-

Kratki rezovi (februar): Tračak spokoja

Turobna su ova vremena! Pošast za pošasti, nesreća za nesrećom. U ovakvim vremenima umetnost je uvek bila dobar saveznik – da li kao utočište od problema ili kao sredstvo kojim ćemo probati da potražimo odgovore i objašnjenja za stvari koje se dešavaju, ili pak kao kanal koji će upiti našu negativnu energiju. Stoga, tu smo da vam u ovom broju pružimo tračak spokoja, skrenemo misli sa situacije ili je, kao u jednoj pesmi s liste, pretvorimo u smejem se, a plakao bih scenario.

Kao i obično, pobednika glasanja, koje se nalazi na dnu teksta, nagradićemo banerom u trajanju od mesec dana. Ovaj baner videće preko 100.000 posetilaca, koliko mesečno poseti naš sajt. Za svog favorita možete glasati do 8. marta u ponoć. Pomozite svom favoritu da osvoji baner na našem sajtu, takođe, ne zaboravite da poslušate sve pesme u ovomesečnom izboru i uživate u dobroj muzici.

ROLO – Kaskader

Nekada je ipak za savršenu vožnju i doživljaj potrebno odstraniti suvišne elemente – u ovom slučaju, u pesmi “Kaskader” hrvatskog sastava ROLO, tekst je prosto morao otpasti. Ova ekipa povremeno barata vokalom, povremeno ga odseca, nekada više a nekada manje uspešno, ali u “Kaskaderu” je ovaj potez bio odista pun pogodak. Reči bi prosto samo krale pažnju i onemogućavale slušaocu da uživa u ovoj jednostavnoj, ali izuzetno dinamičnoj i efektnoj pustolovini.

ROLO počinje pesmu izuzetno strpljivo, izgrađujući sloj po sloj gruv i melodiju, povremeno vraćajući i korak natrag da bi vas naposletku snažno hipnotisao bučnijom deonicom. Posle njene pojave sve postaje dosta intenzivnije i haotičnije. Slojevi postaju masivniji, bubanj odsečniji, gitare oštrije, a bass prelepo neobuzdan, kao da je basista samo pustio prste da lutaju po vratu i tako stvorio deonicu koja se perfektno uklapa.

Za dodatni užitak u ovoj pesmi izrežiran je i jedan nesvakidašnji spot u kom vidimo Bornu Jukića – Gubaša kako ekscentrično pleše dok trči ukrug, dok ga s brda posmatraju 3 prilike koje kao da su izašle iz blek metal benda. Jednostavno, ali i efektno, kao i sama pesma.

See It My Way – Lead To Gray

Završna scena romantične tinejdž komedije sa početka 21. veka. Nakon silnih peripetija momak ipak shvata da je ljubav njegovog života na pragu roditeljske kuće i čeka taksi koji će je odvesti na koledž. Ako joj sad ne izjavi svoju večnu ljubav biće kasno. Trči koliko ga noge nose i stiže u trenutku dok ona pakuje kofere u gepek žutog taksija i zadihan kreće da otvori dušu, ali ona se samo osmehne i strastveno ga poljubi. Muzika se pojačava, kamera na kranu odlazi nagore i otkriva celu ulicu na kojoj stoje samo dvoje mladih u strastvenom poljupcu.

Ako možete savršeno da zamislite ovu scenu onda znate o kakvoj je pesmi reč.

Akustični pop-punk dvojac See It My Way iz Novog Sada na svom novom singlu pojačao je svoj uobičajeni zvuk vrlo dominantnim bubnjevima i utopljenim distorziranim gitarama koji dramatično doprinose melanholičnoj atmosferi. Vokal je vrlo tipičan za žanr, tako da je nemoguće razlikovati ovaj od nekog američkog emo benda koji je harao 2000tih.

Iako ovim singlom nisu meandrirali stilski, definitivno su se utemeljili u već uspostavljenom. Aranžmanski je ispraćena formula, možda čak do granice klišea, ali u ovom pravcu to je skoro pa neophodno. Verovatno iz dosadašnjeg teksta deluje kao da ovo nije pozitivna kritika, ali to nije slučaj. Ovi momci su detaljno prostudirali žanr i ozbiljno mu se posvetili, i sa novim singlom pokazali da su apsolutno na visini zadatka.

