajte ovomesečnu listu rubrike „Kratki rezovi„. Period iza nas je bio poprilično plodonosan pa smo ovoga puta većali između, čak, 13 singlova o tome koji zaslužuju da se nađu na listi. Iako inače biramo 5 pesama, ovoga puta je to bilo nemoguće pa smo izbor proširili na 8 numera (mada ni ostalih 5 ne zaostaje mnogo i neke od njih će se verovatno naći u narednom broju).

Kao i do sada, nastavljamo s izborom najbolje pesme meseca, koju birate upravo vi, dragi čitaoci. Za svog favorita možete glasati do 8. avgusta, u ponoć, a pool za glasanje se nalazi na dnu teksta. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Sana Garić – Deo sebe

Iako se zapravo nije previše udaljila od zvuka po kome je jako prepoznatljiva, Sana Garić sa novim singlom „Deo sebe“ ipak svojoj publici donosi nešto novo. Ona već neko vreme nastupa sa bendom u postavi Feđa Tom Franklin, Miki i Dušan Ristić, a aktuelni singl je prvi koji je snimljen sa pomenutom ekipom, dok je Radan Đorđević, poznatiji kao DJ Rahmanee, odradio posao vredan pažnje kada je produkcija u pitanju. „Deo sebe“ najavljuje EP koji će biti Sanino drugo studijsko izdanje, dok je i album koji će uslediti već uveliko u pripremi. Ovaj singl nam je, za razliku od albuma „Svet za nas“ koji je više bio solo projekat Sane Garić, na jedan jako dobar način dočarao klupsku, bendovsku, atmosferu po kojoj je ova četvorka poznata u poslednje vreme, kao i pravac u kome se kreću, pa nas samim tim i poprilično zagrejali za novi materijal koji sa nestrpljenjem iščekujemo.

Lika Kolorado – Kuća

I nagrada za „most lovable“ bend 2020. godine ide u ruke bendaaa… Lika Kolorado. Njihov najnoviji singl „Kuća“ izvučen je sa aktuelnog albuma „Kontura“ objavljenom u februaru ove godine. Ova zagrebačka ekipa potpuno zasluženo privlači sve više i više pažnje na sebe, a ako je nekoga mrzelo da presluša ceo album, ili čak nije ni čuo za njega, verujemo da će upravo „Kuća“ biti ta stvar koja će vas gurnuti preko litice i baciti u svet Like Kolorado. Bend je naprosto stvoren da uz njega skačete kao u usporenom snimku u dnevnom terminu nekog festivala na hrvatskom primorju, dok prijatni vetar poništava vrele zrake sunca i pravi situaciju idealnom. Ipak, poznajući trenutnu situaciju, predlažemo da se za početak bacite na „Kuću“, pa na „Konturu“, sam će vas povući i prvi album „Smiješ zaurlat“, a nakon toga ćete jako brzo poželeti da ovu simpatičnu ekipu vidite i uživo.

Turisti – NNMDSMD

Turisti novim singlom „NNMDSMD“ gaze 10 koraka unapred u odnosu na svoje prethodne radove. Prave veliki zaokret u fazonu oslanjajući se na elektroniku, semplovanje i duhovite, u simpatičnom, nesvakidašnjem maniru otpevane, tekstove, dok je sastav sad sveden isključivo na dva integralna člana – braću Mijušković. Ova naizgled jednostavna kompozicija, zapravo je jako slojevita i oprezni slušaoci u njoj će svakim slušanjem otkrivati nove zvukove. Njena lepota zapravo i leži u tome što uprkos svim tim usnimljenim trakama, ona nijednog trena nije opterećujuća, već veoma pitka i prijatna. Ako je suditi po pesmama koje su članovi ovog sastava provlačili kroz određene radijske emisije (premotati na 55:53), očekuje nas potpuno sumanut novi album, koji sigurno neće ostati neprimećen među fanovima mnogih žanrova – od onih koji slušaju elektronsku muziku, preko alternativaca, pa sve do ljubitelja hip-hopa. Jedva čekamo da ga čujemo!

Crni Dani CERN-a – Krila

Odavno nije bilo ovako dobrog benda mračnog zvuka na našim prostorima koji se oslanja na crkveno pevanje i gotik i grandž estetiku. Ipak to nisu jedine muzičke boje koje se provlače kroz „Krila“ sastava Crni Dani CERN-a, već nailazimo i na puno igranja s post-rock i trip-hop elementima. Bubanj i bass linija mantrično hipnotišu slušaoca, dok sintovi, gitara i brutalni vokal grade takvu atmosferu da stičete utisak da se nalazite u središtu nekog hrama u kom sve odjekuje. Takođe, slike koje se nalaze u tekstu, spojene s načinom pevanja, čine da vam se stvarno zaledi krv u žilama dok slušate životne savete koje vam, kroz njega, bend upućuje. Sjajan izbor za singl koji će najaviti album „Prazninama“, jer kao da predstavlja neku vrstu manifesta, neku vrstu životnog priručnika kojim se članovi benda vode.

