-

Kratki rezovi (januar/februar): Odmrzavanje

Došlo je vreme da se polako izlazi iz zimskog sna i suprotstavi Čiči Zimi kako ne bi nadalje puštao svoje ledene ruke i donosio minus temperature. A kako bolje to da uradimo nego s prvom ovogodišnjom listom regionalnih singlova.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, nagradićemo banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 9. marta u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

Zoster – Čovek zvani činjenica

Dok Maria gledamo na malim ekranima u ulozi Julijana u seriji Kljun, on je odlučio da nas podseti i na svoju drugu karijeru po kojoj je verovatno dosta poznatiji. Njegov bend Zoster se, nakon par malo eksperimentalnijih pesama, što bi se reklo, vratio korenima sa novim singlom „Čovek zvani činjenica“.

Na samom početku, tu je prepoznatljivi Zoster zvuk klavijatura, nakon kog ubzo uleće i reggae ritam na gitari, pa onda i duvačka sekcija, koji će vas vrlo lako uvući u pesmu. Veliku ulogu u ovom singlu igraju i tekst i spot, koji prosto teraju da ispratite priču „Činjenice“, dok ga „oni traže, a njega nema“ i komično izbegava brojne pokušaje atentata.

Citizen X – Stuck In The Middle

Uoči isteka najdužeg, najsrećnijeg, ali i najdepresivnijeg meseca u godini od beogradskog sastava Citizen X stigao je, u vidu lyric videa, drugi singl „Stuck In Tthe Middle“. Skejt pank zvuk, upriličenog video izdanja, nosi polet zakotrljanog točka na dasci i nenamerno podstične slučaoca da četiri minuta blago i nešto malo oštrije kljuca glavom kad god Đorđe Bajić na bubnjevima opali po dobošu.

„Stuck In Tthe Middle“ je drugi singl sa EP-a „The End Of Fiction“, kojim Građanin kupuje slušaoce s ciljem da svoju malu, veoma privrženu pank i HC komunu proširi za još kojeg člana. Ovim izdanjem Citizen X najavljuje buduće aktivnosti i poziva vas da ne propustite neki od nastupa u Beograd ili okolini, te time proširite svoje vidike u smeru skejt i HC scene koja je, što bi na srpskom rekli, alive and kicking.

Blankfile – The Counterweight

Iako se činilo da je Blankfile i pre nešto više od dve godine, kada je izbacio EP „Truth Be Sold“ kojim je napravio blagi zaokret u dotadašnjoj karijeri, odmah znao da je to pravac kojim žele da se kreću, novi singl „The Counterweight“ je to sada i apsolutno potvrdio. Gde su stali sa prethodnim EP-jem, sada nastavljaju još jače i najavljuju novi „Gold Standard“ (9. mart), za koji produkciju ponovo potpisuje Pete Rutcho iz bostonskog The Brick Hit House studija, a zašto je to ime značajno, biće vam jasno nakon što poslušate nepuna dva minuta koja se nalaze pred vama.

Upozorenje pre slušanja: Zakažite neku masažu ili kiropraktičara, trebaće vam nakon brejka na kraju pesme.

Ochi – Dječak od vatre

Hrvatski metal sastav Ochi, nam posle sjajnog singla Tremor kojim su najavili svoje prvo EP izdanje, donose novi singl “Dječak iz vatre” kojim su najavili svoj nedavno objavjeni EP “Priče iz detinjstva”. Ovoga puta Ochi na instumentalnom planu dosta tvrđe i odlučnije struje ovom pesmom, dok vokal šeta između milozvučnog i britkog.

Ono što ovu pesmu najjače zacementira u uši slušaoca i njihovu memoriju je zaista pamtljiv i moćan refren u kom se do tog trenutka izuzetno napeta atmosfera pretvara u melodično okruženje u kom se glas i gitara fino razvuku kroz zvučnu sliku, dok ritam sekcija nastavlja da zakiva gruv.

A onda na kraju, posle drugog refrena, dolazi posebna poslastica u vidu post-rock instrumentala s growl vokalom, na koji se nalepljuje rif koji smo već imali priliku da čujemo na samom početku, ali je on ovoga puta za još par kilograma teži. Kakav kraj za poželeti!

Grupa Vroom – Svima treba ljubav

Pesma koja je prozvučala na Vrooomovom poslednjem nastupu u Elektropioniru, konačno se našla i na striming platformama u obliku singla u izdavaštvu Multimedia Music. Iako produkcijski ne najispeglanija stvar u pozamašnom katalogu benda, njena neposredna poruka, dostavljena u electroclash aranžmanu sa mestimičnim klizanjem u bass muziku i art rock, nepogrešivo je Vrooom – egzotična, maglovita i eklektična.

