-

Kratki rezovi (januar) – Mantre za bolju godinu

Kratki rezovi januar

Pošto smo svi konačno uspeli da izađemo iz zimskog sna (čitajte stonda) izazvanog prekomernom konzumacijom alkohola, ruske salate i pečenja, skupili smo snage da nastavimo sa našim mesečnim rubrikama. S velikom nadom da 2020. neće 2021. godini na uho šapnuti stihove Jovana Jovanovića Zmaja gde ja stadoh – ti produži, predstavljamo vam nekoliko kvalitetnih pesama kojima prizivamo plodnu muzičku godinu.

Kao i obično, pobednika glasanja koje se nalazi na dnu teksta ćemo nagraditi banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 7. februara, u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Bebe Na Vole – Nectarine

Adam Semijalac, poznatiji kao Bebe Na Vole, novim singlom „Nectarine“ odlučio je malo obogatiti aranžman svojih pesama i izaći iz minimalizma svedenog na glas i gitaru. Lepota ove pesme leži u njenoj jednostavnosti i ogoljenosti. Iako je pridodata ritam sekcija, Adamov vokal i gitara su ti koji i dalje vode celu priču. Ono u čemu se vidi glavna razlika od pređašnjih radova ovog kantautora, jeste zaokret ka modernijem indie blues zvuku koji najviše podseća na radove The Black Keys. Za svaku pohvalu u ovoj pesmi su njene tranzicije iz utegnutih i tenzičnih strofa u pop refrene koji će vas u isto vreme silovito zakucati, ali i opustiti vaša čula skladnim vokalnim melodijama. Na sve to, refreni su u suštini harmonijski mračniji od strofa, što dodatno doprinosi stvaraju sjajnog kontrasta između ovih celina.

P.S. Važno je napomenuti i da ceo prihod od ove pesme koji bude zarađen preko bandcampa ide ljudima pogođenim zemljotresima u Hrvatskoj.

Y.O.X – Extinction

Truća i ekipa i dalje nastavljaju da udaraju u meso, ali nikada jasnije i nikada konkretnije no na novoj pesmi „Extinction„. Y.O.X, kao jedna od brojnih svetlih tačaka na domaćoj metal sceni, u samom andergraundu (gde inače i treba da bude), nastavlja krljanje u svom maniru. Uz mnoge produkcijske solucije zaokružuju jasnoću i oslikavaju napredak koji je započeo još pre jedno desetak godina kada su se izdiferencirali kao trio (trenutno su kvartet). Možda nemetalskim ušima neće goditi česta tranzicija bitova niti udaranje bas pedalom odličnog bubnjara Srđana Savića, ali poslednja deonica uz growl i stihove edge of annihilation, facing extermination razoružaće svakog nevernog Tomu. Tekst pesme „Extinction“ nema poseban lirički karakter, već njegova suština leži u snažnoj poruci. Elem, (po) flaša vinjaka „petice“ za braću, samo krljajte!

Blankfile – Dogs Will Bark

Da li ste raspoloženi za dva i po minuta gaženja po aktuelnom sistemu vrednosti? Blankfile vam upravo to servira u svom drugom singlu sa aktuelnog EP-ja „Truth be sold„. „Dogs will bark“ na neki način predstavlja glas slobodnomislećih, odnosno onih koji odbijaju da budu ukalupljeni, a sam tekst izgleda kao da je besno proceđen kroz zube dok je stavljan na papir. Sa druge strane, ne postoji šansa da vas instrumentalni deo pesme ostavi u mestu, već ćete verovatno leteti po sobi zamišljajući da ste u mosh pitu. Prošapućete onda deo You talk too much i polomiti vrat, ruke, noge,… Ma sve. Jedno je sigurno, ako se svirke ikada vrate, očekujemo pogibiju upravo uz ovu pesmu.

