-

Kratki rezovi (jul 2014)

Kratki RezoviRed ljetnih hitova, red veselica pa onda jazz za smirenje, a eksperimentalni metal da opet uzburka mirne vode. To je ono što smo slušali u julu. Predstavljamo pjesme Donkey Hota, Eyota, Hrabrog krojača, M.O.R.T.-a, Wolframa i makedonskog XaXaXa.

Donkey Hot – Imam sve (U kvartu)

KvartCore poskočica „Imam sve (U kvartu)“ prvi je singl mladog zaprešićkog benda. Mladenački razigrana i s kvartovskim tekstom ipak ne bi trebala ostati zatvorena u nekom kvartu, nego doći i do ušiju onih koji nisu imali tu sreću iskusiti žicanje keša i pljugi i švercanje po autobusima.

Eyot feat. Pete Judge & Jake McMurchie – Blessing

Nakon Donkey Hota, evo nešto daleko ozbiljnije – ambijentalni jazz niškog Eyota u suradnji s Peteom i Jakeom iz britanskog Get The Blessing. Ovaj muzički biser od osam i pol minuta riječi teško mogu dočarati. „Blessing“ je numera koju treba osjetiti i prepustiti joj se, bilo dok šetate gradom sa slušalicama na ušima, bilo dok čitate knjigu s pjesmom u pozadini, ona će doprijeti do vas.

Hrabri krojač – Dolazi sunce

Nizu ljetnih hitova koji su obilježili ovogodišnje ne baš tako sunčano ljeto pridružuje se i Hrabri krojač s pjesmom „Dolazi sunce“. Vesela i plesna, himna suncu, pravo ljetno osvježenje uz hladno pivo ili limunadu.

M.O.R.T. – Meni se skače

Otplesavši tango, M.O.R.T.-u se skače. Nakon istraživanja, dokazano je da slušanje ove pjesme daje osjećaj zadovoljstva i opuštenosti. Ljudi koji su ju slušali na radnom mjestu, posao su obavili brže i pohitali do obližnjeg bazena ili rijeke na sunčanje i kupanje. Oni koji su imali više sreće i poslušali pjesmu na godišnjem odmoru, brćkali su se u moru pjevajući „baš mi se smije/radost me grije“.

Wolfram – Babel

S Wolframom se krećemo u nešto mračnijim muzičkim vodama. Ako pjesma nekome zazvuči poznato, to je stoga što se u nešto izmijenjenoj verziji nalazi na EP-ju „Wolfram“. „Babel“ je jedna od onih pjesama koja vas jednostavno tjera da ju slušate najglasnije i hipnotički ponavljate „People always hear what they want to hear“.

XaXaXa – Vlae Salep

Starije generacije vjerojatno će bolje znati tko je Darko Pančev, no makedonski XaXaXa potrudili su se da bar nakratko podsjete na bivšem nogometaša u pjesmi „Vlae Salep“. Pjesma je zadržala pankerski duh, ali je i pomalo umekšana i mirnija od onoga što smo navikli čuti od njih.

Dajte im priliku i poslušajte:

Samo za obožavatelje: