-

Kratki rezovi (januar 2018.)

Kao što smo to predhodnog puta napomenuli, The Uredništvo preuzima rubriku „Kratkih rezova“. Obećavamo da ćemo ovu rubriku probuditi iz sna i da ćemo naredne regionalne singlove 3 put meriti i barem 2 puta seci. Isto tako gledaćemo da budemo strogi, bahati, nepošteni, subjektivni, a potrudićemo se i da budemo komični. Eto posle polaganja zakletve, bacamo se na posao. Tu su decembarske pesme koje smo preskočili i naravno januar januar januaaaar. P.S. još samo ovaj mesec se šlepamo uz stari vizual.

Autopark – Biti srećan pa šta

Tradicionalni novogodišnji singl beogradskog sastava Autopark je definitivno pesma januara meseca. Suptilo otpevan tekst od strane lepe Olje uz Nikolinu gitaru i Mikijev bas zahteva ponovno preslušavanje pesme što zbog kompleksnosti, što zbog same hitičnosti. Retrospektiva emocija prošle godine u „Biti srećan pa šta“. Probajte. Slagali bismo da ne boli.

Bitipatibi – Dođi mi u san

Hronološki, a i abecedno posle Olje, dolazimo i do Une, možda najbolje beogradske ženske vokale u zadnjih nekoliko godina. Osveženi, prolepšani, ali i podmlađeni Bitipatibi zajedno sa iskusnim Duletom na saksofonu predstavljaju novu zvučnu dimenziju benda. „Dođi mi u san“ ima džez prizvuka, posle sanjivog početka i upliva oštrog saksofona i uspavljenog Uninog glasa, vidimo da ova pesmica polako prerasta u the pesmu koja se lako pevuši i postaje instant hit. Pesma je uživo odsvirana i vrlo lepo snimljena u studiju Digimedija, tako da se samo nadamo da studijska verzija neće izgubiti ovu „magiju“.

Vizelj – Pustinja

Mladi beogradski sastav Vizelj je krajem prošle godine objavio „Pustinju“… i više ništa nije isto. Bend je izbacio možda najzreliju, a svakako najdužu njihovu kompoziciju koju prati jako zanimljiv video uradak. Ako se po jutru dan poznaje, jako smo znatiželjni u kom pravcu će dalje ići i jedva čekamo njihov novi EP najavljen za ovu godinu. „Stroboskopi grada su bili takva ludnica, provozaj me krug kroz pustinju.“

Artan Lili – Nije Svejedno

Od samog početka rada benda singl je bio njihova najomiljenija i najčešće rabljena forma. Međutim, vremenom kao da su slušaoci habituirali i ostali na „Najbolje što znam“ i „Ako stanemo tu“. Novi singl Nije Svejedno  probudio nas je i sna i zaista zarazio kao što su to činile prve pesme Artana. Ljubavna tematika i spot pastelih boja ispostavili su se kao dobra kombinacija i dali pravo Srce od pesme.

Jonathan – Something To Cry About

Što još reći o bendu Jonathan, a da već nismo rekli, kako u nekim prošlim izdanjima Kratkih rezova, tako i u recenzijama albuma „Bliss“ i „To Love…“? I dalje zvuče svjetski, i dalje odišu svježinom, i dalje ne mogu promašiti, nego se samo još više uvući pod kožu. „Something To Cry About“ njihov je prvi singl s budućeg albuma „To Hold“, inače svojevrsnog nastavka prošlogodišnjeg albuma „To Love…“. Pjesma koja se u potpunosti uklapa u ovu „proljetnu“ zimu: lepršava, zaigrana, dok je spoj teksta i muzike nježno-energičan, onakav kakav nam samo Jonathan zna isporučiti.

Žen – Pusti me da hodam

Hrvatske bučne devojke su krajem 2017. objavile svoje dugo očekivano treće izdanje naziva „Sunčani ljudi“. Prvi ekranizovani singl je upravo ova numera, „Pusti me da hodam“ koja predstavlja preemotivan video spot koji je stvorio fenomenalni Damir Janeček. Šugejz gitara i dream pop atmosfera predstavljaju pravi biser na albumu i nekako mi je baš drago što je ova, ajde da kažemo, nekarakteristična stvar izabrana za prvi singl.

Obratite pažnju na:

Associated Act – Korak Nazad
Elemental – Sanjam
Kanda Kodža i Nebojša – Misli Dobro
Ivica – Kakvi ste to ljudi
Jall Aux Yeux feat John M.O.R.T – Je Te Cherche (Tražim Te)

Za fanove:

Hor Čuperak i Radule – Warburg limuzina
Darko Rundek – Crni Dusi
Deca Apokalipse – Zalog Večnosti
Samostalni Referenti – One Step Beyond
Velibor Nikolić – Priča O Železničkom Mostu