-

Kratki rezovi (jul 2013)

kratki rezoviNeki izvođači nastavili su žariti i paliti i preko ljeta, visoke temperature im ne smetaju, a obožavatelji će i za vrijeme odmora biti zadovoljni. I ne samo obožavatelj. U julu vam predstavljamo nove pjesme bendova E-Play, AmanZaman, Tea Break, Overflow, Bite the Bullet, Xanax, Ljute papričice, Blekaut, By-Pass, zatim pjevača Osmog putnika Deana Cleu u solo vodama te suradnju bendova Fluid Underground i Viseći vrtovi Vavilona. Slušajte i uživajte!

E-Play – Ljubica

Maja Cvetković, vokal i bas gitaristica E-Playa izjavila je sljedeće o njihovoj novoj pjesmi: „Ova pesma ima ljubavnu tematiku i ime Ljubica je iskorišćeno kao igra reči i slova. Oduvek mi je ime Ljubica bilo misterija. Kada se prvo slovo imena obriše – ostaje UBICA.“ Ovome nemam što dodati, osim da je tu i dalje njihov prepoznatljiv elektro zvuk. Pjesma za sve Ljubice i one koji se tako osjećaju.

AmanZaman – Duvaj ga!

Rege sastav iz Svilajnca pjesmom „Duvaj ga!“ najavljuje novi album. Danilo Marinković, vokal benda, kaže da su odlučili pokloniti ovu pjesmu svima onima kojima je već muka od svakodnevne doze gluposti, primitivizma i bezobrazluka kojoj smo izloženi. Stoga i takav naslov koji ne treba posebno objašnjavati. Uz etno prizvuk i angažirani tekst možda i nehotice podsjećaju na Dubiozu kolektiv, no nema sumnje da će se uz poskakivanje uzvikivati „Duvaj ga!“ na svirkama.

Tea Break feat. Koca (Debeli precjednik) – Killing Words

Pripremajući EP „Killing Words“ beogradski punk rockeri počastili su nas istoimenim singlom. Sudeći prema singlu, bit će to solidan EP za sve one koji vole melodični punk. Možda je nezahvalno reći kako je Koca iz osječkog Debelog precjednika pokvario pjesmu, ali vokal Tea Breaka daleko je bolji, žešći, prirodniji i prigodniji ovakvoj vrsti glazbe.

Overflow – Invalidova pjesma

Još malo punka, ovoga puta iz Koprivnice od Overflowa starog preko 20 godina. Najavljuju novi album „Overflow & Miškina“ koji je inspiriran poezijom Mihovila Pavleka Miškine, a možemo ga očekivati na jesen. I „Invalidova pjesma“ nastala je prema poeziji Miškina, koprivničkog književnika i političara, ubijenog u logoru u doba NDH. Socijalna tematika pjesme aktualna je i danas, a zanimljivo je da je bend napokon propjevao na hrvatskom. Zvuk prepoznatljiv, ali nakon 20 godina treba unijeti i malčice inovativnosti.

Bite The Bullet – Kao da je tu

Šabački progressive metalci postoje tek pola godine pa se od njih svakako još dosta očekuje. Već nešto duži uvod pjesme „Kao da je tu“ pokazuje što ovaj bend može i zna, a ni vokal ne zaostaje. Tekst ima moć potaknuti i pogurati pojedinca na pravi put.

Dean Clea – Dalje ću sam

U oktobru se očekuje solo album pjevača osmog putnika pod nazivom „L.U.N.A.“, a u značenju love and understanding for nature and animals. Da se oko pjesme „Dalje ću sam“ potrudio kao oko naziva albuma, slušateljima bi bilo ugodnije. Ovako smo dobili već skoro izlizanu pjesmicu na tragu vremena kad su takve pjesmice „palile“ kod publike. „Dalje ću sam“ – za nostalgičare.

Xanax – Reč iz filma

Sana, pevačica benda Xanax, već nas u prvim sekundama ovog singla hipnotizira svojim glasom i sintisajzerom. Zanimljiv spoj elektronskog zvuka i trip hopa. Zatvorite oči i prepustite se nezaboravnom iskustvu koje pruža ova pjesma. Stih „vrti se sve u krug“ shvatite doslovno i zavrtite se.

Ljute papričice – Kad te vidim

Ove godine Ljute papričice slave 10 godina rada pa tim putem časte publiku. Uz singlove „Plava silueta“ i „Susret“, tu je sada i nova pjesma „Kad te vidim“. Prava ljetnja, treba vam zvjezdano nebo, plaža, krijes, gitara i samo jedna posebna osoba. Uspjeh zagarantiran, naravno, uz stihove: „Kad te vidim ja sam miran i u glavi i sa sobom, / Kad te vidim ja poželim da do kraja budem s tobom.“

Blekaut – Ne ne

Zagrebački hard rockeri nakon balade „Učinio bih sve“ predstavljaju nešto bržu i energičniju pjesmu na tragu Opće opasnosti i Hard Timea. Teško se otrgnuti dojmu da su spomenuti bendovi i previše utjecali na Blekaut, ali treba se bar nadati da će s vremenom unijeti više „sebe“ i „svoga“.

By-Pass – Pustinja

Minutu i pol dug toolovski uvod uz lagano naglašavanje basa, nastavlja minimalistički uz vokal koji izgovara pustinjski tekst da bi negdje u drugoj polovici kulminirao uz divljanje bubnjeva. Zatim se vraća laganijem ritmu, pjevač se i dalje poigrava glasom i sve skupa naglo eksplodira na kraju. Ako će ovakav biti novi album, onda ćemo ga s nestrpljenjem očekivati.

Fluid Underground i Viseći vrtovi Vavilona – Kao nekada

Zanimljiv rezultat suradnje dvaju alternativnih bendova. Doprinos Fluid Undergrounda je u glazbi, a Visećih vrtova Vavilona u tekstu i vokalima. Veoma dobro odsvirana, a još bolje otpevana, pravi spoj stoner rocka i melodičnog pank vokala. Refren ruši sve pred sobom, pravi letnji hit.