Preplitanje engleskog sa srpskim jezikom ne zvuči toliko nezgrapno kao na papiru, što raduje, a cela priča predstavlja solidnu najavu nadolazećeg albuma, koji će izaći u martu. Ono na čemu će, međutim, morati pošteno da se poradi je vizuelni identitet – jasno je da su u pitanju samo singlovi, ali loše kropovane, sirove fotografije nisu tip vizuelnog dizajna koji se očekuje od artista koji iza sebe imaju tako filigranski dizajnirana izdanja kao što su Evolucija i Ventilacija.

Svemirko & Peki Pele – Nosi me na duši

Ova godina krenula je prolećnim temperaturama, a svojom saradnjom Svemirko i Peki Pele prebacili su nas direktno u neki sunčani dan, da u hladu palme razmišljamo o bivšim ljubavima. No, to nikako ne čine na patetičan način, upravo suprotno, u stilu bad boy-a koji je predstavljen na „Skalameriji“ nastavlja dalje. Repetitivni sintovi, uvući će vam se lagano pod kožu kao „mama anakonde“ i već nakon prvog slušanja pevušićete stihove „Nosi me na duši„.

Iako jako pevljiv, tekst ipak mračnim motivima opisuje raskid, sa akcentom na prebacivanje krivice i dosta pasivne agresije, a ako vas je ovakav raskid do sada mimoišao, u pitanju je čista sreća. Ko će koga nositi na duši ostaje da saznamo na narednom izdanju, jer kako i sami kažu „Nosi me na duši zajednički je singl kojim Svemirko i Peki Pele najavljuju moguće naredne suradnje.“.

Po’ Metra Crijeva – Prokjeti Pust

Kada na prvu začujete piskavi zvuk sopila, šanse su 50-50 da ćete ili ugasiti youtube u celosti, ili ćete potpuno zaintrigirani, hipnotisano upasti u magiju tog tradicionalnog duvačkog instrumenta sa hrvatskog primorja. Ukoliko ste se odlučili za ovo drugo, nova pesma “Prokjeti Pust” ubrzo će vas uvući u ostatak priče po kome je riječki ča-metal sastav Po’ Metra Crijeva već uveliko poznat.

Miks death/black metala, sopila, horor maski, narodnih nošnji i čakavskog narečja konstatno će vas mešati u vrtlogu od kog vam se može učiniti i da će vam pozliti, ali je sve to sastavni deo jedne dobro ukomponovane priče ovog benda. Ako uz ovu jedinstvenu kombinaciju i đavolji smeh niste uspeli da prestanete da headbangujete, vreme je da se malo bolje upoznate sa ovom ekipom i to možda baš kroz album “Boškarin IV” koji će se za koji mesec naći u etru.

Proto tip – Svet se menja

U prethodnom periodu ljudi koji prate bend Proto tip mogli su čuti sve od post-panka, preko nojza, pa sve do alternativnog roka, ali numera „Svet se menja“ pokazuje još novih slojeva u njihovom zvuku, ali pre svega sjajnom aranžiranju koje dovodi da pesma iz dela u deo donosi nešto novo. A najlepše u svemu tome je što su te sve promene dosta suptilne, ali se svaka itekako da osetiti. Nema nasilnosti, već se stiče utisak da vas pesma iz dela u deo miluje.

Na sve to dolaze i magični stihovi Nikole Čučkovića. Njegov izbor reči se može pokazati kao izrazito mračan, ali način na koji su one složene itekako svetao, može se reći i veoma topao. A zatim tu je i taj sjajni „sukob“ muzičkih slojeva koji grade ovu pesmu, koji je takođe negde između svetla i tame, istovremeno setan i ohrabrujuć.

Kada bi morali da opišemo s jednom rečju celu ovu pesmu to je izrazita empatija – razumevanje pozicije u kojoj se mnogi nalaze i darivanje toplog zagrljaja svima kojima je on potreban. Mnogo je takve snage sabijeno u jednu ovakvo kratku pesmu.

Autori: Milena Gojković, Uroš Matović, Branislav Cvetković, Nikita Šestak i Mladen Milošević

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 13 days).

Ko je vaš favorit?

Po' Metra Crijeva - Prokjeti Pust
69.03%
Proto tip - Svet se menja
7.10%
Blankfile – The Counterweight
5.81%
Zoster – Čovek zvani činjenica
5.16%
Svemirko & Peki Pele - Nosi me na duši
4.52%
Ochi - Dječak od vatre
4.52%
Citizen X - Stuck In The Middle
3.23%
Grupa Vroom - Svima treba ljubav
0.65%