Teaser: Nećemo više otkrivati, za ostalo sačekajte album, a uskoro čitajte i recenziju celog izdanja na našem portalu.

Nemanja – Dāw Yĕn

Leto je uveliko tu. Zatvoreni, ne mrdamo. Obično kukako što nemamo kuda, ne možemo, ne smemo. Izgleda da smo zaboravili na ona transcendentalna putavanja na koja nas uglavnom pesma može povesti i na istom nam praviti društvo. Samo treba da kliknemo opciju play, zažmurimo i otisnemo se. Samo? Uz odgovarajuću pesmu, samo to. Leto je, kao što rekoh, no letnjeg hita nema!? Međutim, ovo je jedan u najavi. Direktno iz Pule nam stiže hit koji će prodrmati sve atome našeg tela i naterati nas da igramo u svojim, due to covid 19, izolovanim skloništima. Sastav nemanja nam je pružio svima jedno poklon putovanje na svim muzičkim platformama. Hvala im do neba! Njihov kosmički disko izmešta slušaoca iz svesnog i vodi ga u onostrano, nesvesno koje slušaoca tera na pokret, njihanje, đuskanje jer svako od nas ko poznaje Silu ima snaga da igra na kraju Univerzuma. Igrajmo, hajde! E, i da. Stgao nam je info da se ovo vrti Han Solou na plejlisti dok kruzira galaksijom u svom Millennium Falconu.

Mooncage – Down

Ovo je jedna za strpljive. Za one koji će se uneti u stvar i za one koji mogu u jednom obrascu, jednoj šemi da pronađu one male, značajne delove, ukrase koji će ih osam minuta držati ušima fokusiranog na zvučnike. Možda će vam prva reakcija na stvar biti pitanje da li se radi o domaćem, regionalnom sastavu? Mooncage su odavde, a u ovoj numeri zvuče grandiozno, mada možda engleski jezik tome doprinosi. Pesma je prožeta ted njudžentovskom, masnom bas težinom koja se se na trenutke pretvara u jako fine i pedantne ukrase u refrenu. Počinje prilično polako, uvlači vas u svoj fazon, da bi vas onda progutala u prvom od svoja tri dela. Moćna težina je ispresecana grandž versom u nekoliko navrata. U prvom delu lirski subjekat se oslobađa i svoju slobodu dočarava solo deonicom koja nas uvodi u drugi, slajd deo iz kojeg klizimo u treći, finalni prasak koji zaokružuje numeru „Down„. Fanovi klasično tvrdog rok zvuka, ovaj link dole je link koji prvo treba da čekirate na našoj ovomesečnoj listi.

Marko Balabanović – While I’m missing you

Majdanpeško-beogradski kantautor Marko Balabanović predstavio je svojim novim singlom srceparajuću ljubavnu priču o razdvojenom paru i ljubavi na daljinu. Iako u numeri nema ritam sekcije punoća zvuka ne trpi zahvaljujući vokalnim harmonijama i veoma dramatičnom zvuku klavijature. Akustična i električna gitara neupadljivo se prepliću i popunjavaju sve praznine koje bi mogle postojati. Pesma blago odskače od klasične pop forme, ali ima vrlo jasno poentiran vrhunac u kome Marko vokalnim sposobnostima opravada to što je bio finalista domaće verzije X Factora. Singl je snimljen uživo zajedno sa lajv spotom. Za sve ljubitelje pop rok balada ovo je retka prilika da na domaćim prostorima nađu ovakav zvuk. 

Ischariotzcky & J.R. August – Trouble

Već neko vreme na regionalnoj sceni kada god da se pojavi ime J.R. August pred nama nađe se veoma zreo i ozbiljan muzički proizvod. Nešto što daleko odskače uobičajenog autohtonog zvuka na koji smo navikli. Ovaj put, njegovo ime nalazi se uz, očigledno sebi ravno, Ischariotzcky. Ovaj blend hrvatske indi folk pop kantri ekipe doneo nam je veoma kvalitetan i upečatljiv proizvod. Ritmičan pulsirajući instrumental koji predvodi klavir savršeno leži ispod višeglasnih vokala koji vas teleportuju direkt na neko drugo mesto u nekom drugom vremenu. Cela numera kreće se ka vrhuncu i konstantno uvodi nove elemente, kao što je truba, koja iako promeni pravac u kome se kreće pesma, ne menja njen senzibilitet. 

[yop_poll id=“13″]