Rebel Star & Denis Katanec – Zemlja od suza

Rebel Star je ponovo veoma aktivan i sa dva albuma u dve godine su i više nego nadoknadili sve ono vreme dok ih nije bilo na sceni. Album “Početak i kraj” zaživeo je krajem oktobra prošle godine, a već početkom ove dobili smo singl “Zemlja od suza”. Pesma predstavlja svojevrsni bonus ili dodatak tom albumu, jer nije završila na njemu iako je snimana u isto vreme i ono što je razlikuje od ostatka albuma je što je ne izvodi ceo bend, već samo frontmen Milan Glavaški sa gostom Denisom Katanecom.

Samim tim, slušajući je kao samostalnu, imate priliku da na jedan drugačiji način uživate u ovoj pesmi. Dva naizgled potpuno različita vokala i dve akustične gitare ovom izvedbom uživo iz studija definitivno su na najbolji način dočarali sirovu snagu i lepotu ove pesme. Jako je lepo čuti i kako ta dva vokala u početku svaki na svoj način pevaju po strofu i refren, da bi se na kraju ukrstili i blago pojačanim intenzitetom u odnosu na prvi deo doveli pesmu do veoma efektne završnice.

Eva Braun – Ti si sve

Ne mrdamo iz Panonije, ne mrdamo iz ravnice, ostajemo u pop muzici. Verovatno najbolji pop sastav na ovim prostorima, Eva Braun, objavio je novi singl pod nazivom “Ti si sve”. Time je vratio sebe u žižu interesovanja regionalne muzičke javnosti i podsetio kako muzika može biti lepa, odnosno kako se estetski možete opisati. “Ti si sve” je lepa pesma. Ona je laka (nemojte ovo pogrešno razumeti), pitka, mila, topla i brižna.

U njenu estetiku će vas uvesti bubanj, slušajte taj odzvanjajući doboš. Odmah za njim Goranov setni vokal, setnog teksta, upriličen klavijaturnim tepisima, koji prave putanju čitavom (skoro) petominutnom ostvarenju. Postepeno ulazi razloženi električni gitarski akord, za njim akustični i Samo šapni mi, reč za buđenje, strofa, refren, strofa, refren – i imate savršenu pop pesmu. Još ako možete lično da se poistovetite sa temom pesme, ispred sebe imate pravu poslasticu.

Ne samo što tekstom Eva traži povratak, ona to muzikom jako dobro čini. Da se kojim slučajem emocija prenela tekstom na engleskom jeziku, ova pesma bi glat mogla biti proizvod zabeležen u londonskom Apple studiju, gde je snimao onaj jedini popularniji i bolji pop sastav od Eve.

Jednostavno to radi Eva, ona uvek pravi onu pesmu koju poželi da čuje. To je teško, ali ako uspe onda je najlepše.

Let 3 feat. Alka Vuica – Drama

Dobro poznata pesma „Drama“ sastava Let 3 dobila je novo odelo, u ovom slučaju dva smokinga u koja su se iz svojih karnevalskih odela nemilice uvukli Mrle i Prle, ali i novo lice i glas u vidu hrvatske pevačice i novinarke Alke Vuice. Kroz nešto više od tri i po minuta Let 3 nas na sarkastičan način šetaju od utrobe zemlje do celokupne geopolitičke situacije.

Ono što je oduvek bila odluka ovog sastava je da je znao da prati trendove u muzici, pa je tako sad ova pesma lepo upakovana u jedan dosta moderniji ambijent, ali je svakako zadržala i svoju groovy osnovu (iako gitare sada nisu toliko dominantne). Ono pak što je najveći odskok, ali i kvalitet ove verzije je to kako se sjajno uklopio vokal Alke Vuice s Prletovim, od efekata deformisanim, glasom u strofama, da bi se onda još bolje spojili u samom refrenu.

Eh, da nam je sad jedna Alka tu, da kao u ovom spotu, po kratkom postupku reši dramu.

Autori: Uroš Matović, Branislav Cvetković, Mladen Milošević, Damjan Jovanović

Molimo vas da glasate samo jednom za svog favorita. Svi dupli glasovi će biti izbrisani, a mogu dovesti i do toga da bend bude diskvalifikovan!

This poll has ended (since 1 year).

Ko je vaš favorit?

Eva Braun - Ti si sve
54.74%
See It My Way - Lead To Gray
27.74%
Rebel Star & Denis Katanec – Zemlja od suza
8.76%
ROLO - Kaskader
5.11%
Let 3 feat. Alka Vuica - Drama
3.65%