-

Kratki rezovi (jul/avgust) – Letnji koktel

Kratki rezovi jul i avgust

Ovog pakleno vrućeg leta, u toku kog se dogodilo i nekoliko nemilih događaja izazvanih visokim temperaturama (neki bi rekli da su pak krivi NDBGD i Đilas, ali avaj), izašlo je nekoliko kvalitetnih singlova koje smo smućkali u naš dvobrojni rashlađujući koktel. Ima tu svega: od akustičnih putešestvija, preko alternativnih vožnji, do snažnog, razarajućeg gruva.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 6. septembra u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Emma & Jimmy – Nazad

U Beogradu bazirani elektro popesque duo, Emma & Jimmy, ozariše internet digitalne poljane svojim novim singlom „Nazad“. Pesma narativno prati priču mlade osobe u svom proverbijalnom lutanju. Sonično, pesma evocira na ranije radove Future Islandsa, naime, na album „In the evening air“ kada je muzika tog benda bila minimalnija, ali osećajno sirovija i visceralnija. Sintetički pejzaž u pesmi „Nazad“ biva propraćen, a na kraju i prelomljen, električnom gitarom Sergeja Sokolova čije sviranje sa audio margine ove pesme doprinosi organičnosti zvuka iste. Pesma kulminira emotivno na kraju skoro ritualnim pojanjem stiha „neću više nikad više da se vratim“ zakucavajući poentu da se u ovoj pesmi manje peva o fizičkom mestu, a daleko više o emotivnom i mentalnom na kojem je sekunda minut, a sat čitav dan. Spot je snimala Bojana Janjić, dok je mladi akter Đorđe Ranđelović.

Danga – Mozak mi se zaledio

Ekipa koja se skupila od kojekude, ali sklada u Beogradu, nedavno je izbacila svoj prvi singl „Mozak mi se zaledio“ koji prati jedan malerozan dan i seriju nesrećnih događaja u spotu. Danga, kao inače klasičan alternativni rock bend bez izmišljanja tople vode i sakrivanja ispod izmišljenih podžanrova u cilju samoubeđivanja u sopstvenu originalnost, ipak odudara od drugih alternativnih bendova. Uz dve komplementarne oštre distorzije nosi se žestoki gitarski gruv, a unutar svega toga se šćućurila pop pesma u izvedbi pevačice Andree Ambruš. Sa jedne strane je to opet iskonski, suštinski i sa spontanom, direktnom žicom koja nedostaje malo introvertnijim izvođačima; sa druge strane dovoljno nenametljivo, prizemno i bez bespotrebne cike, vriske i kojekakvog prenaduvanog hajpa. Produkcijski je sve to, ipak, tek solidno i ostaje prostor za napredak na tom nivou i traženje određene boje i atmosfere koja će bend u budućnosti izdiferencirati u odnosu na druge alternativce. U to sumnje nema jer, ne zaboravimo, ovo je ipak debi, a svi ključni pokazatelji od rifova do pevanja pokazuju izvesnu zrelost u stvaranju prvenca Dange.

Popečitelji – Udarna vest

Oštro, moćno, snažno, haotično i groovy od početka do samog kraja. Ništa manje nismo ni očekivali od Popečitelja koji su singlom „Udarna vest“ slušaocima otvorili vrata novog albuma „Uvek“. Ova pesma pokazuje stari, dobro prepoznatljivi zvuk ovog sastava oslonjen na funk muziku, ali i sa sjajnim izletima ka fussionu i orijentalnim elementima. Numera vas od početka do samog kraja vuče poput vrtloga, koji vas usisava takvom snagom da nema šanse da se ikako izbavite. Zanimljivo je kako je ovako puno stvari stalo u svega nešto više od tri minuta, ali da nikako ne zvuči pretrpano i napadno. Braća Furunović i Ivan Cvetković, bubnjar koji je snimio ovo izdanje, poseduju ogromnu energiju, znanje i umeće sviranja, ali se njime ne razmeću bespotrebno. U fokusu njihovog stvaranja je i ovoga puta ostala sama pesma i njen drajv. Ukratko, „Udarna vest“ je haotičnost i virtuoznost s pravom merom.

Jesenji Orkestar – Vesnik turizma u Borči

Ova pesma nastala je za vreme onog prvog naleta virusa i prvih karantina. Daniel Kovač je pesmu prvobitno objavio na svom solo albumu „Mono – Pesme iz izolacije„, snimljenu fotoaparatom, da bi ove godine na nju dodao zvuk mandoline koju je odsvirao Ivan Čkonjević i snimio spot. A šta je zapravo „Vesnik turizma u Borči„? Najprostije rečeno, pesma je putopis. Jednu kraću vožnjicu i obilazak, tokom kojih je video palate, kuće, pse, kanal, labudove, žonglere i oranice, Kovač je pretočio na papir i opevao u ova četiri, veoma minimalistična, ali toliko deskriptivna minuta. Obiđite svoj kraj, obiđite i okolne delove grada. Teško da posle ove pesme nećete dobiti želju da posetite upravo i Borču.

Massne Bassne – Ruke

Pitanje je da li je ovakva stvar uopšte potrebna sceni, ali na svako „ne“ postoji i ono „a što da ne“. Jednostavno, kakvu god manu našli veselom songu „Ruke„, ili vam zasmeta tinejdžerski falš kod pevača, u kombinaciji sa šarenim i kreativnim spotom, pesma postaje ne samo kontrateža, već i oružje protiv agresivnosti i skučenosti novog sveta. Ono što zaista jeste ovoj sceni potrebno jeste lajtmotiv, i to poželjno ne kao vid humora, satire ili čak parodije na šta se mnogi mladi pecaju u želji da izraze svoju duhovitost. Ne, ekipa iz benda Massne Bassne osmislila je nešto tako neartikulisano i naivno, ali i jednako nežno i na momente melanholično, sve uz taj lenji napev mladog Boba Dilana. Pustiti opet? A zaista, što da ne?

Parampaščad – Komadi

Opa, odavno u rubrici nismo imali neki sastav iz Crne Gore. Iako postoji izraz „crnogorski bend“ koji važi za nešto što ne postoji ili verovatno nikada neće postojati, s vremena na vreme nam iz ove zemlje stignu jako ukusni plodovi. Parampaščad, iako zbog imena možete pomislili da se radi o nekakvom punk sastavu, zapravo sviraju jako prijatan i melodičan alt/pop rock koji karakterišu atmosferične gitare, dancy groove i jednostavni, ali emotivni i poetični tekstovi. Njihov drugi video singl „Komadi“ s debi albuma „Na putu ka suncu“ jasno ukazuje na sve ove adute. Najveći utisak ostavljaju nenametljivost i skladnost muzike, aranžmana i pevanja koji na kraju stvaraju jednu dinamičnu i iskrenu kompoziciju. Parampaščad su ovoj numeri pokazali i da se jednostavnim sredstvima sve može na kraju upakovati u veoma privlačnu celinu, bez naglih prelaza, ali s dovoljno iznenađenja da vas pesma odvuče do samog kraja i natera na ponovo slušanje zbog utiska da ste možda nešto propustili.

Autori: Đorđe Reljić, Luka Dubak, Uroš Matović, Mladen Milošević

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).

Glasajte za Vašeg favorita

Danga - Mozak mi se zaledio
35.62%
Popečitelji - Udarna vest
16.44%
Jesenji Orkestar - Vesnik turizma u Borči
15.07%
Massne Bassne - Ruke
13.70%
Parampaščad - Komadi
9.59%
Emma & Jimmy - Nazad
9.59%