Polaridi – Soba

Polaridi su jedno od novijih imena zagrebačke scene i neko na koga definitivno treba obratiti pažnju. „Soba“ je njihov treći singl i njim nas provode kroz misli o pravdi, nepravdi, životu uopšte. Akustična gitara i cvrkut ptica nas polako uvode u priču i odaju neki utisak pozitive. Lagano, ta pozadinska atmosfera prelazi u blagu turobnost i polako nas opkoljava jedan drugačiji ton koji jasno najavljuje da to nije sve. Atmosferi pesme dodatno pridodaje i dečiji hor Zagrebački anđeli koji zatvara sporiji, akustični deo pesme i pravi prelaz u dobro najavljenu i jako efektnu završnicu. Akustičnu menja električna gitara, priključuju se bubnjevi i synth i prave progresiju koja teško da vas neće kupiti na prvu.

Roza – Novi noj

Beogradski instrumentalni trio Roza i post-disciplinarni umetnik Izvanredni Bob publici su predstavili muzički film napravljen za pesmu „Novi noj“ prethodno objavljenu na kompilaciji „Nije se desilo„. Muzika i video materijal su potpuno hipnotišući i savršeno se prožimaju, čak se glavna muzička tema povlači u trenucima kada imamo tekstualne prikaze na ekranu (osim malo pre završnice, kad stvara dodatnu tenziju), a povremeno kao da u muzici istinski čujemo zvukove koje proizvode mašine koje vidimo. S muzičkog aspekta sve je u aranžmanski prepoznatljivom ruhu za Rozu – repetativnom, gradacijskom, ali ovoga puta nešto manje meditativnom nego u slučaju njihovog debi EP-ja. Sve je izneto s mnogo više oštrine i s intenzivnijim krešendom. Što se tiče teksta koji prati pesmu i video nećemo mnogo otkrivati, samo ćemo reći da će vas u isto vreme zabaviti, nasmejati, zabrinuti, ali i naterati da se zapitate.

azza & kapale – gej karađorđe

Iz pepela stare godine rodio se novi Azzin singl „Gej Karađorđe„. Nemojte da vas ovaj ironičan naziv, a i spot urađen u maniru internet žanra, vejporvejva, zavara jer se ovde radi o do sad najozbiljnijoj traci iz Azzinog kataloga. Spot za singl napravio je sam Azza preko softvera, time nastavljajući DIY priču. Tema iako deluje ironično, sadrži ozbiljne i autoru prisne podtonove, što se može videti i u tekstu koji koketira između humora, ironičnog, ali delom i sentimentalnog.

Prva razlika koja se može primetiti od prošlog druženja sa Azzom, pored evidentno čistijeg i više densbl zvuka, jeste sam naziv. Azza je kao u tibetanskom ritualu, popio svetu vodu iz Kapale, činije napravljene od gornjeg dela ljudske lobanje, i sada poseduje tajno znanje koje će se sigurno manifestovati u albumu koji se sprema. Vokal, sada skriven iza autotjuna, sa ostatkom kompozicije evocira na famoznu kolaboraciju između Julliana Casablancasa i Daft Punka na pesmi „Instant Crush„, ali takođe i na hit pesmu od izvođača Kavinsky „Nightcall“ iz filma Drive. Azza koji je nedavno svoje vreme provodio u kafani, obradivši mnoge instant prepoznatljive kafanske klasike, odlučio je da transenduje ljudsku formu i sada surfuje po nostalgičnim strujama interneta, PS1 i Windows 95 estetike. Ukratko, naredni album obećava!

Autori: Luka Dubak, Mladen Milošević, Uroš Matović, Đorđe Reljić

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).

Koji je Vaš favorit?

Y.O.X - Extinction
48.07%
Polaridi - Soba
31.38%
Roza - Novi noj
10.28%
Bebè Na Volè - Nectarine
4.22%
azza & kapale - gej karađorđe
3.85%
Blankfile - Dogs Will Bark
2.20%